Comisia „Iordache”: Grupul parlamentar PSD nu susține proiectele legislative pe justiție ale deputatului „Mitralieră”

Comisia „Iordache”: Grupul parlamentar PSD nu susține proiectele legislative pe justiție ale deputatului „Mitralieră”

Preşedintele Comisiei speciale parlamentare pentru legile Justiţiei, Florin Iordache (PSD), a anunţat că grupul parlamentar PSD nu susţine cele trei propuneri legislative de modificare a legilor Justiţiei, iniţiate de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, cunoscut în presă ca deputatul „Mitralieră”. Initiativele legislative au depăşit termenul de dezbatere, fiind adoptate tacit de Camera Deputaţilor.

Având în vedere că grupul PSD nu susţine proiectele depuse de Rădulescu, Iordache a precizat că Senatul le va respinge, în calitate de Cameră decizională.

Trei propuneri legislative de modificare a legilor Justiţiei, iniţiate de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, au depăşit termenul de dezbatere - 7 mai, fiind adoptate tacit de Camera Deputaţilor.

Procedural, adoptarea tacită a acestor proiecte urmează să fie citită în plenul Camerei Deputaţilor pentru a fi trimise la Senat, care este for decizional.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre iniţiativele legislative vizează modificarea legii privind organizarea judiciară şi prevede că apelul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionat de completul de 5 judecători nu va putea fi declarat decât în favoarea inculpaţilor.

„Completele de 5 judecători soluţionează apelurile şi cererile în cauzele judecate în prima instanţă de Secţia penală a ÎCCJ şi judecă şi alte cauze date în competenţa lor prin lege, precum şi ca instanţă disciplinară. Apelul nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului", se precizează în proiect.

Cea de-a doua propunere legislativă modifică legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi prevede că „inspectorii din cadrul Inspecţiei Judiciare sunt numiţi în funcţie de inspectorul-şef în urma unui concurs, pentru un mandat de 9 ani, dintre judecătorii şi procurorii care au o vechime de cel puţin 12 ani în magistratură, care au cel puţin grad de curte de apel sau parchet de pe lângă curte de apel şi au avut calificativul 'foarte bine' în ultimele trei evaluări".

Cea de-a treia propunere legislativă se referă la modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor şi vizează introducerea Senatului în procedura de numire a procurorilor de rang înalt, în locul preşedintelui României.