IOHANNIS a promulgat LEGEA 304. Breaking News

IOHANNIS a promulgat LEGEA 304. Breaking News

„Legile Justiției au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD, iar asta spune tot despre acest partid. Au început cu Ordodanța 13. Suntem într-o situație delicate deoarece colaiția majoritară a gestionat într-un mod lipsit de transparență situația. Cu toate că au fost nenumărate semnale de alarmă, au legiferat cum au dorit. Calitatea legiferării este proastă, iar rezultatul este devastator”.

Am reușit până acum să ferim legile justiției de cele mai nocive modificări. Legile au fost controlului Cosntituționa, iar până acum CCr a găsit de 4 ori neconcordanță, trimițând legile înapoi în parlament. Asupa acestor legi s-a pronunțat și Comisia de la Veneția. Arată fără echivoc independeța justiției, încrederea cetățenilor în justiție. De fiecare data cnd România a avut nevoie de un punct de vedere în ceea ce privește statul de drept Comisia e susținut mereu Statul de Drept. Comisia supne că ansambul modificărilor afectează independența judecătorilor și procurorilor. Așa ceva nu trebuie să se întîmple. Este foarte clar că Legile Justiției trebuie îmbunătățite în Parlament pentru a reduce impactul la minim. România este mebru cu drepturi depline a UE. Este imposibil să construim un sistem de justiție care contravene normelor europene, un sistem de justiție care ignore valorile europene. Corelararea prevederilor celor trei legi cu opiniile de la Venția ne va ajuta să păstrăm independeța justiției și statul de drept.

 În ceea ce privește demersurile făcute de mine ca președinte, le-am făcut pe toate pentru a împiedica promulgarea acestor legi. În ceea ce privește legea 304, am epuizat toate metodele constituționale, prin urmare, mă ăd nevoit să promul această lege. Solicit parlamentului, în mod expres, în sesiunea plenară din toamnă să corecteze aceste lege conform indicațiilor celor avizați. Această lege conține multe ambiguități și pun în pericol buna funționare a sistemului de justiției

 În ceea ce privește Lege 303/2004,  voi sesiza CCR, cu solitarea de a ține cont de opiniile comisiei de la veneția. Țin să atrag atenția parlamentarilor că loialitatea lor trebuie să fie față de alăgători, față de români. Trebuie să își dorească să rămânem în UE și să nu fim un exemplu negativ. Nu putem face legi pentru ca anumiți lideri să scape de dosare.  Nici un decident politic nu are mandate de la români să facă așa ceva. Faptul că un partid a fost ales să conducă, înseamnă că a fost ales să condducă pentru români, nu ca să scape un lider de închisoare. În România standardul în materie de legiferare trebuie să devină respectful pentru normele de drept European.  

Ne puteți urmări și pe Google News