Iohannis a semnat după ce Parlamentul i-a făcut pe plac! Femeile din cercetare se pot pensiona mai târziu

Iohannis a semnat după ce Parlamentul i-a făcut pe plac! Femeile din cercetare se pot pensiona mai târziu

Președintele României Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, Legea pentru completarea Legii nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, la exact un an după ce refuzase s-o promulge și-o retrimisese în Parlament, argumentând că acesta se îndepărtează de la politica de pensionare promovată de statul român. Parlamentarii au inclus amendamentul dorit de Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, Legea pentru completarea Legii nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, a anunțat Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.

Femeile din cercetare se pot pensiona la 65 de ani, dar au drepul și la „anticipată”

Camera Deputaţilor a adoptat pe 28 februarie legea care vizează stabilirea aceleiaşi vârste standard de pensionare pentru personalul din acest sector, la împlinirea vârstei de 65 de ani. „Vârsta de pensionare pentru personalul de cercetare-dezvoltare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi", prevede legea iniţiată de deputatul Varujan Pambuccian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, conform unui alineat, prin excepţie de la această prevedere, personalul de cercetare-dezvoltare se poate pensiona în condiţiile prevăzute de legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Legea nr. 263/2010 prevede o vârstă standard de pensionare de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei.

Acest amendament a fost cerut expres de președintele Klaus Iohannis, care anul trecut în martie, retrimitea legea în cauză parlamentarilor atrăgându-le atenția că trebuie să le dea cercetătorilor această posibilitate. 

Şeful statului arăta atunci (în 2017) că deşi vârsta de pensionare este stabilită la 65 de ani indiferent de sex şi pentru alte categorii profesionale, acestea au posibilitatea de a se pensiona mai înainte de împlinirea acestei vârste, la cerere, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Iohannis susţinea că, în condiţiile în care legea transmisă la promulgare nu prevede pentru personalul de cercetare-dezvoltare posibilitatea de a se pensiona mai înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani, la cerere, în condiţiile prevăzute de Legea 263/2010, "nu se poate susţine că soluţia legislativă este de natură să le confere acestora un regim mai favorabil, ci dimpotrivă".

Astăzi, președintele a mai promulgat semnat și Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea rezoluției Adunării Statelor Părți (ASP) la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI), adoptată de cea de-a XIV-a sesiune a ASP la Statutul de la Roma al CPI (14/Res.2), la 26 noiembrie 2015, privind articolul 124 din Statutul Curții Penale Internaționale, adoptat la Roma, la 17 iulie 1998.