Iohannis, CRITICI DURE la adresa parlamentarilor legat de numirea șefului DGPI

Iohannis, CRITICI DURE la adresa parlamentarilor legat de numirea șefului DGPI

Președintele Klaus Iohannis a avut o reacție virulentă, prin vocea purtătorului de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, la adresa senatorilor care l-au scos, ieri, procesul de numire a șefului Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), serviciul de informații al Ministerului de Interne.

"E un demers cu miză politică. Este o nouă acțiune care pare că face parte dintr-un plan de reducere a atribuțiilor președintelui. Am văzut cazul ANCOM. Prin votul de ieri de la Senat practic această conducere a DGPI va fi numită de ministru fără avizul CSAT. E un subiect care privește securitatea națională. Președintele în Constituție este comandorul forțelor armate. Care este rațiunea eliminării CSAT? Nu putem să ne gândim decât la o miză politică. Este grav și îngrijorător modul în care se acționează. Este deja o practică a acestui Guvern. Este cu totul special faptul că vorbim de CSAT. Este o instituție care ar trebui să-ți dea avizul pe un astfel de subiect. Mai mult decât atât, prezența președintelui în procesul de numire este o echilibrare a raporturilor de forțe în stat și o garanție că nu se ajunge la derapaje, la pierderea echilibrului. Este nesănătos pentru statul de drept", a spus purtătoare de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis.

După ce Guvernul l-a scos pe președintele Klaus Iohannis din procedura de numire a șefului ANCOM, Senatul l-a scos din joc pe șeful statului și cu privire la numirea șefului DGPI. Astfel, senatorii au adoptat, luni, proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind organizarea instituției care se află în subordinea Ministerului de Interne. Aleșii au votat amendamenul din proiectul de lege al Comisiei de apărare care prevede că şeful acestei structuri este numit şi eliberat din funcţie de ministrul de Interne. Cu alte cuvinte, preşedintele Klaus Iohannis este scos din jocul numirii. Senatorii au votat favorabil acest amendament cu unele modificări, și anume că șeful DGIPI nu mai are nevoie nici de avizul CSAT.  

Ne puteți urmări și pe Google News