Editura Evenimentul si Capital

Investitorii italieni își consolidează prezența în România și Balcani

Autor: | | 1 Comentarii | 360 Vizualizari

Cu o prezență dinamică în sectoare cheie ale economiei autohtone, oamenii de afaceri italieni vor să-și mărească prezența în România, o piață pe care o consideră oportună dezvoltării afacerilor

Creșterea economică înregistrată de România, cea mai mare din Europa în ultima perioadă, forța de muncă înalt calificată și sistemul fiscal atractiv au atras atenția oamenilor de afaceri din Italia, unii dintre ei fiind deja prezenți pe piața autohtonă, care doresc să aducă plus valoare economiei românești, prin crearea și dezvoltarea unor businessuri solide.

Conform datelor Băncii Naționale a României, la finele anului trecut, Italia ocupa locul 6 în ceea ce privește proveniența fluxului de investiții străine directe în România, cu 3,35 miliarde de euro. Cea mai mare parte a investițiilor străine directe, cu un nivel total de 64,43 miliarde de euro la 31 decembrie 2015, este reprezentată de investițiile green field, potrivit raportului BNR. La acest capitol, investitorii italieni se află pe locul 4 în clasament, cu un total de 2,77 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 7,6% din totalul investițiilor greenfield realizate de străini pe piața românească. Doar anul trecut în România au fost realizate investiții greenfield de 96 milioane de euro de către oameni de afaceri și companii din străinătate, cea mai mare parte, aproape o treime, fiind realizate în industria prelucrătoare.

O nouă strategie pentru Balcani și Europa de Est

În România sunt peste 42.000 de firme cu capital italienesc, care au cumulat o cifră de afaceri de peste 1,6 miliarde de euro, la finalul lui 2015. O mare parte dintre societățile de producție și servicii sunt asociate Confindustria România, tocmai pentru ca prezența italiană în zona țării noastre și a Balcanilor să devină structurată și eficientă, întrucât, așa cum spune Mauro Maria Angelini, președintele Con fin dustria România, „reprezentanțele internaționale ale Confin dustria au devenit un punct de referință pentru societățile italiene care decid să își internaționalizeze activitatea”.

România rămâne atractivă pentru companiile italiene, motiv pentru care se urmărește o creștere a investițiilor și a numărului de locuri de muncă. „Zona balcanică reprezintă o regiune strategică pentru societățile noastre, mai ales pentru cele mici și mijlocii. Acesta este motivul pentru care îmi doresc ca președinția Confindustria Balcani, ce va fi acordată Confindustriei România, să reînnoiască entuziasmul întreprinzătorilor italieni în această regiune și să se extindă și în afara regiunii, pentru a răspunde numărului tot mai mare de cereri de reprezentare sosite și din partea celorlalte țări din Europa de Est”, a declarat Vincenzo Boccia, Președintele Confindustria Italia, principala organizație a societăților din Italia, cu peste 150.000 de companii asociate, care însumează peste cinci milioane de locuri de muncă și o cifră totală de afaceri de peste 500 miliarde de euro.

Pentru a stabili planul care vizează investițiile în țările din Europa de Est, Confindustria Balcani (care numără peste 1.000 de companii - n.r.) se va întâlni la București, pe 19 octombrie, la forumul „Noua strategie privind internaționalizarea. Confindustria în Balcani și în Europa de Est, provocări, oportunități și perspective”, forum la care vor participa reprezentanți de marcă din Guvernul României și ale țărilor din Balcani, printre care și ministrul de finanțe, Anca Dragu, respectiv ministrul economiei, Costin Borc. „Forumul este o inițiativă deosebit de importantă, având în vedere rolul strategic al regiunii și interesul întreprinzătorilor italieni față de această parte a Europei și în special față de România. În parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe din Italia, Ambasada Italiei la București și celelalte reprezentanțe diplomatice din zonă s-au mobilizat pentru a asigura o amplă participare instituțională la această întâlnire atât de importantă”, a declarat E.S. Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la București.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

marţi, 23 ianuarie 2018 Autor: Vergil Matei

Trei ipostaze de mitingeală

marţi, 23 ianuarie 2018 Autor: Florian Bichir

Masoneria şi Mica Unire

marţi, 23 ianuarie 2018 Autor: Adrian Pătruşcă

Mucenicul din Ankara. SFÂNTUL ZILEI

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate