Editura Evenimentul si Capital

Interviu | Ultimul producător de îngrășământ din România: ”chiar ne pare rău de ceilalți. Am fi avut altă poziție în Europa”

Autor: | | 3 Comentarii | 1504 Vizualizari

Amonil Slobozia, Amurco sau Doljchim sunt câteva dintre numele ”de vârf” din producția de îngrășăminte chimice din România. Toate au ajuns fier vechi, însă. Iar cum din toamna aceasta nu a mai repornit nici Interagro-ul lui Niculae, în toată țara a mai rămas un singur producător de îngrășăminte: Azomureș.

Nici Azomureș nu a fost ocolit de probleme, dar de altă natură. Mai tot anul, orașul de lângă platforma Azomureș a fost frământat de proteste de amploare mai mică sau mai mare, pe tema depășirilor de emisii de amoniac maxim admise. Protestele au avut loc în contextul în care la finele acestui an expiră și autorizația de mediu a combinatului. Autorizație care ar trebui reînnoită de la 1 ianuarie 2016, în urma investițiilor în retehnologizare începute acum mai bine de trei ani și estimate de companie la peste 240 de milioane de euro. ”Nu ar trebui să fie nicio problemă, obținem autorizația”, este mesajul reprezentanților combinatului care vor deveni singurii producători din Europa de Est a unui fertilizant ”la modă”: ureea granulată.

Cifre

Azomureș are în prezent 2.600 de angajați și între 1,3 și 1,5 milioane de tone de îngrășăminte produse pe an. 70% din producție rămâne în țară, unde deține 52% din piața îngrășămintelor chimice folosite de agricultori. Până în 2011 era invers, 70% din producție mergea la export, 30% rămânea în țară. Schimbarea s-a produs după ce, din 2012, pachetul majoritar de acțiuni a ajuns în portofoliul grupului elvețian Ameropa Holding. Despre piața pe care Azomureș a ajuns să fie singurul producător, despre proteste și interese, au vorbit pentru Evenimentul Zilei Călin Pop, directorul comercial al combinatului, și Ovidiu Maior, purtător de cuvânt.

Despre poluare. ”Azomureș va rămâne un obiectiv industrial”

Procedural, care este situația Azomureș în acest moment? Ovidiu Maior: Procedurile de întocmire a documentației au fost demarate de la începutul acestui an. Există un aspect important de constatat de către autoritățile care emit autorizația, și anume acela de a vedea investițiile realizate conform graficului, iar în acel moment se va emite și autorizația.

Se vorbea de investiții consistente. O.M.: Da, de 240 de milioane de euro, investiți în retehnologizare cu trei obiective mari: protecția mediului înconjurător, creșterea de capacitate la unele instalații și reducerea consumului de energie.

La atâția bani, nu era mai bine să construiți fabrica în altă parte? O.M.: Sunt mari investițiile, ca și sumă, dar ideea de a muta combinatul sau de a construi unul nou nu a fost luată în calcul.

Din totalul investițiilor programate, care este procentul la care s-a ajuns? O.M.: Suntem aproape de 100%.

Va dura mult procedura de autorizare? O.M.: Noi suntem convinși că la 1 ianuarie 2016 vom avea o nouă autorizație. Există planul de conformare în care au fost respectați toți pașii, investițiile au fost realizate și fizic. Mai sunt câteva retușuri de făcut la fiecare instalație. Dar, până la finele anului, vor fi realizate toate.

Vremea și poluarea

La o simplă căutare pe internet, apar informații potrivit cărora la Azomureș au fost înregistrate câteva zeci de depășiri ale normelor maxim admise. O.M.: Din mii de analize.

Odată cu noile investiții, astfel de depășiri mai pot apărea? O.M.: Azomureș va rămâne un obiectiv industrial. Va respecta niște norme de poluare reduse foarte mult față de ceea ce are în prezent în autorizație. Dar, repet, va rămâne un obiectiv industrial. Modernizările făcute ne permit să spunem că va fi un combinat prietenos cu mediul înconjurător. Totul depinde de modul în care se operează aceste echipamente și sperăm să nu mai fie situații ca în acest an.

În cazul depășirilor din acest an vorbim de accidente sau? O.M.: Nu e vorba de accidente, e vorba și de condiții meteo, de modul în care s-a dispersat emisia de la anumite instalații. Dar tocmai aceste instalații, cele de amoniac, au intrat într-un program de retehnologizare. Undeva la 85 de milioane de euro, investite în cele două fabrici de amoniac. În acest fel am și eliminat câteva surse de emisie de amoniac în atmosferă. În mod normal, nu ar mai trebui să fie probleme. Dar, în funcție de condițiile meteo sau la pornire și oprire de instalație ar putea exista unele depășiri ale concentrației maxime de amoniac, așa cum este prevăzut și în autorizația de mediu pentru instalații de produs îngrășăminte.

Ce înseamnă condiții meteo care pot pune probleme? O.M.: Când temperaturile sunt foarte ridicate și nu există vânt.

Noile instalații vor elimina problemele când vremea e caldă și fără vânt? O.M.: Da, pentru că o parte din echipamentele instalate elimină niște surse prin care se eliminau anumite substanțe. Cum acele surse nu mai sunt, în cazul în care vremea va fi de asemenea natură nu credem că vom mai avea depășiri.

Oamenii care vor trece prin dreptul Azomureș vor mai simți vreun miros? O.M.: Nu. În mod normal, în general nu se simte niciun miros de pe platformă, doar în anumite cazuri de excepție. Care și acelea sunt prevăzute în autorizația de mediu, adică pornirile și opririle de instalații.

Cât durează o astfel de operațiune de pornire și oprire ca timp? O.M.: Sunt unele programate și unele neprogramate. În general, o instalație se oprește în decurs de câteva ore, dar efectul nu se întinde pe ore. Sunt momente în care chiar dacă se oprește sau pornește o instalație nu se simte absolut nimic. Dar ideea este ca aceste instalații să funcționeze tot timpul.

În afara celor în derulare, platforma Azomureș va mai avea nevoie de alte investiții? O.M.: Planul de investiții prevede și alte modernizări ale altor capacități care nu au așa legătură directă cu mediul înconjurător. Sunt echipamente, sunt instalații care vor continua să intre într-un plan de modernizare întins pe un termen mai lung, pentru că întotdeauna industria evoluează și e bine să avem cele mai noi tehnologii pentru o productivitate mai bună și un consum de energie mai redus.

Despre proteste. ”Concurența nu stă și doarme”

De ce credeți că protestele au apărut acum? Din câte înțeleg investițiile sunt în derulare din 2012. Călin Pop: Ca să ne înecăm și noi ca țiganul la mal, probabil. Acum, serios, concurența nu stă și doarme. Dacă noi ne mărim capacitatea la uree, fiind singurii producători din regiune, nu numai din România, probabil că am putea deranja niște cote de piață. Ceea ce ne-am și propus, de altfel. Pe de altă parte, sigur, dacă ne uităm cinstit la Târgu-Mureș, oamenii au pe undeva dreptate. Când s-a făcut combinatul acesta, orașul era la cinci kilometri. Acum, combinatul e în oraș pentru că așa s-a extins orașul. Cred că și edilii trebuiau să se gândească atunci când au dat autorizații de construire, de-a lungul anilor.

Până la următoarea întâlnire cu autoritățile de mediu pentru eliberarea noilor autorizații, mai poate apărea ceva neprevăzut? C.P.: Noi nu ne așteptăm la așa ceva. Antreprenorii cu care lucrăm sunt nume recunoscute la nivel mondial în industria chimică. Suntem pe ultima sută de metri. Nu mă aștept la nimic dezastruos care să ne mute cu luni de zile. Sigur, s-ar putea să întârziem trei zile, cinci, o săptămână, dar la nivelul acesta de investiții te poți aștepta și la așa ceva. În momentul de față, însă, suntem chiar în grafic. Ceea ce este spectaculos, dacă mă întrebați pe mine. Nu există instalații standard în acest domeniu, totul a fost proiectat și gândit de la zero, deci trei ani și jumătate reprezintă un termen foarte scurt pentru această investiție. Dacă îmi permiteți o comparație, noi nu o să inaugurăm fabrica la fel ca autostrada care se surpă. Construim o uzină nouă, dacă vreți, într-un timp mai scurt decât autostrada Transilvania.

De ce merită reorientarea producției către România și nu către export? C.P.: În primul rând pentru că este foarte aproape, este mult mai ușor să vinzi în România decât, nu știu, în Ungaria, de exemplu. Pe de altă parte, când s-au construit toate combinatele – nu numai Azomureș – asta era ținta: piața locală. Investiția inițială în Azomureș a avut la bază un calcul foarte simplu: trebuie să aprovizionăm România cu fertilizant. Nu știu de ce a trebuit să schimbăm acea strategie, mie mi se pare normal să vinzi în țara de origine prima dată și apoi, dacă ai surplus, să ieși la export.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate