Editura Evenimentul si Capital

INTERVIU EXCLUSIV EVZ MOLDOVA. Maia Sandu despre planurile de viitor: „De săptămâna viitoare vom merge din ușă în ușă pentru a face transferul de imagine de la Maia Sandu la PAS”

Lliderul PAS Maia Sandu a vorbit în exclusivitate pentru EvZ Moldova despre aderarea formațiunii la cea mai mare familie politică din Uniunea Europeană și despre cât de important este exemplul României în lupta anticorupție în ochii cetățenilor din stânga
Autor: | | 2 Comentarii | 549 Vizualizari

Maia Sandu, lliderul PAS, a vorbit în exclusivitate pentru EvZ Moldova despre aderarea formațiunii la cea mai mare familie politică din Uniunea Europeană și despre cât de important este exemplul României în lupta anticorupție în ochii cetățenilor din stânga Prutului.

Maia Sandu, după alegerile prezidențiale, va consolida structurile din teritoriu ale partidului și va merge în toate raioanele Republicii Moldova pentru a explica tuturor cetățenilor despre obiectivele formațiunii sale și planurile de viitor. Redăm în continuare discuția completă cu liderul PAS:

Mădălin Necșuțu: La alegerile prezidențiale ați obținut un scor foarte bun. Cum intenționați să conservați acest avantaj pentru a-l folosi la viitoarele alegeri parlamentare, fie ele la termen sau anticipate?

Maia Sandu: Încercăm să fidelizăm electoratul care ne-a sprijinit în alegerile prezidențiale, chiar dacă suntem conștienți că nu este neapărat doar votul pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), dar contăm în continuare pe acești oameni. Mergem în localități, creăm structuri ale partidului în fiecare localitate, încercăm să-i cunoaștem mai bine pe cei care ne-au sprijinit în campanie, cei care au făcut campanie pentru noi, ca să construim acea rețea de oameni pe care putem să ne bazăm și în alegerile parlamentare.

Militați pentru alegeri anticipate sau credeți că acest guvern trebuie lăsat să-și termine mandatul?

Există avantaje și dezavantaje. Alegerile parlamentare de peste un an și jumătate înseamnă pentru noi mai mult timp ca să reușim să ajungem în toate localitățile, în special în situația în care nu avem acces la televiziuni, pentru că în mare parte televiziunile sunt monopolizate și controlate de către Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Pe de altă parte, cu cât sunt mai departe alegerile parlamentare, cu atât actuala putere se consolidează și va fi mai dificilă debarcarea acesteia.

Ați menționat un pic mai devreme ceva despre la întărirea structurilor locale ale PAS? Ce planuri aveți mai exact în acest sens? Ne-ați putea spune mai multe?

Cunoașteți că PAS a fost înregistrat la finalul lumii mai 2016, iar până la alegerile prezidențiale noi am reușit să ajungem în 20 de raioane. Acum ne propunem să creăm organizații locale peste tot în țară, să ajungem în cât mai multe localități rurale. Republica Moldova este o țară mică, dar oricum are un număr mare de localități. Încercăm să ajungem cu mesajul nostru peste tot. Vom edita un buletin informativ și de săptămâna viitoare vom merge din ușă în ușă pentru a face, dacă vreți, un transfer de imagine de la Maia Sandu la PAS și pentru a convinge cât mai mulți cetățeni că noi suntem alegerea potrivită.

De curând ați fost la Bruxelles împreună cu liderul PPDA, Andrei Năstase. Ce ați discutat cu oficialii europeni și cât de mult ajutor vă va oferi PPE, ținând cont că este totuși cea mai mare familie politică europeană?

Am fost invitați de către un grup de parlamentari europeni. Eu și domnul Năstase, ca reprezentanți ai partidelor de opoziție pro-europene și câțiva reprezentanți ai presei. Acolo am fost întrebați despre situația presei din Republica Moldova. Le-am exprimat aceleași îngrijorări, respectiv intimidările la care sunt supuse instituțiile media care nu sunt controlate de guvernare. Am vorbit despre intențiile guvernării de a schimba sistemul electoral și riscurile pe care le comportă un eventual nou sistem electoral. Am vorbit despre derapajele acestei guvernări și despre faptul că Guvernul de la Chișinău continuă să discrediteze reformele promovate și susținute de către partenerii noștri din Occident. Am avut întâlniri și cu conducerea Partidului Popular European (PPE). Cunoașteți faptul că acest partid ne-a sprijinit în campanie electorală la prezidențiale și se arată deschis în continuare să ne sprijine. În cel mai scurt timp vom depune și aplicația de a deveni membru al acestei familii politice.

Ținând cont că ați mers la Bruxelles cu domnul Năstase, vă gândiți să candidați în tandem la viitoare alegeri parlamentare. Luați în calcul și această posibilitate? Sub formă de bloc politic sau poate alianță?

Am avut o colaborare bună (cu PPDA - n.r.) în alegerile prezidențiale și suntem deschiși pentru continuarea acestei colaborări, dar este prematur să spunem exact ce se va întâmpla. Ne vom face calculele în funcție de condițiile următoarelor alegeri, ținând cont inclusiv de sistemul electoral care va fi aplicat și în funcție de aceste calcule vom lua o decizie.

Luați în calcul și eventuale alianțe cu partide de dreapta? Poate chiar viitoare formațiune politică pe care intenționează să o creeze domnul Anatol Șalaru?

Trebuie să vedem ce va presupune această formațiune. Pentru noi este extrem de important să știm ce fel de oameni se vor regăsi în această formațiune pentru că noi ne propunem schimbarea clasei politice. Asta înseamnă că putem să facem echipă doar cu oameni onești și corecți. Nu schimbăm un partid cu oameni compromiși pe alt partid cu oameni compromiși, așa că totul depinde de calitatea formațiunilor care vor apărea. Pentru că, din cele care există, nu vedem care vor rezista în timp. Sunt unele partide pe jumătate moarte care din păcate, iată, vor mânca din banii publici pentru că sunt subvenționate de la bugetul de stat.

Igor Dodon a promis că va fi președintele tuturor, s-a dovedit încă de a doua zi de după alegeri că a venit să dividă și mai mult societatea pe criterii etnice, dar și politice. Cât de tare credeți că se va adânci clivajul în societate în viitor dacă va mai continua așa?

Este periculos pentru societate ceea ce face el. Nu cred că și-a propus să devină președintele tuturor pentru că din primele zile a venit cu declarații supărătoare la adresa celor care nu l-au sprijinit în campanie, în loc să încerce să le câștige respectul într-o anumită măsură, pe cât e posibil. Dimpotrivă, el a supărat, a divizat și asta este pârghia lui. El a putut să vină la putere și va încerca să se mențină doar prin exploatarea clivajelor existente și prin aprofundarea acestora.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate