Editura Evenimentul si Capital

Iohannis cere reexaminarea unei legi referitoare la numirea agentului guvernamental pentru Curtea de Justiție a UE

Klaus Iohannis
Autor: | | 0 Comentarii | 226 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea legii prin care agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, precum şi pentru Curtea de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb să treacă în directa coordonare a MAE, şi nu a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, aşa cum a decis Guvernul.

„În raport de rolul şi funcţiile Ministerului Afacerilor Externe, considerăm că soluţia legislativă prin care s-a optat pentru plasarea ministrului de resort în afara raportului instituţional cu agentul guvernamental este de natură să afecteze coerenţa activităţilor de realizare a poziţiilor naţionale şi de reprezentare a României în faţa instituţiilor Uniunii Europene, potrivit Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, precum şi în faţa Curţii de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb”, potrivit cererii de reexaminare transmisă, astăzi, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Iohannis precizează că, în prezent, ministrul delegat pentru afaceri europene funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi are atribuţii în organizarea şi coordonarea la nivel naţional a domeniului afacerilor europene, însă arată că, indiferent de formula guvernamentală aleasă, politica externă a statului român - inclusiv aspectele ce vizează îndeplinirea sarcinilor care revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene - aparţine Ministerului Afacerilor Externe.

„În îndeplinirea funcţiilor sale, acest minister exercită, în numele Guvernului României, prerogativele de agent guvernamental în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, a Tribunalului Uniunii Europene, a celorlalte instituţii ale Uniunii Europene, în faţa Curţii de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb”, se menționează în reexaminare.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

În cerea de reexaminare se mai arată că „acest raport de subordonare era compatibil cu competenţele Ministerului Afacerilor Externe şi contribuia la conturarea regimului juridic al instituţiei agentului guvernamental”.

Iohannis adaugă că „în acest context, în absenţa unei menţiuni exprese care să stabilească raporturile funcţionale ale agentului guvernamental cu ministrul afacerilor externe, considerăm că legea transmisă la promulgare este incompletă şi neclară. În opinia noastră, legiuitorul trebuie să asigure un cadru normativ clar şi predictibil în ceea ce priveşte funcţionarea agentului guvernamental. Prin prisma atribuţiilor sale de asigurare a compatibilizării legislaţiei naţionale cu dreptul Uniunii Europene şi de stabilire a poziţiilor naţionale este, cu atât mai necesară, definirea clară a raporturilor acestuia cu ministrul afacerilor externe”.

De asemenea, se arată că prin OUG 11/2017 se prevede expres că Ministerul Afacerilor Externe exercită, în numele Guvernului României, prerogativele de agent guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi pentru Curtea de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, iar în actuala structură a Executivului nu există un minister al afacerilor europene, motiv pentru care pentru realizarea atribuţiilor de agent guvernamental se impune reanalizarea cadrului normativ aplicabil acestuia, în acord cu rolul şi prerogativele ministrului Afacerilor Externe.

Pagina 1 din 1Loading...

Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
23:27 Ce scrie presa internațională, despre FUNERALIILE REGELUI MIHAI! Publicația care și-a „INNEGRIT” prima pagină, în memoria Majestății Sale 22:15 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 22:06 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 15:37 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 13:23 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 08:39 Funeralii REGALE și Capitală „PARALIZATĂ”! Ce zone vor fi închise 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS

Articole salvate