Editura Evenimentul si Capital

Iohannis afirmă: Este posibil ca la Consiliul European să se discute o adaptare a alocației la țara unde trăiește copilul

Autor: | | 1 Comentarii | 470 Vizualizari

Președintele Klaus Iohannis afirmă că la Consiliul European de la Bruxelles de joi și vineri România nu va accepta restricționarea liberei circulații sau discriminarea cetățenilor români pe tema beneficiilor sociale, în negocierile pe tema Brexit, sugerând că este posibil să fie pusă în discuție o adaptare a alocației la țara unde trăiește copilul.

"Nu acceptăm în niciun fel ca libera circulație să fie pusă sub semnul întrebării. În același fel, noi nu acceptăm (...) să apară o discriminare, nu putem să acceptăm că cineva care vine din România este altfel tratat decât cineva care vine din Spania sau din Italia. Trebuie să existe o egalitate în tratamentul oamenilor din Uniunea Europeană. (...) Este posibil să se discute o adaptare a alocației la țara unde trăiește copilul. Evident că părinții se pot hotărî și de aceea este o perioadă de adaptare să spună: 'Dacă este așa, noi preferăm să aducem copilul în Spania sau Italia să primim alocația integrală' sau 'Nu, nouă ne este bine așa, lăsăm copilul în România la bunici și primim o alocație care este puțin diminuată', deci nu vorbim de o reducere la o valoare infimă. Toate aceste lucruri trebuie făcute, însă, în așa fel încât să existe o perioadă rezonabilă de acomodare și fără niciun fel de discriminare. Eu nu pot să accept niciodată ca românii să fie tratați altfel decât polonezii sau italienii sau nemții", a declarat Iohannis, într-un interviu difuzat, miercuri seara, de TVR 1.

Președintele a mai afirmat că în cazul în care se acceptă mecanisml de salvgradare, acesta trebuie aplicat pe termen scurt, doar în situații excepționale și numai ăn ceea ce privește la Marea Britanie.

"Nu dorim să se creeze un mecanism general valabil care peste un an este folosit de altcineva, iarăși de altcineva și așa mai departe. Vrem, dacă se negociază ceva, să fie corect, egal pentru toți și fără ca românii să fie discriminați sau să fie puși în dificultate", a mai adăgat Klaus Iohannis. Președintele statului a mai afirmat că în cazul regulilor cu privire la beneficiile sociale acordate de Marea Britanie, România susține că nu trebuie să existe retroactivitate.

"Beneficiile sociale se stabilesc în fiecare stat în parte, dar nu putem să acceptăm dacă într-o țară se schimbă regula să se schimbe pentru cei care sunt deja acolo. Ea poate să se schimbe doar pentru cei care vor veni ulterior aplicării acestei reguli. (...) Orice se negociază acum se aplică doar după ce referendumul din Marea Britanie se ține și ne spune dacă Marea Britanie rămâne sau nu membră a UE. (...) În cazul în care se insistă pe anumite beneficii sociale eventual vor fi rediscutate în Marea Britanie, nu pentru noi. Atunci vrem să ne asigurăm că există o perioadă acceptabilă de adaptare", a completat președintele Iohannis.

Klaus Iohannis susține că Marea Britanie trebuie să rămână în UE, indicând însă că România nu este dispusă să accepte discriminarea cetățenilor români, scrie agerpres.ro

"Noi am făcut o ofertă la vremea respectivă de a prelua un număr de migranți, în baza acelei cote, lucru care nu s-a realizat niciodată, fiindcă centrele de primire în Grecia și în Italia nu au fost pregătite pentru acest mecanism. S-a decis atunci un mecanism care s-a dovedit a fi total nefuncțional și atunci problema a rămas suspendată și nu cred că se va mai reveni la discuția pe cote obligatorii, dar noi trebuie să discutăm fenomenul și trebuie să găsim soluții", a explicat Iohannis.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate