Editura Evenimentul si Capital

Iohannis: Am convenit în CSAT elaborarea unui plan de acţiune privind sistemul sanitar

Klaus Iohannis
Autor: | | 0 Comentarii | 160 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că în CSAT s-a convenit elaborarea unui plan de acţiune privind sistemul sanitar.

"Am discutat şi convenit un plan de acţiune, concretizat printr-o hotărâre a Consiliului, care stabileşte în câteva puncte măsuri referitoare la norme, proceduri, control şi laboratoare", a declarat Iohannis, după şedinţa CSAT.

El a precizat că, în ceea ce priveşte normele, acestea trebuie să fie aliniate la cerinţele europene referitoare la antiseptice şi dezinfectante chimice şi să fie exigente şi aplicate inclusiv cu sancţiuni mai severe.

"S-a convenit ca un asemenea pachet de norme să fie elaborat la nivel de guvern până la sfârşitul lunii iulie", a arătat Iohannis.

Şeful statului a mai precizat că, în acest scop, la Guvern se va constitui un grup de experţi - medici, biologi, chimişti, specialişti în siguranţa alimentară şi alte categorii de specialişti - care să lucreze la acest pachet de norme.

El a explicat că aceste norme privesc modul în care se pun pe piaţă produsele biocide, dar şi curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice şi dezinfectante chimice, activitatea de control şi inspecţie sanitară de stat, precum şi întărirea capacităţii de control a Ministerului Sănătăţii.

Iohannis a indicat că va trebui reglementat şi modul de coordonare a activităţii între domeniile sănătăţii umane, veterinare, alimentaţiei publice şi creşterii animalelor, pentru stabilirea unor măsuri în vederea utilizării eficiente a antibioticelor.

"Guvernul României va urmări implementarea tuturor obiectivelor stabilite în Planul strategic de prevenire şi combatere a infecţiilor nosocomiale 2016-2018, prin care sunt dispuse măsuri privind prevenţia, reducerea incidenţei, monitorizarea şi creşterea capacităţii de diagnostic a infecţiilor intraspitaliceşti", a subliniat şeful statului.

El a subliniat că, în ceea ce priveşte procedurile şi controlul în CSAT, s-a convenit crearea unui mecanism de raportare, informare şi control, arătând că este nevoie nu doar de norme mai exigente, ci şi de un control mult mai riguros.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate