Iohannis cere reexaminarea modificărilor la Legea privind reforma în domeniul sănătăţii

Iohannis cere reexaminarea modificărilor la Legea privind reforma în domeniul sănătăţii

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precizând că ea conţine prevederi ce vin în contradicţie cu reglementările europene şi stabileşte obligaţii pentru alte autorităţi din alte state membre ale Uniunii Europene.

Documentul explică faptul că această lege vizează transpunerea în legislaţia naţională a unor reglementări europene din domeniul sănătăţii stabilind, pe de o parte, condiţiile în care medicii, medicii dentişti şi farmaciştii îşi pot exercita profesia în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European (SEE), precum şi al Confederaţiei Elveţiene şi, pe de altă parte, condiţiile în care operează recunoaşterea calificării profesionale a asistenţilor medicali cu studii postliceale sau superioare de scurtă durată, în cazul în care au absolvit studii superioare.

Noi reglementări referitoare la mecanismul de alertă

Potrivit cererii de reexaminare, legea introduce noi reglementări referitoare la mecanismul de alertă cu privire la medicii, medicii dentişti şi farmaciştii cărora li s-a restrâns sau interzis de către autorităţile sau instanţele judecătoreşti naţionale să desfăşoare, pe teritoriul României, în întregime sau în parte, chiar şi cu caracter temporar, activităţi profesionale. "În forma transmisă la promulgare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii conţine însă norme care fie vin în contradicţie cu reglementările europene, fie stabilesc obligaţii pentru autorităţi din alte state membre, aspecte ce se impun a fi reexaminate de către Parlament", se arată în cererea transmisă Parlamentului, citată de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

În contradicţie cu reglementările europene

Şeful statului a dat mai multe exemple de dispoziţii ale legii care vin în contradicţie cu reglementările europene. "Prin art. I pct. 5 din legea transmisă la promulgare se modifică dispoziţiile art. 377 alin. (3) lit. d) şi e) din Legea nr. 95/ 2006 referitoare la înţelesul noţiunii de 'titlu oficial de calificare în medicină'. Apreciem că prin modificarea ipotezei normative cuprinsă la lit. e) se încalcă ipoteza stabilită la art. 3 alin. 3 din Directiva 2005/ 36/ CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale. Astfel, actul normativ european menţionat stabileşte că se consideră titlu de calificare orice titlu de calificare eliberat într-o ţară terţă de îndată ce titularul său are o experienţă profesională în profesia în cauză de trei ani pe teritoriul statului membru care a recunoscut respectivul titlu de calificare în conformitate cu articolul 2 alineatul (2), certificată de respectivul stat membru", explică Iohannis.

Noi prevederi referitoare la recunoaşterea titlurilor de calificare

De asemenea, potrivit şefului statului, din formularea propusă de art. 386 alin. (2) din lege reiese că pentru cetăţenii români şi membrii de familie ai unui cetăţean dintr-un stat membru UE exercitarea efectivă a profesiei nu constituie experienţă profesională.  Un alt exemplu de prevedere legală care intră în contradicţie cu reglementările europene îl reprezintă, conform cererii de reexaminare, art. 1, pct. 15, care introduce noi prevederi referitoare la recunoaşterea titlurilor de calificare. "Se modifică modul de recunoaştere a stagiilor efectuate în alte state membre UE. Condiţionarea recunoaşterii stagiilor de obţinere a titlului de specialist constituie o măsură extrem de restrictivă mai ales ţinând cont de faptul că reglementările privind condiţiile minime de formare pentru profesiile medicale sectoriale sunt armonizate. În opinia noastră, finalizarea formării nu validează în mod complementar condiţiile stagiului", explică sursa citată.

Articole problematice

Pe de altă parte, în cererea de reexaminare se precizează că mai multe articole din lege contravin principiului teritorialităţii legii, "întrucât prin norme juridice interne nu se pot stabili obligaţii pentru autorităţi competente din alte state membre UE" şi se solicită reanalizarea acestora. Totodată, Iohannis apreciază că, pentru respectarea normelor de tehnică legislativă referitoare la claritatea normei, se impune reanalizarea normelor cuprinse în mai multe articole ale legii.