Editura Evenimentul si Capital

Învățământ în limba germană, cu profesori care n-o vorbesc

La Goethe, termini liceul chiar dacă nu știi „la perfecție” germana FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 0 Comentarii | 769 Vizualizari

La Evaluarea Națională, elevii din unitățile de învățământ pentru minorități dau și examen de limba maternă, pe lângă cele de română și matematică. Din cele trei note li se face media. Partea proastă e că, mulți copii au luat note mici la limba germană, întrucât în școală nu au putut studia toate materiile în această limbă. Motivul e unul simplu și ignorat de autorități: nu sunt suficienți profesori specializați să predea în limba lui Goethe

În unitățile de învăță mânt pentru minorități, în afara orelor de limba română, care sunt obligatorii, toate celelalte materii trebuie predate doar în limba maternă. Din nefericire, la multe dintre aceste școli, regula nu se poate aplica, pentru că nu se găsesc profesori care să fie cunoscători ai limbilor respective. Este cazul, în special, la limba germană. Situația s-a agravat în ultimii ani, iar efectul s-a văzut cel mai bine la examenul de evaluare de anul acesta, unde mulți elevi de la școlile germane au luat note mici la limba care, teoretic, le este maternă. Ceea ce le-a stricat media și îi împiedică acum să se înscrie la licee de top.

„Copiii noștri sunt dezavantajați!”

Zeci de părinți, din București și Brașov, sunt revoltați de această situație, dar și de faptul că adolescenții lor au dat trei examene unul după altul. „Care sunt șansele egale pentru fiecare? Examenul de la germană a fost programat imediat după cel de matematică. Fără vreo pauză”, ne-a mărturisit un părinte al cărui copil a urmat cursurile gimnaziale ale Liceului „Johannes Honterus”, din Brașov. „În plus, cum poți să le pretinzi acest examen suplimetar, atâta timp cât nu se respectă legea de predare 100% în limba germană, folosită, în fapt, doar în proporție de 40-45%? Cum să meargă acești copii la un liceu bine cotat?”, a continuat părintele.

În schimb, în situația inversă, adică pentru un elev care a studiat la un gimnaziu în limba română, condiția ca el să fie primit la un liceu german este să dea o probă scrisă de competență lingvistică. Nota la acest test, însă, nu este inclusă în media de admitere la liceu.

La Colegiul Goethe, aceeași problemă!

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate