Editura Evenimentul si Capital

STENOGRAME. Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, s-a făcut de râs la consultările de la Cotroceni | VIDEO

14-07/07-ponta-ioana-petrescu-agerpres-7589755-465x390
Autor: | | 315 Comentarii | 16244 Vizualizari

Administrația Prezidențială a făcut publice discuțiile din spatele ușilor închise dintre președintele Băsescu, premierul Ponta și ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu, pe tema reducerii CAS

Imaginile difuzate de Administrația prezidențială arată că ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu, a fost incapabilă să răspundă, punctual, la nici una din întrebările președintelui Traian Băsescu. Șeful statului a cerut insistent să i se spună cum va fi acoperit deficitul de încasări la buget de cinci miliarde de lei, estimat după reducerea CASului cu 5%.

Cu toate insistențele lui Băsescu, Petrescu se limita să repete câteva afirmații generale și să susțină că reducerea CAS-ului va duce la angajarea „la alb” a mai multor persoane. „Încă lucrăm la estimări”, a declarat ministrul de Finanțe despre proiectul de lege pe care l-a promovat. Mai mult, Ioana Petrescu a început să-i dea lecții lui Băsescu despre ce înseamnă ideologia de dreapta. „Ca o persoană de dreapta, sunt sigură că știți că investițiile private sunt mai eficiente decât cele de stat”, i-a spus ea șefului statului, atunci când acesta i-a reproșat că, după primele cinci luni, cheltuielile bugetare cu investițiile au scăzut substanțial. În replică, președintele Traian Băsescu i-a explicat că partidul său este România.

Ponta, absent și nepregătit

Imaginile de la Cotroceni arată un premier complet apatic la disputa dintre ministrul de Finanțe și președinte. În momentul în care Băsescu îl întreabă pe Ponta ce va face cu așa-numitul MTO (obiectivul pe termen mediu de reducere a deficitului structural, prevăzut în Tratatul Fiscal), premierul se uită debusolat la ministrul de Finanțe. Contrar celor afirmate ulterior de Ponta, președintele nu a jignit-o pe Ioana Petrescu și nici nu s-a certat cu vreunul din membrii Guvernului. Șeful Executivului a avut o intervenție mai consistentă doar la finalul întâlnirii, când a spus: „Țara se descurcă. Mergem în direcția bună”.

Stenogramele discuţiilor purtate de către premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, şi preşedintele României,Traian Băsescu, pe tema reducerii CAS cu 5%.

Traian Băsescu: Domnule prim-ministru, eu am la promulgare legea aceasta prin care se reduce CAS-ul şi sunt două aspecte sub care am obligaţia să fac controlul legilor care vin de la Parlament: oportunitate şi constituţionalitate. Mi s-a părut că din ambele reducerea CAS pune probleme şi aşa cum am mai spus, după calculele noastre, s-ar accentua deficitul fondului de pensii cu 5-5,5 mld., ceea ce înseamnă că s-ar ajunge la 18 mld. deficit la fondul de pensii. Am văzut şi tentativa de punere în dezbatere a noului Cod Fiscal. Dacă s-ar aplica toate taxele acelea supliemntare, tot nu s-ar rezolba problema pentru că ar aduce un 1, 5-1,8 mld. Chiar cu introducerea impozitului forfetar. Marea mea problemă este sustenabilitatea măsurii pe care nu o văd. Cu ce acoperim deficitul suplimentar? Oricare dintre dvs.

Victor Ponta: Domnule preşedinte, buna ziua şi mulţumim de invitaţie. Constituţia prevede ca dreptul dvs. de a retrimite un proiect de lege Parlamentului.

Traian Băsescu: Nu ţin să-l retrimit. Este o măsură bună pentru agenţii economice. Marea problemă este cum acoperim gaura.

Victor Ponta: Eu doar spuneam că aveţi acest drept constituţional şi îl exercitaţi cu consideraţie. Problema este că Guvernul, din moment ce este o lege votată de Parlament, rolul nostru a fost de a transmite motivul emiterii actului, impactul şi toate celelalte măsuri în expunerea de trimitere. Am aici expunerea de motive. Cred că o aveţi şi dvs. Nu aş vrea să o reiau. Ideea este că noi considerăm că este o măsură fiscală pe care o considerăm necesară. În acest an, conform discuţiilor pe care le-am avut cu FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană, nu se modifică în niciun fel ţintele de deficit asumate şi că în 2015-2015, pe baza creşterii economice, combaterii evaziunii fiscale şi mai ales intrarea în vigoare a legii privind insolvenţa, avem capacitatea de a pregăti lşi de a face această măsură, nu doar sustenabilă, ci şi profitabilă pentru dezvoltarea economică. O să lucrăm îână în luna noiembrie, venim în faţa Parlamentului cu proiectul de buget.

Traian Băsescu: Avem şi MTO-ul, care mai înseamnă vreo 6 mld. Victor Ponta: O să lucrăm la toate.

Traian Băsescu: Daţi-mi sursele pentru că povestea asta cu buna colectare...

Victor Ponta: Când avem proiectul legii bugetului votat de Parlament, cu siguranţă va veni la dvs. sau la noul preşedinte la promulgare.

Traian Băsescu: Eu sper să vină la mine fiindcă ar fi unfair să intraţi în alegeri fără să trimiteţi bugetul la Parlament.

Victor Ponta: Ar fi unfair că o să fie un alt prim-ministru şi o să facă bugetul cum crede. Aşa consider.

Traian Băsescu: În campanie, dvs. o să fiţi însă prim-ministru.

Victor Ponta: De acord.

Traian Băsescu: Doamna ministru, că m-aş adresa şi ministrului de resort, avem de acoperit MTO şi deficitul acesta, amândouă la un loc înseamnă vreo 11 mld. Din ce?

Ioana Petrescu: Domnule preşedinte, în primul rând, măsura CAS este o măsură extraordinară de bună şi pentru mediul de afeceri şi pentru angajatori. O susţin din tot sufletul. Vă asigur că am făcut studii foarte bune.

Traian Băsescu: Daţi-mi-le şi mie.

Ioana Petrescu: Şi nu am niciun fel de dubii că această măsură este una bună, care nu va pune în pericol nici ţintele bugetare de anul acesta, nici pe cele de de MTO de anul viitor.

Traian Băsescu: Doamnă, daţi-mi şi mie studiile.

Victor Ponta: Vă dăm tot ce avem

Traian Băsescu: Măi, oameni buni, discutăm ca între oameni care ştiu despre ce vorbesc. Să ştiţi că 11 mld. nu se crează din nimic. Credeam că avem o discucţie pe cifre, pe analize, adică din nu ştiu ce taxe, atâta sumă, din creşterea economică atât, di cheltuieli, atât. Astea sunt argumente pe care le aduce orice parlamentar despre care nu ştie ce este vorba. Reproşul nu este atât către prim-ministru, ci către ministru de Finanţe. Arătaţi-mi din ce se compune structura de venituri suplimentare care să vă acopere MTO şi deficitul suplimentar creat la fondul de pensii.

Ioana Petrescu: În momentul în care vom elabora bugetul pe 2015, sursele vor fi foarte clare.

Traian Băsescu: Eu trebuie să o promulg acum. Şi eu vreau să o promulg, dar trebuie să o promulg credibil. Eu am mai avut o întâmplare în 2008, cu salariile profesorilor. Şi acum îl văd pe Tăriceanu care spunea: „Merge, avem de unde, duduie economia“. Nu aveam cifrele pe trimestrul 4, că eram în 2008 şi abia prin februarie am aflat cifrele. Ştiu că am promulgat pe vot unanim în Parlament şi nu a fost bine deloc pe urmă când am constatat că nu se poate plăti. Şi v-aş mai aminti că în 2008 s-au mai redus două contribuţii: CAS şi contribuţia la sănătate.

Victor Ponta: Nu îşi aduce aminte că nu era aici (arată către Ioana Petrescu).

Traian Băsescu: Nu contează. atunci o informez eu. S-a revenit asupra reducerii CAS. La Sănătate suferim că nu s-a revenit. Eu nu înţeleg de ce aţi promovat-o atât de repede. Şi nu este vina Parlamentului pentru că Parlamentul a fost pur şi simplu păcălit. I s-a spus că va creşte colectarea.

Victor Ponta: Partea Parlamentului a cerut intrarea în vigoare la 1 iulie.

Traian Băsescu: Bun, dar Parlamentul nu are responsabilitatea cifrelor, dar Executivul, din care faceţi parte şi dvs. şi eu, noi avem responsabilităţi pe cifre.

Victor Ponta: Iertaţi-mă, dar nu gândim la fel. Sper să nu vă supăraţi, că dvs. nu conduceţi activitatea Executivului.

Traian Băsescu: Nu, dar am obligaţia să controlez legile. Eu nu vă controlez încasările, doar constat. Noi avem responsabilităţi pe cifre.

Victor Ponta: Este dreptul dvs. să retrimiteţi legea.

Traian Băsescu: Păi asta vreţi?

Victor Ponta: Nu. Eu vreau să promulgaţi.

Traian Băsescu: Daţi-mi argumente ca să o promulg, altceva decât lozinci şi simple declaraţii.

Traian Băsescu: Bănuiesc că observaţi că Franţa, Germania, Italia au intrat în declin economic. Asta ne va afecta.

Ioana Petrescu: Dacă reuşim să încurajăm firmele să angajeze...

Traian Băsescu: Nu angajează nimeni!

Ioana Petrescu: ...şi să investeşte... să investească ..

Traian Băsescu: Doamnă, spuneaţi că aţi terminat la Harvard, la Oxford... Roubini a terminat acolo, mă aşteptam la argumente de genul lui, nu... (râde). Bun, înţeleg că nu avem o analiză de unde venituri suplimentare, mai ales că, doamna ministru, la fondul de pensii ştiţi că nu aţi făcut nici măcar acolo nimic. Colectarea este 97%. Dincoace, urmează să faceţi rectificare negativă.

Ioana Petrescu: Domnule preşedinte, la fondul de pensii problema este că avem un salariat la 2 pensionari. Este o problemă gravă care se poate rezolva numai prin măsuri ca reducerea impozitării, pentru a-i încuraja să se angajeze în piaţa reală şi cu carte de muncă pentru a avea un număr mai mare de angajaţi care contribuie la CAS pentru a susţine toţi pensionarii care primesc aceşti bani.

Traian Băsescu: Doamnă, dacă aş vrea să-mi bat joc de ţara asta... Eu plec. Dacă dumneavoastră îmi aduceţi ca argument suprem că avem 1,2 pensionari la un salariat, lucru care e ştiut... Noi aici avem deficit structural. Bănuiesc că înţelegeţi că vorbim de un deficit structural.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate