Editura Evenimentul si Capital

Investiție de 1,8 milioane lei pentru integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități din București și Ilfov

Autor: | | 1 Comentarii | 191 Vizualizari

Asociația Eduteco și Confederația Națională a Persoanelor cu Dizabilități din Grecia anunță lansarea proiectului transnațional “E.S.P.R.I.T. – Structuri ale Economiei Sociale de Promovare a Incluziunii pentru Toți”

Grupul țintă al proiectului este format din 45 persoane vulnerabile, expuse situațiilor de excludere și marginalizare socială, cu dificultăți semnificative în integrarea și menținerea pe piața muncii. În acest sens, obiectivul principal al proiectului este crearea a 3 structuri de economie socială (una în mediul urban și două în mediul rural) în beneficiul grupurilor vulnerabile - în principal persoane cu dizabilități - care să conducă la integrarea socio-profesională a 13 persoane din regiunea București-Ilfov.

Proiectul, în valoare de 1,8 milioane de lei, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investește în oameni!“, Domeniul Major de Intervenție 6.1 "Dezvoltarea economiei sociale". Perioada de implementare a acestuia este de 12 luni (octombrie 2014 - octombrie 2015).

"Prin intermediul proiectului E.S.P.R.I.T., ne propunem să rezolvăm nevoile stringente ale persoanelor vulnerabile prin intermediul instruirii și consilierii acestora pentru dobândirea de abilități și competențe necesare integrării și menținerii pe piața muncii. Un sprijin foarte important pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului va fi know-how-ul partenerilor din Grecia care au o experiență de 25 de ani în lucrul cu persoanele cu dizabilități, fiind și co-partener național al statului elen", declară Teodora SARCHIZ, asistent proiect E.S.P.R.I.T.

Cele trei structuri de economie socială (SES) nou înființate în proiect, o premieră pentru piața din România, vor acoperi următoarele domenii:

  • SES 1: Dezvoltarea accesibilității la mediul online pentru persoanele cu dizabilități;
  • SES 2: Inserția pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități;
  • SES 3: Dezvoltarea activităților de accesibilitate și design universal în mai multe sectoare (transport, construcții, mediu, educație etc).

În România, trăiesc peste 650.000 de persoane cu dizabilități cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, dintre care doar 12,7% sunt încadrate în muncă. "În acest domeniu, în Uniunea Europeană, lucrează peste 11 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 6,7% din populaţia salariată. În comparație, în România, ponderea salariaților din domeniul economiei sociale este de doar 3,3%, respectiv 159,847 locuri de muncă", a declarat, în cadrul conferinței de lansare a proiectului, Eugen LUCAN, consilier în Comitetul Economic și Social European.

În dezvoltarea acestui concept sunt importante elemente precum antreprenoriatul social (definit ca fiind tipul de inițiativă privată ce duce la apariția unor activități noi, cu amprenta socială, dar a căror organizare și dezvoltare se face în stil antreprenorial) și întreprinderile sociale (care pot fi considerate rezultatul aplicării în practică al antreprenoriatului social). În regiunea de implementare a proiectului, București-Ilfov, sunt 67.700 de astfel de persoane, cu o rată de ocupare similară celei naționale.

Toate acestea,  în condițiile în care, în cazul angajării unei persoane cu dizabilități, sunt deductibile cheltuieli precum cele efectuate pentru adaptarea locului de muncă, cele pentru achiziționarea utilajelor și echipamentelor utilizate în procesul de producție de către persoana cu dizabilități sau cheltuielile efectuate pentru transportul acesteia de la domiciliu la locul de muncă.

"O persoană cu dizabilități poate aduce plus valoare unei companii pentru că, adesea, este mai ambițioasă și mai determinată să atingă succesul", a declarat Daniela VIȘOIANU, antreprenor în domeniul resurselor umane.

Sistemul educațional din România creează dezavantaje majore

Principalul factor care influențează gradul de ocupare al persoanelor cu dizabilități este educația. Sistemul educațional din România creează dezavantaje majore pentru persoanele cu dizabilități. În rândul acestora, incidența neșcolarizării este de șapte ori mai mare, iar abandonului timpuriu de două ori mai mare față de populația generală. Grupul cel mai dezavantajat din punct de vedere al accesului la educație este format din persoane cu dizabilități fizice, somatice sau vizuale, grave, din mediul rural.

"Mi-ar plăcea să trăiesc într-o țară mai prietenoasă cu persoanele cu dizabilități. O țară care să ofere șanse egale tuturor. De exemplu: problema accesibilității. O idee bună ar fi ca toate autorizațiile de construcție pentru spații publice să impună mijloace de acces pentru persoanele cu dizabilități", a adăugat Daniela VIȘOIANU.

Economia socială

Economia socială este considerată un al treilea sector economic cu o dinamică proprie, relativ diferită de cea a sectoarelor public și privat, dar combinând elemente din cele două pentru a duce, în final, la satisfacerea nevoilor sociale folosind instrumente economice de piață. Obiectivul structurilor de economie socială este unul exclusiv social, fiind obligate să aloce minimum 90% din profit în același scop.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate