Editura Evenimentul si Capital

INTERCEPTĂRILE procurorului care vindea tablouri. EMILIAN EVA: “Dacă-ţi iau eu Bălaşa ăla, la cât mi-l dai?”/ COLECȚIONAR: "M-am săturat de falsuri şi de... de fleacuri"

Emilian Eva
Autor: | | 22 Comentarii | 4388 Vizualizari

Procurorul Emilian Eva de la Parchetul Tribunalului Iași, cel care a instrumentat dosarul ICA- Dan Voiculescu, în care mogulul a fost condamnat la zece ani de închisoare, a fost pus sub control judiciar de DNA. Eva este suspectat că a vândut peste 200 de tablouri, dintre care unele ar fi fost false, luate în principal de la un medic, cunoscut colecţionar de artă, şi de la un samsar care îşi desfăşoară activitatea în Transilvania, spun surse judiciare.

Eva este suspectat de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii, cu privire la declaraţiile de avere referitoare la obiecte de artă.

De la cine cumpăra

Picturile erau luate, în principal, de la Nicolae Dan Tesloianu, medic la Spitalul Judeţean "Sfântul Spiridon" din Iaşi, cunoscut colecţionar de artă din municipiului Iaşi, precum şi de la Tegzes Gabor, un samsar de opere de artă care îşi desfăşoară activitatea în Transilvania.

Cine erau intermediarii

Anchetatorii susţin că Emilian Eva ar fi interpus mai multe persoane persoane în cumpărarea de picturi, transportul, evaluarea şi expertizarea acestora, precum şi în exportul unora dintre operele de artă. Printre persoanele care l-ar fi ajutat pe Emilian Eva sunt Ioan Eva, un nepot al acestuia, asistent medical la Spitalul de Boli Infecţionase "Sfânta Parascheva" din Iaşi, şi de fiica magistratului, studentă în Iaşi, au precizat sursele citate.

În data de 22 februarie 2015, la ora 14:49:46, Ioan Eva  poartă o discuţie telefonică cu Nicolae Dan Tesloianu, colecţionar de opere de artă, iar de pe telefonul lui Ioan Eva, discuţia este continuată de Emilian Eva Din conţinutul discuţiei rezultă că cei doi negociau cumpărarea de la terţi prin intermediul lui Emilian Eva, pentru Nicolae Dan Tesloianu, respectiv cumpărarea de către Eva Emilian, de la numitul Nicolae Dan Tesloianu, a două picturi semnate „Ghiață” şi „Bălașa”, contra unor sume cuprinse între 2.000 de euro şi 3.000 de euro:

Dan-Nicolae Tesloianu: Alo!

Ioan Eva: Ce faceţi, domn doctor?

Dan-Nicolae Tesloianu: Uite, acuma merg spre casă.

Ioan Eva:  Haideţi să vi-l dau puţin pe Emi la telefon.

Dan-Nicolae Tesloianu: Da, da.

(în continuare, discuţia se poartă între Eva Emilian şi Tesloianu Nicolae-Dan n.n.)

Emilian Eva: Alo!

Dan-Nicolae Tesloianu: Alo! Salut!

Emilian Eva:  Salut! Ce faci?

Dan-Nicolae Tesloianu: Uite, acuma plec şi eu spre casă.

Emilian Eva: Da? A căzut aia. Ăştia nu vor să cedeze. Am stat acuma de vorbă cu Ionuţ.

Dan-Nicolae Tesloianu: Dar ce? Tu la ce te refereai?

Emilian Eva: La ăla de Ghiaţă.

Dan-Nicolae Tesloianu: Nu măi, dar n-are rost. Adică la preţul ăla...

Emilian Eva: Auzi? Eu nu mă mai... dacă-ţi iau eu Bălaşa ăla, la cât mi-l dai? Bălaşa, Sabin Bălaşa cu expertiză.

Dan-Nicolae Tesloianu: Măi, nu mai ştiu cât am trecut, cât am făcut eu. Deci exact...

Emilian Eva: Nu mai ai hârtia? Că nu ştiu, i-am lăsat-o tot lui Ionuţ şi n-o mai găseşte.

Dan-Nicolae Tesloianu: Măi, eu ştiu că Bălaşa, că pot să-ţi spun deschis, că n-am niciun interes, cu tine nu fac afaceri, cu tot cu expertiză eu cred că am dat 1500. Eu aşa zic. Noi l-am pus la 3000 sau 2000, ceva de genul ăsta. Eu aşa zic că am dat pe el. Dar mă mai uit o dată, ca să nu spun prostii. Eu cred că aşa am dat.

 "S-a uitat la catalogul cu Ciucurencu"

În data de 07 februarie 2015, la ora 11:27:53, între Emilian Eva şi  Ioan Eva a avut loc o discuţie telefonică, din cuprinsul căreia reiese că Ioan Eva a fost trimis de către Emilian EVa la un colecţionar de artă din municipiul Iaşi, cu scopul vânzării unor picturi, care-i aparţineau lui Emilian Eva.

……………..

Emilian Eva: I-ai zis de ceilalţi trei?

Ioan Eva: Poftim?

Emilian Eva: I-ai zis de ceilalţi trei?

Ioan Eva: Da, i-am zis de ceilalţi trei şi a zis că la Stratan... neinteligibil... luat ăla, pentru că ei nu au bani. A zis că el o să te ia în râs, a zis că singurul care poate să-ţi ofere nişte bani şi ceva lucrări - nu cred că... toţi banii ăştia, că a zis că aici, în Moldova nu poţi să obţii banii ăştia …a zis că ar fi Tesloianu.

Emilian Eva: Aha...

Ioan Eva:  Deci a zis că el ar fi singurul... dar că nu-ţi dă banii ăştia, cât ţi-am zis eu deci... dar a zis că s-ar putea să-ţi dea ceva, dar nu ştiu dacă-ţi dă banii ăştia care-i vrei tu. A zis că da, asta este. Şi a zis că poate îi aduc şi expertiza şi am zis că nu o am la mine momentan. Şi a zis că în caz de mă gândesc, să vin cu el, cu expertiza şi a zis să mâ gândesc la ce vreau în schimb. A zis că... na. Şi în rest, nimic. Că a stat pur şi simplu, aproape  o jumate de oră, şi s-a uitat la catalogul cu Ciucurencu...

Emilian Eva:  Aha...

………………..

Ioan Eva:  Şi i-am zis că "domnu' Aldea, când dvs aveţi o... neinteligibil... şi spuneţi şi asta, eu vin la dvs. Până atunci, nu ne mai auzim." A zis: "A, nu, poate rămânem prieteni."/ "Bun, la revedere!",

Emilian Eva:  "Fără 4 nu!"

În data de 13 februarie 2015, Eva Emilian îi solicită lui Eva Ioan  să-i ducă colecţionarului anumite tablouri, existând indicii că scopul acestora este de comercializare:

Emilian Eva:  Ia-l pe ăla mare de după fotoliu de la mine. Din alea două, ştii tu.

Ioan Eva:  Aşa.

Emilian Eva: Al doilea, ăla care e împachetat. Ia-l şi du-i-l.

Ioan Eva: Dar ce e ăla?

Emilian Eva:  Unde sunt alea albe, mă. În spate este unu' mai mare.

Ioan Eva:  Aşa.

Emilian Eva:  Fără 4 nu!

Ioan Eva: Stai, că sunt la tine.

Emilian Eva:  Hai că ştii tu despre ce e vorba. Bine. Pa! Lui Aldea (?), măi!

Ioan Eva:  Da, am înţeles.

"Păi am un...Reno"

La data de 06 martie 2015, la ora 18:04:27, între un colecționar de artă şi Ioan Eva are loc următorul dialog:

Colecționar: Da.

Ioan Eva: Bună ziua! Ce faceţi, domn doctor?

Colecționar:  Bună ziua! Cine-i?

Ioan Eva:  Băiatu' de la Roman.

Colecționar: Foarte bine.  

Ioan Eva:  Foarte bine.  

Colecționar: Fac curat în grădină să vină primăvara.

Ioan Eva: E bine.

Colecționar: Ia zi!

Ioan Eva:  Am un... nişte tablouri.

Colecționar: Măi, dacă sunt bune... Să vedem şi lucruri... M-am săturat de falsuri şi de... de fleacuri. Dacă ai ceva serios, hai! Dacă nu, dă-le pace!

Ioan Eva:  Păi am un...[neinteligibil] Reno (n.r. probabil Renoir).

Colecționar: Aşa. Altceva?

Ioan Eva: Un Oskar Nagy.

Colecționar: Nu. Cu bozgurime, nu. Bozgurime, nu. Ia-le de-a... cu aia roşie de-acolo. Nu.

Ioan Eva:  Aha.

Colecționar: Dacă ai ceva pe româneşte.

...........................................................

„Nu cumva să afle, că ne mută pe amândoi din Iași”

Tot într-o discuție cu Ioan Eva, colecționarul Dan Tesloianu îşi manifestă nemulţumirea faţă de procuror, suspectându-l de faptul că, în înţelegere cu anumiţi experţi, cataloghează anumite picturi remise prin intermediul nepotului spre comercializare de către el, ca fiind neautentice pentru a le cumpăra la preţuri derizorii şi pentru a le vinde, pe cale de consecinţă, la preţuri care să-i aducă venituri substanţiale lui Emilian Eva. Dan Tesloianu: Am înţeles. Măi, nu ştiam, că... mă tot suna, nu ştiam de ce mă tot sunase şi pe mine Emilian dimineaţă. De patru ori mă sunase. Cum i se pune lui pata, că în esenţă, ce vorbisem eu cu tine, că hai să vedem, că poate îi dau eu, că să  le dea o mie la ăştia şi o să vadă el şi o să vadă el după aia cum se înţelege cu ei... Băi, zic, na, nu ştiu...Zic eu n-am niciun ban, Emilian. Dar fii atent, rămâne între noi discuţia, ca să nu...

Ioan Eva: Păi da, aia-i problema, că dacă... acum nu mai pot să fac nimica, că...

 Dan Tesloianu: Dar el oricum voia la pocneală, adică să ia el o mie de euro, să le dea la ăştia o mie de euro, pe urmă să trimit eu, să iau lucrarea, s-o duc la madam Aramă, să spună madam Aramă că de fapt, lucrarea este falsă şi el să zică "Băi, v-am dat o mie şi cu asta basta!" Sau ceva de genul ăsta, cam asta era... înţelegi, adică a adus lucrarea, eu o duc la expertiză, la expertiză spune că-i falsă şi atunci să zică ăştia că le dau o mie, ceva de genul ăsta. Nu ştiu, a zis că a vorbit şi cu tine sau că nu ştiu ce ţi-a propus ţie, habar n-am, na... (...) Dan Tesloianu: Şi na, am plecat azi de dimineaţă, m-a sunat de patru ori. Băi, sigur are.. că am făcut legătura cu ce mi-ai zis, ştii că tu mi-ai zis ... el mă sunase ultima dată la... nouă (?), ştii? Şi mi-a zis că "Hai, băi, uite că mi-a venit o idee, că mie îmi place... Băi, dar măgarii vor două mii şi ceva de euro, eu n-am de unde să-ţi dau atâţia, dar uite că îi dau eu o mie de euro lui Ionuţ să mi-o aducă, o duci tu la una care-i experta ta, îi spune că nu-i adevărată lucrarea şi eu le spun că... le zic că le dau o mie, că lucrarea-i o porcărie şi aşa..."I-am zis, 'băi Emilian, eu nu pot să...În primul rând, zic, nu pot să-i spun unei experte să-mi dea o hârtie la mână, adică, că nu-i adevărată lucrarea, ştii?' Că zic, na... pana mea, adică îţi dai seama, aşa... Zic, nu ştiu, adică mai bine îi explic că lucrarea s-a dat, adică cel mai sfânt, din punctul meu de vedere, ştii?

Ioan Eva : Aşa e...

Dan Tesloianu: Băi, n-am fost... Te trezeşti că-ţi face, adică pot să spun... îţi dai seama, el voia să încerce exact ceea ce a vrut să încerce prima dată, adică poate ia lucrările, dă o sumă de bani de căcat pe ele, după care le... (...) şi după aia eventual să bage un text că de fapt lucrarea-i falsă şi cum ar veni, ce vor ăştia? Adică să mai facă eventual şi gălăgie că i-a dat o lucrare falsă şi eventual să o obţină gratis, ştii, cum  mi-a spus şi mie după două lucrări, parcă... fac şi ei, parcă i le-am dat... Tu ştii foarte bine discuţiile şi cu alealalte de la Bucureşti, că-s false... Păi na, tu le-ai luat, nu te-am obligat eu să le iei, adică na... fac şi eu... I-am zis că cel mai sfânt, dom'le, lucrarea deja e dată, în fond oamenilor ... deşi el a ştiut că voia să vândă, doar nu voiau să facă cadou. Deci au găsit între timp un cumpărător. Care-i problema?

Ioan Eva: Îmhî... Da, dar să nu cumva să afle vreodată că noi am aşa... că mă mută, ne mută pe amândoi din Iaşi, cred că.

Dan Tesloianu:Trebuie să se obişnuiască şi el cu ideea că.. într-un fel, că... are impresia că gata, treaba-i... Deci, el îşi făcuse planul: îţi dă ţie o mie de euro, îi aduci lucrarea, eu vorbesc cu o expertă care să spună - cu Ivona Aramă - care să spună că-i falsă lucrarea, el zice, vai, să zicem mersi că a dat o mie de euro, că e o lucrare falsă şi lăsaţi-mă în pace ş.a.m.d., adică na, tre' şi el să se obişnuiască cu ideea că nu se poate numai aşa, adică numai cu şmecherii de genul ăsta, ştii? Care na, până la urmă nici nu sunt corecte, adică îţi spun deschis, că oricum n-am fi făcut ce voia el, adică să mă apuc să mă duc eu la cineva care să spună că lucrarea-i falsă. Eu acuma i-am spus: "Bine, băi Emilian, şi dacă-i falsă, oamenii o să-ţi spună în faţă: Bine, dom'le, dă-mi lucrarea înapoi şi poftim o mie de euro! Ei, nu, că nu mai... că daţi îţi dau o mie, n-o să mai îmi dai tu o mie de euro înapoi!".
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate