KLAUS IOHANNIS, mare CÂȘTIGĂTOR al bătăliei KOVESI-TOADER. Editorial de Dan Andronic

KLAUS IOHANNIS, mare CÂȘTIGĂTOR al bătăliei KOVESI-TOADER. Editorial de Dan Andronic

Klaus Iohannis nu o va revoca pe Laura Codruța Kovesi. În ciuda ultimelor interpretări pe care le-am văzut referitoare la obligația președintelui României de a emite decretul de revocare a procurorului șef al DNA. O interpretare care pare să pună răbdarea și nervii analiștilor și politicienilor la grea încercare. Văzând modul în care a acționat până acum președintele Klaus Iohannis îmi permit să mai fac un pariu. După cum știți, am fost primul ziarist care a anunțat că ministrul Justiției va face propunerea de revocare a șefei DNA. Acum vreau să mai lansez un balon de încercare, deși sunt aproape convins de rezultat.

De ce cred că nu o va revoca Klaus Iohannis pe Laura Codruța Kovesi?

Pentru că este într-o situație tipică de win-win.

În cazul în care se va ajunge la Curtea Constituțională ca urmare a refuzului său de a emite decretul , Klaus Iohannis, în stilul său laconic, de la înălțimea zâmbetului cu care ne-a obișnuit va spune sec că nu o va face. Indiferent de decizia Curții Constituționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Va risca Klaus Iohannis o eventuală suspendare pentru refuzul de a o da afară pe Kovesi? Răspunsul este da, chiar dacă, în opinia mea, șansele unei suspendări a președintelui sunt destul de mici pentru că asta ar însemna ca actuala coaliție de guvernare să se ducă într-o zonă a periferiei politicii europene, devenind subiectul celui mai bun exercițiu de autoritate pe care îl vor face liderii europeni.

Dar, în eventualitatea în care s-ar ajunge la acest moment, Klaus Iohannis va câștiga, ca și Traian Băsescu la prima suspendare, cu 75% din voturi. Mai mult, va avea în buzunarul vestei tot ce înseamnă societate civilă și analiști pro-DNA, o platformă solidă de campanie electorală pentru al doilea mandat, va deveni liderul mișcării #rezist.

Bineînțeles că acest lucru va însemna îngroparea oricărei dezbateri serioase. Așa cum remarcau și unii analiști care înclină spre tabăra lui Kovesi, meciul dintre ministrul Justiției și șefa DNA în mod normal ar trebui să aibă o altă miză, iar argumentele să vizeze fondul conflictului, nu dacă ne place sau nu ne place de Zeița Luptei Anticorupție.

Pentru că dezvăluirile din ultima vreme, o parte preluate în argumentația lui Tudorel Toader au vizat fundamente ale statului de drept, respectiv activismul politic al lui Laura Codruța Kovesi, încălcări procedurale grave în procese sau instrumentarea dosarelor, politica managerială și modul în care unele dosare sunt mai importante decît altele.

Dar ne vom afla, și după bilanțul DNA, în situația în care abuzurile îngrozitoare de la unitățile de "elită" ale DNA din Ploiești, Brașov și Oradea vor fi trecute sub tăcere, societatea românească va rămâne profund divizată, Sistemul format în ultimii 15 ani va continua să funcționeze, iar "culoarele" din justiție să aibă profilul unui tobogan pentru clienții DNA care au ghinionul să fie ghidonați pe ele.