Ion Grigorescu, un artist excepţional şi preţios

Ion Grigorescu, un artist excepţional şi preţios

Un artist cu multe valenţe, care face parte din grupul Prolog, ce împlinește anul acesta 30 de ani, ocazie cu care a fost organizată o amplă expoziție la Galeria Romană

Artistul Ion Grigorescu face parte din Grupul Prolog. Opera sa artistică cuprinde lucrări de pictură, desen, gravură, pictură bisericească, icoane, fotografie și artă video.

Ion Grigorescu s-a născut la 15 martie 1945, la București. Este un pictor, desenator și eseist român, contestatar al regimului și sistemului comunist, critic al societății consumiste de azi, personalitate de prim rang a artei plastice românești și europene.

Profesor, artist

Ne puteți urmări și pe Google News

Opera sa artistică cuprinde lucrări de pictură, desen, gravură, pictură bisericească, icoane, fotografie și artă video. A fost profesor de desen într-o școală, apoi s-a orientat către restaurare.

Ion Grigorescu a publicat texte teoretice, pagini de jurnal, studii de istoria fotografiei în revistele, Arta, Secolul 20. Opera sa a rămas mult timp necunoscută, reputația sa traversând granițele României numai după 1990. În prezent este considerat un artist de excepție, iar operele sale, repere prețioase în peisajul artistic contemporan. Ion Grigorescu a abordat teme precum sexualitatea, corpul uman, peisajul și mai ales omniprezența politicului. Ion Grigorescu nu e un artist tipic.

Corpul uman, măsură a lucrurilor și obiectelor în casa tradițională

În anii ’90, a avut un performance într-o sinagogă unde a ținut un discurs despre problema bisericilor și a sinagogilor, asupra relațiilor dintre evrei și români, îndeosebi asupra căsătoriei.

„Chestiunea nudității a fost mereu o temă de reflecție pentru mine. M-am întrebat dacă e posibil să arăți întro carte de copii imagini de nud și chiar imagini de organe genitale. M-am întrebat adesea de ce majoritatea oamenilor găsesc de neconceput așa ceva. În fond, am putea spune că și copiii trebuie să înțeleagă… În fine, e o întrebare pe care mi-am pus-o deseori: de ce reprezentarea organelor sexuale are o asemenea forță psihică? E ceva ce vine de departe, din Antichitate. Chiar și azi, nu există oameni dispuși să arate astfel de lucruri. Chiar și la muzeu. Există o tradiție a pudibonderiei în România. De altfel, și în Occident! Nu cred că lumea e cu adevărat și în mod real deschisă la nuditate… Proiecte nerealizate, proiecte pe care nu am putut să le duc la bun sfârșit sau care erau prea vaste pentru a fi terminate? E greu de spus. Dar am avut o anume utopie privind dialogul cu Ceaușescu, am încercat să îi opun un program pentru țară. Dar astăzi găsesc că dialogul e la fel de puțin prezent. E dialogul din parlament: ineficace și minat de educația și spiritul comunist. Deci e o utopie… Dar poate că am și alte utopii; totuși nu aș putea să vi le spun, deoarece nu mi-am pus niciodată problema în mod explicit”.

Membru al Grupului Prolog

Grupul Prolog a fost întemeiat în 1985 de pictorii Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paștina, Christian Paraschiv și Mihai Sârbulescu. Grupul Prolog a debutat expozițional în 1985 cu Expoziția „Floarea de măr”, Galeria „Căminul Artei”, București. Actualmente, Grupul Prolog este format din Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paștina, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu și Ion Grigorescu.