Editura Evenimentul si Capital

Ion Cristoiu, jurnalist, scriitor și analist politic: „Nu aș putea rezista să fiu anonim. Este o mare slăbiciune a mea”

Autor: | | 0 Comentarii | 1821 Vizualizari

Dacă ar fi să asiste la o scenă istorică, fără să fi e văzut, și gazetarul și scriitorul Ion Cristoiu ar vrea să afle ce au discutat Nicolae și Elena Ceaușescu în ultima noapte din tab. Când vine vorba despre presa de azi, poziția lui e tranșantă: jurnaliștii s-au lenevit, „nu mai sapă după informații”

- Ileana Ilie Ungureanu: Unde greșesc șefii de azi ai redacțiilor?

- Ion Cristoriu: Vă răspund printr-un exemplu: din scandalul iscat de Sebastian Ghiță, pe care eu l-am suspus verificării critice de cercetăror, rămân câteva fapte concrete: Florian Coldea a fost la Cheia pe 1 februarie 2015, știm precis că s-a dus și în Seychelles și avem probe și că generăleasa Elena Iftode a fost la Monte Carlo . Dar niciun ziar nu le adâncește, nu sapă. Niciun ziar nu a pus la muncă redacția să aducă noi fapte. Nimeni nu l-a mai întrebat pe Cristian Rizea de Coldea. Există o lenevie născută din faptul că șefii nu mai au această patimă să-i ia ei și să-i îndrume pe jurnaliști. Neadâncind subiectul rămânem la niște aserțiuni generale și ușor de combătut. Pozele cu generăleasa erau mult mai tari și mult mai scandaloase decât dezvăluirile lui Ghiță despre Coldea.

- Cu ce întrebări ați rămas dvs. după ce ați văzut aceste poze și ce știre am pierdut noi, jurnaliștii?

Ion Cristoriu: Vorbim de șefa acoperiților din SRI. Domnul Hellvig a zis că România este al doilea contributor al NATO cu informații, deci informațiile deținute de un ofițer SRI sunt interesante și pentru adversarii NATO. Fiecare ofițer, când pleacă undeva, face un raport. Bănuiesc că în raportul doamnei scria că se duce în vacanță cu soții Rizea, pentru că...? Pai diviziunea de protecție trebuia să-i verifice imediat pe cei doi soți. De unde știau ei că ăia nu sunt agenți? Dacă, pe iaht, o răpea , o droga sau o răpea cineva? De unde știe diviziunea de protecție internă din SRI ce a făcut ea acolo? Poate că Rizea fusese între timp racolat... eu asta m-aș fi interesat. Subiectul are și un carcater mai senzaționalist, pentru că vorbim de riscul din punct de vedere al siguranței naționale.

- O altă realitate de business este că ai exclusivitate poate nici un minut, pentru că imediat materialul este preluat cu copy- paste de agregatoare. Se dau titluri bombastice care supralicitează, și atunci te întebi ce rost mai are să muncești atât?!

Ion Cristoriu: Nu mai avem jurnalism de investigație pe cont propriu. Mă încăpățânez să cred că există un domeniu, cel al săptămânalelor, unde nu poți fi copiat. Acum este vremea săptămânalelor și a revistelor de nișă. În Occident asta se caută. Presa nu poate să concureze nici internetul și nici televiziunile de știri, dar la nivel de săptămânal general poate să le bată. Historia este un lunar care are vreo 15.000 tiraj și trăiește pe cont propriu.

- Care credeți că este soluția la criza reală din mass-media românești?

Ion Cristoriu: Hmm, ce întrebare grea pentru mine. Zău că nu știu ce să răspund ... nu pot sămi dau seama cum s-ar putea rezolva această criză. Aș avansa totuși o teză: câtă vreme există instituții de presă finanțate de servicii, criza continuă. Ea se rezolvă în momentul în care toate publicațiile ajung să trăiască din ce fac ele, din ce produc.

- Dacă ar fi să o luați de la început ce meserie ați alege?

Ion Cristoriu:Nu cred că aș rezista să fiu scos din atenția opiniei publice. Este o mare slăbiciune a mea. Eu intervin peste tot gratis. Trăiesc cu o mare patimă fiecare știre și atunci simt nevoia să comentez. Nu aș putea rezista să fiu anonim.

- Vă place mult să fiți în centrul atenției.

Ion Cristoriu:Singurul lucru care mă poate salva este să mă constrângă cineva să nu fiu în prim-plan. Nu rezist. Dar am reușit însă să abordez întotdeauna funcția cu anumită detașare.

- De obicei, se ține cu dinții de putere.

Ion Cristoriu:Cea mai mare problemă când ai putere este să te temi să pleci din putere. Puterea este cea mai mare iubire a unui om. Avansez pe un teritoriu telenovelă și fac o comparație: când femeia te simte că ești înnebunit după ea, te lasă. Așa și cu puterea. Când te cramponezi de ea, te aruncă. E bine să fii detașat.

„Coldea a crezut că Ghiță nu are curaj să se autodetoneze”

- Ileana Ilie Ungureanu: Dacă ar fi să scrieți o lucrare științifică despre dezvăluirile lui Sebastian Ghiță, ce concluzie ați trage?

- Ion Cristoriu: Domnul Ghiță era unul din oamenii de afacerii folosiți de SRI pentru diferite operațiuni. Serviciul nu-și poate permite să aibă bani negri din firmele sale. A fost prieten și om al lui Florian Coldea. Întâlnirea de pe 1 februarie 2015 a fost una de ruptură. Pe 30 ianuarie, Elena Udrea a spus, cu subiect și predicat, în interviul pentru HotNews. ro, că Ghiță o informa. Imaginațivă postura lui Coldea - ai lucrat cu Ghiță atâta timp și de-odată afli că omul tău se confesa Elenei Udrea. Pe 17 februarie s-a lansat primul dosar al lui Ghiță.

- Mai simplu spus, prim-adjunctul directorului SRI s-a supărat și l-a dat la lei?

Ion Cristoriu: Exact. În același timp a fost o greșeală uriașă a ofițerului de informații Coldea, pentru că atunci când ai un asemenea om trebuie să gestionezi relația în așa fel încât el să nu se autodetoneze. Autodetonarea e sinonimă cu o defectare. Și tu, care ai fost șef, răspunzi. Păi de ce a defectat? În cazul de față, Coldea a mers greșit până la teza că ăsta nu o să facă așa ceva niciodată. Că nu are curaj. Inițial, Ghiță nu l-a atacat pe Coldea. Cred că întâlnirea decisivă a avut loc atunci, pe 22 decembrie 2016, când a fost întâl-nirea de la SRI. Acolo Ghiță l-o fi întrebat pe Coldea ce face, dacă l-au aruncat și probabil că domnul Coldea i-a sugerat să-și caute un avocat. Unele din operațiunile pentru care l-au trimis la DNA au fost făcute probabil chiar cu SRIul... și s-a ajuns aici.

- Vreți să spuneți că Ghiță a fost dat pe mâna justiției chiar de cei cu care a lucrat, n-a mai prins nici un nou mandat de parlamentar, nu mai avea nimic de pierdut și s-a detonat.

Ion Cristoriu: Foarte mulți ofițeri au oameni sub acoperire, și dacă îi ai sub acoperire îl protejezi nici să nu divorțeze. Normal că oamenii de afaceri acoperiți fac și multe ilegalități. Serviciul este dator să tragă niște sfori, să încerce să-i apere. Dar să-i trimiți chiar tu pe mâna justiției... în felul acesta îți omori toată rețeaua. Așa ceva nu există, e echivalent cu trădarea.

- Să vedem cum o să se termine...

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate