Editura Evenimentul si Capital

Iohannis și Ponta pot negocia reducerea fiscalității. Dacă îi interesează economia, nu doar voturile | EDITORIALUL EVZ

Mircea Marian
Autor: | | 43 Comentarii | 1927 Vizualizari

În 1986, președintele republican Ronald Reagan a semnat, în curtea Casei Albe, înconjurat de lideri politici atât din propriul partid, cât și de la republicani, așa numitul „Tax Reform Act”, o lege care schimba substanțial sistemul de impozitare din SUA.

 Legea venea la capătul unor lungi negocieri cu democrații, de altfel doi dintre inițiatori erau de la această formațiune. Acest pact bi-partizan a rămas în istoria contemporană a Statelor Unite. Democrații controlau Camera Reprezentanților, iar Senatul avea o majoritate republicană. Nimeni nu credea că vor ajunge la un acord, dar cele două tabere au înțeles că o reformă a taxelor și impozitelor era esențială pentru creșterea economică.

De aceea cred că și Victor Ponta și Klaus Iohannis ar trebui să-și întrerupă concediile (prelungite) și să caute un acord pentru reducerea fiscalității și promovarea noului Cod Fiscal. Ceea ce se întâmplă acum este cel mai rău lucru posibil. Pe de-o parte s-a dat drumul la cheltuielile populiste: dublarea alocațiilor pentru copii și pensii speciale pentru aparatul de represiune, diplomați și funcționari parlamentari. Se pregătește majorarea cu 71% a salariilor din sectorul bugetar (deși chiar ministrul de Finanțe Teodorovici spune că aproximativ 20% din aparatul administrativ taie frunze la câini și lucrează efectiv circa o oră pe zi). Pe de altă parte, Guvernul Ponta s-a plasat pe o poziție inflexibilă și a anunțat că va trece prin Parlament Codul Fiscal fără absolut nicio schimbare.

Deci, cresc substanțial cheltuielile și urmează să scadă veniturile. Deficitul va exploda. Nici nu discut despre faptul că ieșim din acordul cu Uniunea Europeană. Principala problemă va fi că acest deficit va trebui finanțat, probabil, prin împrumuturi. Dacă România iese din acordurile cu finanțatorii internaționali, se va împrumuta la dobânzi tot mai mari. Mi se pare inacceptabilă indiferența cu care cele două tabere – Iohannis plus PNL, pe de-o parte, și Guvernul Ponta, pe de altă parte - se ignoră. Mi se pare trist faptul că au ajuns la consens doar pe subiecte care priveau interesul lor personal sau de partid: majorarea cu aproape 350% a indemnizațiilor demnitarilor, de exemplu. Mi se pare interesant faptul că nu se ceartă pe chestiuni care privesc confortul lor personal: tabăra lui Iohannis nu vrea să știe dacă Ponta a fost transportat la tratament în Turcia de către președintele turc Erdogan, iar primul-ministru nu se opune cheltuielilor exorbitante pentru repararea reședinței prezidențiale.

Ceea ce ar trebui să facă președintele Iohannis ar fi să așeze la masă toți actorii relevanți – Guvern, liderii PSD și PNL, precum și BNR - și să-i pună să negocieze până ajung la un acord. Nu se poate reduce TVA-ul la 19%, e prea mult? Bine, poate reușim să-l ducem în 20%, dacă tăiem o parte din cheltuieli. Chiar și 21% este mai bine decât acest 24% din vremea guvernării Boc. Sunt discuții tehnice, complicate, dar ele pot fi finalizate, dacă toți actorii politici sunt interesați de economia României. Iohannis nu trebuie să învețe toate detaliile tehnice, ci să organizeze cadrul discuțiilor și să intervină în momentele sensibile.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate