Editura Evenimentul si Capital

Învățământul profesional, pliat pe nevoile angajatorilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu (stânga) și Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț a României, la semnarea protocolului FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 0 Comentarii | 139 Vizualizari

Șefii Ministerului Educației și Camerei de Comerț și Industrie a României au semnat un protocol în baza căruia învățământul profesional se va adapta necesităților economiei dintr-o zonă sau alta

Prin documentul semnat ieri se dorește adaptarea învățământului profesional la nevoile economiei din zona unde acesta se desfășoară. Era nevoie de un astfel de acord, pentru că, de la an la an, numărul elevilor care aleg să meargă „la profesională“ este din ce în ce mai mare. „Dacă în anul școlar 2012-2013, am avut 11.000 de elevi, în 2013-2014 - aveam deja 24.000 de elevi, iar în 2014 -2015 am ajuns la 47.000 de elevi care au optat pentru învățământul profesional și tehnic”, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Angajatorul, implicat cât mai mult în procesul educațional

„Protocolul se referă la un lucru foarte simplu. Nevoia aceasta ca pregătirea specifică să fie hotărâtă împreună cu mediul de afaceri, pentru că mediul de afaceri este, până la urmă, cel care finalizează acest proces, prin angajarea efectivă (...) Trebuie să dăm o șansă tinerilor de a fi integrați în forța de muncă”, a explicat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Într-un prim pas, angajatorii pot sprijini Ministerul Educației contribuind la fundamentarea planului de școlarizare și la stabilirea ofertei de pregătire profesională. Apoi, ar putea participa la selecția tinerilor care se înscriu în aceste școli, la stabilirea duratei de efectuare a practicii, la pregătirea practică a elevilor și la evaluarea performanțelor acestora.

„Dacă în clasa a IX-a, în primul an, partea teoretică are ponderea mai mare, în ultimul an partea practică va reprezenta, să spunem, cam 80% din curiculă”, a explicat Mihai Daraban. De asemenea, o contribuție extrem de importantă și-o pot aduce la examenul final, în vederea certificării calificării absolvenților.

„Trebuie să ținem cont de realitățile economice. Există zone în România unde sectorul industriei este mai dezvoltat și, evident, acolo ne așteptăm să avem succes mai mare. Asta dorim să consolidăm, legătura dintre educație și economie”, a concluzionat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 20:04 AVION din TEATRELE de RĂZBOI la Funeraliile Regale. Cum și când va fi adus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai în România 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă... 16:29 CTP i-a desfiinţat pe urmaşii Regelui Mihai: „Casa Regală, lacheul de imagine al Guvernului contra 25 milioane euro” 16:29 Dezvăluiri despre vizita Regelui Mihai din 1992: Scenariul Puterii prevedea ca evenimentul să fie marcat de grave violențe! 10:09 Reportaj: Regele Mihai, în ochii celor care odinioară i-au fost supuși

Articole salvate