Zicerile lui Klaus Iohannis | ROMANIA LUI CRISTOIU

Zicerile lui Klaus Iohannis | ROMANIA LUI CRISTOIU

Din motive care-mi scapă, Conferinţa de presă ţinută de Klaus Iohannis vineri, 17 martie 2017, a fost una diversă şi bogată. Deşi convocată pentru intervenţia în Scandalul Kovesi reuniunea a atins, graţie întrebărilor din partea presei, dar şi disponibilităţii lui Klaus Iohannis de a răspunde, şi alte chestiuni de larg interes public: situaţia din PNL, coabitarea preşedinte-premier, casa pierdută în instanţă. Atracţia neobişnuită exercitată de Scandalul Kovesi a făcut ca Presa să neglijeze părţile dedicate şi altor subiecte.

Pentru emisiunea de duminică seara, de la România Tv, „România lui Cristoiu”, am propus noii mele partenere de televiziune, Letiţia Bădescu, un calup intitulat Zicerile lui Klaus Iohannis. I-am trimis distinsei moderatoare mai multe fragmente din conferinţă, din stenograma procurată de la Rador. Prea multele subiecte din desfășurarea emisiunii ne-au constrîns să renunţăm la calupul Zicerile lui Klaus Iohannis, în care eu aş fi comentat pe rînd citatele puse pe micul ecran. Deoarece aceste fragmente sunt importante pentru poziţia preşedintelui în diferite chestiuni controversate public, o fac aici, în spaţiul comentariului scris.

De precizat că intervenția prezidențială în cazul Kovesi a fost tratată de mine într-un material separat, publicat întrun număr anterior.

Voi folosi formula Zicerilor numerotate. Fiecăruia îi voi ataşa comentariu:

Ne puteți urmări și pe Google News

Zicerea 1

„Reporter: Domnule preşedinte, fostul premier Victor Ponta a adus în discuţie un posibil protocol secret între dumneavoastră şi premierul Grindeanu, este adevărat?

Klaus Iohannis: Da, acel fost premier are un talent special în a aduce în discuţie chestiuni care nu există. Nu, nu există niciun pact de coabitare. Ba mai mult, pot să vă spun că nu va exista vreodată. Nu simt absolut deloc nevoia să fac vreun pact sau altă înţelegere scrisă cu PSD.”

Zicerea „acel fost premier”, care se vrea o ironie dă seamă nu de umor, ci de ranchiună. Cît despre pactul de coabitare cu premierul Sorin Grindeanu, Klaus Iohannis are dreptate. Nu e nevoie de aşa ceva din punct de vedere constituțional. Coabitarea dintre președinte și premier, dificilă și cînd amîndoi sînt din aceeași familie politică ( vezi conflictul istoric Emil Constantinescu- Radu Vasile), e dată de raportul de forțe, de camarilele celor doi. N-a fost nevoie din punct de vedere constituțional nici între Traian Băsescu şi Victor Ponta.

Pactul a fost impus de Traian Băsescu de dragul imaginii. Victoria USL în alegeri trecea drept o înfrîngere umilitoare a sa. Ca să nu pară c-a fost învins, că alegerile îl obligă să desemneze pe Victor Ponta premier, a născocit acel pact de coabitare, semnat prea repede de Victor Ponta, prin care președintele se putea făli în faţa propriului electorat că stăpîneşte totuşi jocul.

Zicerea 2

„Reporter: Domnule preşedinte, când veţi face o propunere de noul şef la SIE? Klaus Iohannis: La momentul potrivit.” Gen de răspuns la… mă-sa, cum ar zice poporul român cînd nu e transmis în direct la televizor. În chestiunea SIE nu e prima dată cînd Klaus Iohannis răspunde în doi peri. La fel a făcut şi cînd a trebuit să explice demisia lui MRU, trimisă de acesta la Cotroceni prin poştă, e drept că militară.

Zicerea 3

„Reporter: Domnule preşedinte, şi după decizia CCR problema revizuirii Codului Penal rămîne şi sunt în acest moment diverse propuneri în Parlament. Sunteţi la curent cu amendamentele pe care le-au făcut parlamentarii, vi se pare că dezbaterile decurg în regulă?

Klaus Iohannis: Aici sunt două aspecte. Una la mînă, evident că sunt la curent. Doi la mînă, sigur Codul Penal trebuie adaptat în măsura în care CCR constată că anumite articole sunt neconstituţionale. Iar în ce priveşte forma legii care va fi elaborată în Parlament, mă voi exprima la momentul oportun, mai exact cînd legea vine la promulgare.”

Răspuns care ar putea să pară surprinzător celor care l-au văzut pe Klaus Iohannis ca duşman de moarte al OUG 13. OUG 13 a fost descrisă de liderii PSD drept concretizarea prin lege a deciziilor CCR în materie de Coduri Penale. În realitate, OUG 13 a depăşit cu mult graniţele acestei simple transpuneri, introducînd printre modificări şi unele pe care CCR nu le-a cerut. Modificările sunt acum în Parlament pentru a fi concretizate în lege de aleşii poporului. Klaus Iohannis declară că e de acord o lege de modificare a Codurilor numai dacă acestea rămîn în hotarele deciziilor CCR. Din acest punct de vedere devine greu de înţeles de ce nu se grăbesc parlamentarii să voteze această lege.

Zicerea 4

„Reporter: Legat de sentinţa definitivă, dumneavoastră aţi pierdut şi calea extraordinară în atac după ce aţi atacat acea sentinţă definitivă legat de imobilul din Sibiu. Şi a rămas acea sentinţă a tribunalului în care scrie că dumneavoastră nu aţi fost de bună credinţă şi aţi făcut uz de fals pentru că acel certificat de moştenitor din 2005 a fost declarat nul. Ce le spuneţi celor care vă critică şi spun că aveţi o problemă morală în acest moment?

Klaus Iohannis: Aceste lucruri nu sunt scrise în acea decizie şi pot să-i asigur pe toţi că nu am niciun fel de problemă morală. Dar, evident, fiind o decizie definitivă, irevocabilă, ea va fi întru totul respectată.”

De chestia cu absenţa unei probleme morale s-au legat adversarii preşedintelui din presă şi din politică. Eu nu cred însă că trebuia atacat pentru un răspuns care dă seama de ceea ce Klaus Iohannis consideră moral sau imoral. Dacă el crede că e moral să te învîrteşti de o casă făcînd acrobaţii, ca primar, cu un testament, noi nu putem face altceva decît să luăm notă de tabla de valori morale a insului Klaus Iohannis.

Zicerea 5

Reporter: Domnule preşedinte, ce ar trebui să se întâmple pe scena politică, sau mai degrabă să nu se întâmple ca dumneavoastră să reveniţi asupra deciziei de a convoca referendumul în contextul discuţiei despre....?

Klaus Iohannis: Eu am mai spus şi o să repet. Dacă mă întrebaţi, de fiecare dată o să vă dau acelaşi răspuns. La momentul oportun voi folosi acest demers al referendumului pentru a clarifica lucrurile. Momentan mi s-a părut că nu este oportun.”

Din punct de vedere constituţional, Klaus Iohannis s-a adresat Parlamentului cu solicitarea de a declanşa un Referendum pentru a obţine aprobarea, vizînd ţinerea lui în scurt timp şi pe tema corupţiei. Dîndu-şi seama că un Referendum cu o întrebare gen Sunteţi de acord să luptăm împotriva corupţiei? ar fi riscant (şi dacă un sfert din cei care vor veni la vot spun că nu sunt de acord?!), Klaus Iohannis n-a mai convocat consultarea populară. Dar nici nu a anunțat că renunță, cum ar fi fost constituțional. Asta înseamnă că el crede că poate lungi aprobarea Parlamentului pînă la sfîrşitul Lumii, ca şi cum l-ar fi pus în contul de bancă.

Zicerea 6

Reporter: Domnule preşedinte, referitor la o discuţie în CSAT, eventuală, despre desecretizarea protocoalelor între DNA şi SRI, consideraţi că este oportună? Ar trebui să se întâmple acest lucru?

Klaus Iohannis: Această discuţie nu va avea loc acuma în 21 la CSAT, fiindcă nimeni nu a cerut-o. Este o situaţie similară. Putem să speculăm ce s-ar putea dacă s-ar face. Doar dacă nu se face nu se întâmplă.

Preşedintele ne semnalează o realitate tipic PSD-istă. Deşi liderii Majorităţii fac mare caz de desecretizarea Protocoalelor, nici unul nu cere asta explicit CSAT. Cum s-o facă? Păi SRI abia aşteaptă o asemenea îndrăzneală ca s-o pedepsească printr-o convocare la DNA. Marți, după ședința CSAT, ministrul Justiției a lăsat să se înțeleagă că problema n-a fost abordată.

Zicerea 7

Reporter: Domnule preşedinte, mai am eu o curiozitate. Aţi vorbit aici despre istoria PNL care se contopeşte practic cu viaţa domnului Quintus. Cum vedeţi viitorul PNL?

Klaus Iohannis: Eu sunt destul de încrezător, să ştiţi. Citesc în presă şi văd la televizor tot felul de opinii foarte negative despre PNL, lucru care, sincer, mă doare. Dar pe de altă parte am toată încrederea că PNL va găsi suficiente resurse şi forţa internă să revin în forţă pe scena politică.”

Din cîte de vede, preşedintele e îndurerat nu de ceea ce e în realitate PNL, ci de ceea ce se scrie şi se spune în presă despre partid. Eu cred c-ar trebui să-l doară realitatea de la liberali, provocată în mare măsură de intervenţia sa neghioabă în treburile partidului.

Zicerea 8

„Reporter: Dar ce sfaturi i-aţi da domnului Cioloş?

Klaus Iohannis: Asta nu o să vă spun. Reporter: Şi încă o întrebare /../Adică i-aţi spus lui personal că ar trebui să-şi facă partid?

Klaus Iohannis: Da, mai dau sfaturi oamenilor, la cerere. Fiindcă cel mai bun sfat este cel care se cere.

Reporter: Prezenţa lui Dacian Cioloş în viaţa politică şi pentru dreapta românească credeţi că mai e o soluţie în acest moment?

Klaus Iohannis: Dacian Cioloş a dovedit că este o persoană care poate să acţioneze politic foarte bine.”

Klaus Iohannis dezvăluie că Dacian Cioloş a venit să-i ceară sfatul în privinţa destinului său politic. Nu e prea greu de înţeles că nimeni nu merge la Cotroceni ca la un Olimp al Înţelepciunii, ci ca la un Centru al Puterii. Altfel zis, nu după sfaturi, ci după ajutor. Din aprecierea deosebită a politicianului Dacian Cioloş se înţelege că preşedintele i-a făgăduit fostului premier că-l va vîrî pe gîtul unuia din partidele sale, PNL sau USR.