Editura Evenimentul si Capital

Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu sunt URMĂRIŢI PENAL pentru abuz în serviciu. Oltean este acuzat că a primit 600.000 de euro MITĂ într-o BISERICĂ. Oltean, la ieşirea din sediul DNA: ”Nu am primit niciodată bani. Nu știu unde este biserica din Chitila"

Ioan Oltean
Autor: | | 38 Comentarii | 7497 Vizualizari

Ioan Oltean a fost luat pe sus de procurori chiar de pe Aeroportul Otopeni. Acesta a fost audiat la sediul DNA timp de câteva ore în dosarul retrocedărilor frauduloase, dosarul în care este audiat şi afaceristul Mihai Rotaru pentru o despăgubire de aproape 109 milioane de lei care i-a fost acordată de comisia ANRP.

UPDATE 18:10: Deputatul Ioan Oltean a ieşit de la audieri. Acesta a fost rezervat în declaraţii, însă a ţinut să precizeze că este nevinovat şi că nu a luat niciodată bani.

”Nu am primit niciodată bani. Nu știu unde este biserica din Chitila", a spus Oltean la ieşirea din sediul DNA.

UPDATE 17:30: Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu. Potrivit procurorilor anticorupţie, Ioan Oltean ar fi luat 600.000 de euro mită într-o parohie, în schimbul exercitării influenţei pentru urgentarea despăgubirii cesionarului.

Redăm integral comunicatul DNA: 


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de:  TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, (trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, OLTEAN IOAN, deputat în Parlamentul României la data faptelor și în prezent, pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și trafic de influență. În ordonanța de efectuarea urmăririi penale se arată că există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:  La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, și totodată a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani. Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.  Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță. De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.


 

UPDATE 15.30 Ioan Oltean a ajuns cu puțin timp în urmă la sediul DNA. Acesta urmează să fie audiat de procurori.

Deputatul PNL Ioan Oltean a fost ridicat de procurorii DNA de pe aeroport şi este dus la audieri, în dosarul în care este audiat şi Mihai Rotaru, pentru o despăgubire de aproape 109 milioane de lei care i-a fost acordată de comisia ANRP, informează Mediafax.

În acelaşi dosar este audiat, la DNA, şi Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, surse judiciare declarând că omul de afaceri este beneficiarul unei despăgubiri de 108.932.000 de lei, care i-a fost acordată de comisia ANRP, pentru un teren din Piteşti, în perioada în care şefa comisiei era Crinuţa Dumitrean. Procurorii DNA îi audiază, tot astăzi, şi pe Lăcrămioara Alexandru, Rodica Constantinovici, Sergiu Diacomatu şiCătălin Florin Teodorescu, toţi fiind foşti membri ai comisiei ANRP. Lăcrămioara Alexandru a fost în ANRP ca reprezentant al Ministerului Finanţelor, Rodica Constantinovici a fost secretar de stat în Ministerului Justiţiei, Sergiu Diacomatu şi Florin Teodorescu au fost vicepreşedinţi ai ANRP.

Alte personaje

În aceeaşi cauză sunt vizaţi şi Crinuţa Dumitrean, Remus Baciu şi Marko Attila, care au fost în comisia de la ANPR ce a aprobat solicitarea de despăgubire a lui Mihai Rotaru, au precizat sursele citate.

Mihai Rotaru a cumpărat drepturile litigioase pentru terenul din Piteşti de la o persoană care se judeca de opt ani cu Primăria Piteşti şi nu a reuşit să primească despăgubiri. La şase luni după ce a cumpărat drepturile litigioase pentru acel teren, Rotaru a primit de la ANPR o despăgubire de 108.932.000 de lei, au mai arătat sursele citate.

Nu este prima dată când Ioan Oltean ajunge să stea față în față cu procurorii DNA.  Într-un alt dosar, parlamentarul a fost pus sub acuzare, pentru trafic de influență, în legătură cu numirea unei persoane într-o funcție publică. De asemenea, Ioan Oltean a fost citat ca martor și într-un dosra în care este implicată și Elena Udrea.

Primul dosar

În septembrie 2013, Oltean a fost pus sub acuzare pentru: folosirea influenței sau autorității funcției de vicepreședinte/secretar general al PDL, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și favorizarea infractorului.

Era vorba de intervenţii pentru obţinerea de contracte publice pentru firme de casă şi alocarea de fonduri guvernamentale unor primării conduse de primari PDL. Intervenţiile erau făcute la șefii Consiliului Județean Bistrița Năsăud, precum și asupra unor înalți demnitari din Ministerele Mediului, Dezvoltării Regionale și a Turismului și Economiei. O altă acuzaţie: a avertizat două persoane, în martie 2012, că urmau a fi efectuate percheziții ale procurorilor DNA.

Slăbiciunea pentru Crinuța Dumitrean

Numele lui Ioan Oltean apare și în dosarul „Alina Bica- ANRP”, legat de modul în care a susținut-o pe Crinuța Dumitrean (foto), fostă Miss Bitrița, în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. Anul trecut, Crinuța a fost arestată pentru abuz în serviciu pentru supraevaluarea unui teren retrocedat. Deputatul Cătălin Teodorescu (PNL), arestat în acest dosar, a declarat la DNA că: „Este știut faptul că Crinuța Dumitrean era susținută în poziție de Ioan Oltean , acesta venind periodic la sediul Autorității, ocazii cu care purta, uneori, discuții îndelungate , în biroul doamnei Dumitrean, cu aceasta. Pe parcursul discuțiilor, doamna președinte nu putea fi deranjată ”.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate