INTERVIU// Daniel Ioniță: „Republica Moldova este un fel de „playground” pentru tot soiul de riscuri și amenințări clasice sau hibride”

INTERVIU// Daniel Ioniță: „Republica Moldova este un fel de „playground” pentru tot soiul de riscuri și amenințări clasice sau hibride”

Ambasadorul României la Chișinău, Excelența Sa, Daniel Ioniță, a avut amabilitatea de a acorda un interviu în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei, ediția de R. Moldova, în care am discutat pe larg despre aspirațiile europene ale R. Moldova și despre ajutorul concret pe care îl dă România pentru îmbunătățirea vieții de zi cu zi a cetățenilor dintre Prut și Nistru. Am mai vorbit și despre cartea României care începe să fie utilizată tot mai mult în campania pentru alegerile prezidențiale din R. Moldova și despre riscurile și amenințările cu care se confruntă Chișinăul în actualul context regional.

Diplomatul român ne-a dezvăluit că acomodarea sa la postul din Chișinău a fost ușurată și de către membrii echipei Ambasadei României din R. Moldova, cărora a ținut să le mulțumească. Oficialul a mai afirmat că Bucureștiul este „comandat la succes” în realizarea proiectelor pe care și le-a propus în continuare peste Prut. Vă redăm în continuare discuția integrală avută cu diplomatul român:

Sunteți de câteva luni în R. Moldova, care sunt prioritățile mandatului Dvs. la Chișinău și care sunt primele impresii de aici?

„Mi-am prezentat scrisorile de acreditare pe 7 iulie anul curent. Am avut ocazia ca până acum să mă întâlnesc cu toți absolut liderii partidelor parlamentare și extraparlamentare din Republica Moldova. Am avut ocazia să întâlnesc și să am discuții cu toții membrii cabinetului Pavel Filip. În această perioadă relativ scurtă, întreruptă și de o scurtă perioadă de vacanța în România, am reușit să organizăm o foarte bună vizită a premierului României, Dacian Cioloș, care pe data de 25-26 august s-a aflat la Chișinău, împreună cu o delegație de miniștri din cabinetul de la București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vizita aceea a reprezentat un moment de vârf al relațiilor dintre România și Republica Moldova pentru că momentul a fost bine ales, fiind la doar o zi distanță după ce România a eliberat o prima tranșă de 60 de milioane de euro din împrumutul rambursabil acordat Republicii Moldova de către România, iar cu acel prilej au fost discutate proiectele pe care le avem în vedere pe perioada următoare. M-ați mai întrebat cum m-am acomodat în R. Moldova. Cred că nu au avut nevoie de nicio perioadă de acomodare, m-am simțit în R. Moldova ca acasă. Vorbim aceeași limbă, respirăm același aer, avem și ne bucurăm de aceleași mâncăruri, avem și operăm în același spațiu comun de valori. Nu am fost obligat să trec prin niciun fel de „șoc cultural”.

Evident, asta vine să completeze ceea ce știam despre R. Moldova înainte să ajung aici, deoarece știam R. Moldova din rapoarte și din informări, fiind secretar de stat pentru afaceri strategice în MAE, am avut în aria de responsabilitate inclusiv dosarul R. Moldova. Însă vreau să vă spun că realitățile de aici sunt mai complexe, mai nuanțate, mai interesante, de multe ori mult mai frumoase sau mai divers colorate decât realitățile pe care le poți citi în diverse analize, reportaje sau știri despre R. Moldova.

Va continua Bucureștiul principalele proiecte ale României în R. Moldova, mă refer aici la repararea de școli și grădinițe, continuarea lucrărilor la gazoductul Ungheni – Chișinău și a liniilor de înaltă tensiune și dezvoltarea SMURD. Ce ne puteți spune despre fiecare?

Pe toate aceste proiecte suntem condamnați la succes. Avem doar o singură opțiune și aceasta este să reușim împreună. Pentru gazoductul Iași-Ungheni există discuții tehnice foarte bune la nivel de experți dintre compania românească Transgaz și echivalentul din R. Moldova, VestMoldGaz. Se lucrează la identificarea unei formule potrivite prin care proiectul tehnic să poată fi realizat, iar pe baza acestuia să se treacă la extensia ulterioară a gazoductului pe tronsonul Ungheni – Chișinău. Gazoductul respectiv trebuie văzut într-o logică de securitate energetică regională. Este important pentru România pentru că în felul acesta ne extinde legăturile către est, dar este important și pentru R. Moldova pentru că în felul acesta Chișinăul se conectează în domeniul energetic la piața europeană. Totodată, există în diverse stadii de elaborare proiectele unor linii electrice de interconexiune pe înaltă tensiune, de 400 de kV. Avem și proiecte de interconectare rutieră între România și R. Moldova.

În ceea ce privește proiectul referitor la grădinițe de asemenea s-a dovedit a fi unul de succes. După cum știți, una din două grădinițe din R. Moldova este în momentul de față renovată și modernizată cu bani de la Guvernul României. Deci, pe baza succeselor înregistrate, Guvernul României a alocat o tranșă suplimentară de 3 milioane de euro prin care vor fi incluse în acest program un număr de 85 de grădinițe. Evident, ne-am dori ca acei banii să ajute la renovarea tuturor grădinițelor. În același timp CITEȘTE MAI DEPARTE AICI