Editura Evenimentul si Capital

Iohannis la New York. Povești despre românii care trăiesc peste Ocean

Românii din New York s-au fotografi at cu Prima Doamnă și Președintele României
Autor: | | 4 Comentarii | 945 Vizualizari

Prima Doamnă și Președintele s-au întâlnit cu românii din New York. Șeful statului le-a promis că proiectul privind votul prin corespondență va fi adoptat

S-au îmbrăcat elegant ca pentru o petrecere deosebită. Vorbesc între ei în șoaptă și, din când în când, privesc spre ușă. Sunt românii care au ales să locuiască dincolo de Ocean, care îl așteaptă pe Președinte aflat în vizită la New York. Acesta a fost primul eveniment găzduit de George Maior în calitate de nou ambasador la Washington. Sosesc Carmen și Klaus Iohannis în aplauzele sălii. Prima Doamnă poartă o rochie roșie. Vesel, Klaus Iohannis îi salută pe cei prezenți și le face cu mâna. Un băiețel de 7-8 ani încearcă să ajungă spre Carmen Iohannis. Tatăl îi spune Primei Doamne că nu vorbește decât engleză. „Ei, ne-om descurca”, răspunde profesoara de limbă engleză.

75.000 de dolari ca să-și vadă țara

În sală sunt și Radu și Marilena Șerban. Au venit în America în 1982 și sunt arhitecți și pictori. „Suntem bucuroși să-l vedem pe Iohannis”, spune Radu Șerban. „Neam trezit în ziua votului la ora patru, la cinci jumătate eram aici (la Consulat – n.r.) pentru că simțeam nevoia unei schimbări”, i se alătură soția care menţionează că nu regretă că l-au votat. Îi întreb dacă mai vizitează România. „Tocmai îi spuneam soțului meu că am cheltuit vreo 75.000 de dolari venind în România în fiecare an. Avem doi copii care s-au întors în România”, povestește doamna zâmbind.

Cu banii care i s-au cerut a plecat în America

Daiana Voiculescu este medic anestezist și este în SUA din 1996. „Eram medic în România, deveneam ginecolog, lucram la Municipal, îmi făceam acolo rezidențiatul, mi s-a cerut o sumă de bani pentru a rămâne în spital și am zis că mai bine cu banii ăștia plec în America. Am venit aici unde mi s-au deschis toate ușile fără a plăti un dolar”, povestește ea. Ce părere are despre președinte? Niciuna. „Timp a trecut suficient, dânsul nu mi-a dat ocazia de a avea o părere despre el”, spune Voiculescu. Ce așteptări are de la Președinte? „Să se comporte ca primul cetățean al țării (...) E drept, nu l-am votat din convingere, ci pentru că nu am avut altă soluție. Să reprezinte toate interesele cetățenilor, iar până acum mi s-a părut că domnia sa nu are nicio reacție față de problemele adevărate ale noastre”, spunea românca de peste Ocean.

Îndemn pentru partenerii americani

Președintele Klaus Iohannis le-a spus românilor stabiliți peste Ocean că sunt cei mai în măsură să-i îndemne pe partenerii americani „să descopere la rândul lor România, fie ca turiști, fie, de ce nu?, ca investitori, știind că vor găsi în țară oameni creativi și performanți, dar și oportunități”. Klaus Iohannis nu a uitat de votul prin corespondență și a spus că rezolvarea acestei probleme în 2016 ar fi o dovadă de maturizare a clasei politice românești. „În mod particular voi, cei de aici, din Statele Unite ale Americii, sunteți și departe și aproape în același timp. Departe, din rațiuni care nu țin de niciunul dintre noi, aproape, prin atașamentul față de România și prin valori”, a spus Iohannis.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate