Editura Evenimentul si Capital

INTERVIU EXCLUSIV EVZ Republica Moldova / Siegfried Mureșan: „Cum ne-am îndepărtat de Chișinău, cu atât au existat mai multe semne de întrebare”

Autor: | | 0 Comentarii | 245 Vizualizari

Europarlamentarul și purtătorul de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan, a participat în aceste zile, alături de o delegație a UE, la monitorizarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Am stat de vorbă cu dânsul și ne-a declarat în exclusivitate câte ceva pentru despre experiența avută în Republica Moldova. El ne-a vorbit despre detaliile pe care le-a putut observa în cadrul acestui scrutin care a împins alegerile prezidențiale într-un tur doi, acolo unde vectorii geopolitici se va înfrunta într-o bătălie ce se anunță pe muchie de cuțit. Vă lăsăm să aflați toate amănuntele în rândurile de mai jos:

Cum apreciați în general procesul de vot din acest prim tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova? Veți monitoriza și cel de-al doilea tur de scrutin?

Alegerile s-au desfășurat corect prin respectarea legii. Nu am văzut fraudă electorală și nu am văzut nereguli în țară. Situația concretă a fost următoarea: În Chișinău, membrii și președinții secțiilor de votare, observatori au fost cu toții alerți. Au cunoscut legea și au monitorizat alegerile extrem de activ. Am participat la deschiderea secției de votare de la Universitatea de Stat a Moldovei și la închiderea secției de votare tot acolo, precum și la numărătoarea voturilor. Membrii din secția de votare au fost extrem de deschiși și au comunicat transparent. Sistemul informatic a funcționat peste tot în țară.

Cum a fost în restul Republicii Moldova, acolo unde ați reușit să ajungeți?

Cum ne-am îndepărtat de Chișinău, cu atât au existat mai multe semne de întrebare, dar nu nereguli și nu fraudă. De exemplu la Orhei, autoritățile locale au boicotat alegerile, au fost afișe și bannere mari prin care oamenii au fost chemați la boicotarea alegerilor și am auzit și de intimidări ale oamenilor de a participa la vot.

Înaintea noastră au fost la anumite secții de votare unde oamenii au fost împiedicați de a merge la vot, de vreme ce interesele autorităților locale de acolo au fost ca oamenii să nu participe și au boicotat alegerile. Dar până la urmă oamenii s-au putut exprima. Am luat legătura și cu poliția care fusese informată. La momentul la care noi am ajuns acolo, ordinea fusese restabilită, iar oamenii au putut participa la votare.

Ce ne puteți spune despre modul în care s-au desfășurat alegerile din regiunea transnistreană?

Am fost și în apropierea regiunii transnistrene. Acolo a existat tensiune în secțiile de votare. De îndată ce am intrat, membrii secției de votare au fost alarmați și au comunicat între ei într-un mod netransparent față de noi. Din modul în care comunicau, am înțeles că au cunoștințe despre autocare cu oameni care urmau să vină. Într-o secție chiar ni s-a spus că fuseseră aduși oameni cu autocarul.

Poliția a fost informată și s-a depus contestație. Nici aducerea acestor oameni cu autocarul nu este neapărat fraudă electorală, nu este ilegală. Noi nu am văzut cu ochii noștri, dar există contestații care sunt cunoscute și care au fost depuse la anumite secții. Știm că au avut loc. Ce a fost important este că am discutat cu președintele secției de votare care ne-a confirmat că acei oameni au votat legal și că au avut acte de identitate și că au fost verificați de sistemul electronic.

Deci, nu avem suspiciuni că ar fi existat vot multiplu, probabil acei oameni care i-au adus la vot au așteptat ca ei să voteze într-un anumit loc. Dar, repet, nu avem indicii cum că votul nu ar fi fost secret sau liber exprimat și nici că oamenii ar fi votat multiplu.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate