Editura Evenimentul si Capital

Iohannis a trimis spre reexaminare actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei

Autor: | | 0 Comentarii | 110 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, spre reexaminare, actul normativ care modifică şi completează Legea farmaciei 266/2008, invocând faptul că în prevederile sale există o lipsă de corelare a normelor în ceea ce priveşte vânzarea medicamentelor, dar şi "o discrepanţă sub aspectul politicilor menite să asigure sănătatea publică".

"Legea instituie posibilitatea vânzării şi eliberării prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală numai de către farmaciile comunitare şi drogheriile autorizate potrivit legii, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii; totodată, controlul şi supravegherea privind vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală urmează a fi exercitate de Ministerul Sănătăţii.

Autoservirea, interzisă în farmacii

Considerăm că reglementarea acestui tip de vânzare a medicamentelor era necesară, însă intervenţiile legislative operate prin legea transmisă la promulgare se impun a fi corelate cu celelalte dispoziţii din cuprinsul Legii farmaciei nr. 266/2008 şi chiar completate, astfel încât să permită tuturor destinatarilor legii să-şi conformeze conduita şi scopul avut în vedere de legiuitor, acela de a clarifica un domeniu nereglementat, să fie atins", se arată în cererea de reexaminare, citată de Agerpres. Potrivit art. 2 alin. (3) din această lege, în farmaciile comunitare, oficinele locale de distribuţie, în farmaciile din unităţile medicale aflate în structura ministerelor cu reţea medicală proprie, în drogheriile, farmaciile şi oficinele locale de distribuţie din sistemul penitenciar este interzisă utilizarea tehnicii de vânzare cu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar, arată sursa citată.

Distribuţia şi vânzarea medicamentelor nu se face pe internet De asemenea, potrivit alin. (4) al art. 2 din acelaşi act normativ, distribuţia cu amănuntul a medicamentelor se face numai prin farmacii, oficine locale de distribuţie şi drogherii. "Faţă de aceste prevederi ale Legii nr. 266/2008 se poate deduce că în prezent nu este interzisă în mod expres vânzarea de medicamente către populaţie prin intermediul internetului. Fără a interveni asupra acestor texte, prin legea transmisă la promulgare este introdus în conţinutul art. 2 un nou alineat, alin. (41), potrivit căruia vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală este permisă numai în cazul farmaciilor comunitare şi drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii", se precizează în cerere.

Lipsă de corelare a normelor Potrivit şefului statului, "între actualele reglementări ale art. 2 alin. (3) şi (4), ce conţin dispoziţii restrictive cu privire la vânzarea de medicamente fără prescripţie medicală (este interzisă autoservirea în cadrul farmaciilor), şi prevederile nou introduse, ce permit vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a acestui tip de medicamente, în condiţiile ce vor fi stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii, există nu numai o lipsă de corelare a normelor, dar şi o discrepanţă sub aspectul politicilor menite să asigure sănătatea publică". "În acest sens, considerăm că se impune o reanalizare a prevederilor legii transmise la promulgare atât sub aspectul punerii de acord a acestora, cât şi în ceea ce priveşte stabilirea prin lege a condiţiilor în care se realizează vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală, urmând ca acestea să fie detaliate şi nu stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii", se mai arată în cererea de reexaminare. Sursa citată menţionează că, la nivel european, regimul juridic al vânzării la distanţă este deja reglementat în Titlul VIIA - "Vânzarea la distanţă către populaţie" - din Directiva 2001/83/CE de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate