Editura Evenimentul si Capital

INTERCEPTĂRI DNA. Gabriel Berca ACUZAT că a luat mită 50.000 de euro pe când era Ministru de Interne. Fostul demnitar a fost arestat pentru 30 de zile

Gabriel Berca
Autor: | | 11 Comentarii | 3154 Vizualizari

Fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, a fost adus în fața judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău în vederea emiterii unui mandat de arestare pentru 30 de zile. Potrivit referatului cu propunerea de arestare, fostul senator ar fi cerut bani pentru ca Guvernul să deconteze o serie de lucrări publice efectuate de firma unui om de afaceri din Bacău. Berca a fost arestat de judecători.

Potrivit DNA, în perioada aprilie 2010-ianuarie 2012 prin intermediul lui Banu Mihai (în acea perioadă deputat în Parlamentul României) a pretins şi primit, atât pentru sine cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 euro pentru ca în calitate de senator în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a Partidului Democrat Liberal să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani Primăriei comunei Ardeoani jud. Bacău necesare achitării lucrărilor de construcţie în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei executate în beneficiul primăriei.

Intervenții pe lângă miniștri

Banu Mihai şi Berca Gabriel, foşti parlamentari, au pretins şi primit bani pentru a-şi folosi influenţa pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani Primăriei comunei Ardeoani jud. Bacău necesare achitării lucrărilor de construcţie executate în beneficiul acesteia de , societatea al cărei asociat şi administrator este omul de afaceri.

În anul 2009 între SC CONEXTRUST SA Bacău şi Primăria comunei Ardeoani, jud. Bacău s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect construirea unei şcoli generale, achiziţia publică fiind estimată la suma 5,6 milioane lei fără TVA, sumă ce urma a fi asigurată din bugetul de stat, conform H.G. nr.1426/2006 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2006, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale. Prin acest act normativ s-a aprobat suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2006, şi alocarea acesteia bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. Potrivit anexei nr.1, din obiectivele de investiţii ce urmau a fi finanţate făcea parte şi Şcoala cu cls. I - VIII sat Ardeoani,  com. Ardeoani jud. Bacău.

Contract neonorat

Contractul de lucrări dintre Primăria com. Ardeoani jud. Bacău şi SC CONEXTRUST SA Bacău a fost încheiat la data de 20.10.2009, preţul lucrării fiind stabilit la suma de 4.812.900, 35 lei la care s-a adăugat TVA 914,451,07 lei. Lucrările au fost finalizate în luna septembrie 2010, fără ca autoritatea publică să achite contravaloarea acestora în totalitate. În fapt, până la data de 15.09.2010, data la care imobilul a fost predat autorităţii publice şi inaugurat cu ocazia începerii anului şcolar, Primăria Ardeoani a achitat SC CONEXTRUST SA Bacău doar suma de 498.000 lei.

În acest context, Banu Mihai şi Berca Gabriel, la acea dată parlamentari,  i-au solicitat omului de afaceri să finalizeze lucrările şi să predea imobilul beneficiarului, promiţându-i că vor face demersurile necesare pentru alocarea de către Guvern a sumelor de bani necesare achitării lucrărilor.

Taxa de 20 %

Pentru a-şi exercita influenţa la nivelul membrilor Guvernului României în sensul asigurării finanţării, Banu Mihai cu acordul şi din dispoziţia lui Berca Gabriel a pretins atât în nume propriu şi în numele lui Berca Gabriel cât şi pentru partidul din care amândoi făceau parte (Partidul Democrat Liberal) mai multe sume de bani, ajungând în final la un procent de aproximativ 20% din suma pe care societatea o avea de încasat.

În perioada 2010-2012 omul de afaceri i-a dat lui Banu Mihai suma totală de aproximativ 270.000 euro, în această monedă sau în lei. Din această sumă, la solicitarea lui Banu Mihai, 150.000 lei (aproximativ 35.000 euro) au fost remişi acestuia sub pretextul achiziţionării unui teren, banii fiind utilizaţi în exclusivitate de Banu Lucian, fiul lui Banu Mihai. din suma totală de 270.000 euro, suma de 50.000 euro a fost dată în perioada februarie-aprilie 2012, perioadă în care Berca Gabriel a fost Ministrul Administraţiei şi Internelor.

Înregistrări

La data de 25.06.2015 între omul de afaceri şi inculpatul Banu Mihai a avut loc o discuţie la biroul celui dintâi, dialogul fiind înregistrat ambiental audio-video, în baza autorizaţiei emise de instanţa competentă. În cadrul discuţiei omul de afaceri îi reproşează inculpatului Banu Mihai că Berca Gabriel nu s-a ţinut de promisiune şi că nu i-au fost decontate la timp lucrările de la Şcoala Ardeoani, deşi a „cheltuit” în acest scop.

Dialogul ambiental relevă că inculpatului Banu Mihai cunoaşte exact natura nemulţumirii omului de afaceri fiind surprins că acesta nu şi-a luat banii pentru lucrarea din comuna Ardeoani nici până în prezent:

BANU MIHAI : Da’ stai şi tu liniştit! …[înjură – n.n.]…Tu nu vezi că-s călare unii peste alţii? …[neinteligibil – n.n.]…Bă! Acuma, eu îţi spun o chestie! Trebuia să bage…[înjură – n.n.]…o lege a partidelor politice ca lumea, pe care… Toată lumea o fost sponsorizată! Tre’ să-i aduni pe toţi şi-i bagi la puşcărie pe toţi! Nu există deputat care să nu fi fost sponsorizat! …[râde – n.n.]…Există în ţara asta vreo…vreun preşedinte de consiliu judeţean, primar, deputat…oricare.. Tre’ să-i bagi pe toţi că toţi am fost sponsorizaţi! Că doar campania nu se face cu vorbe!

om afaceri: Sponsorizat sponsorizat, da’ …

BANU MIHAI : Bine! Acolo…aici, când te duci şi ceri…ăă…10 %, asta-i altă treabă! Aici e golăneală! Când îţi pun condiţii… Bă! Eu asta am spus: Bă, când pui condiţii…

om afaceri : BERCA m-o …[foloseşte un cuvânt vulgar – n.n.]…cu…cu banii ăia de la Şcoala Ardeoani…

BANU MIHAI : Nu ştiu! Da’ eu ţi-am spus…

om afaceri: De-mi vine să…

BANU MIHAI : VIORELE! Eu m-am dus…

om afaceri: O promis că dă, că face, că…

BANU MIHAI : Nici acuma n-ai luat banii ăia, nu?

om afaceri: I-am luat banii…acuma! Da’ atunci cât am cheltuit?

BANU MIHAI : Nu ştiu! Da-ţi dai seama ce…ce bâlci e …[neinteligibil – n.n.]…OPREA îi lasă…[înjură – n.n.]…Ce să-i zic eu acuma?

Voia banii înapoi

În continuarea discuţiei omul de afaceri îi propune inculpatului să meargă la Berca Gabriel şi să-i ceară banii înapoi. Banu Mihai nu neagă că banii au fost primiţi dar afirmă că în contextual neînţelegerilor politice nu mai discută în prezent cu Berca Gabriel şi că nu vrea să discute acest subiect nici cu martorul:

om afaceri: Ia spune-i c-am cerut banii înapoi!

BANU MIHAI : Îm?

om afaceri: Spune-i…dacă te întâlneşti cu el, spune-i că am cerut banii înapoi! Să îmi dea banii!

BANU MIHAI : Dă-l în …[înjură – n.n.]…N-am nicio treabă să discut cu el treburi din astea!

om afaceri: Da’ i-ai dat atunci ceva din ce-o fost?

BANU MIHAI : Nu i-am dat nimica! Adica nu…că nu mă…Despre trecut nu mai vreau să aud! Să-nchid subiectul!

om afaceri: Stai oleacă! Da’…tu din ăia…

BANU MIHAI : Lasă băi! Gata! Nu mai discutăm despre asta! Îi mort totul! Ce să mai…!

om afaceri: Bun! O zis că-mi face …că-mi dă banii! Când o fost ministru de interne!

BANU MIHAI : Hai să-nchidem subiectul ăsta! Gata! Nu mai vreau să aud! Eu am fost prostu’ proştilor! Înţelegi? În toată afacerea!

om afaceri: Şi eu am luat-o de nu m-am văzut!

BANU MIHAI : VIORELE!

om afaceri: Era să intru şi-n faliment…

BANU MIHAI : E…eu închid subiectul ăsta! Nu mai discutăm! Eu…ce-am putut…am putut să fac, am făcut! Pentru primar, pentru …[neinteligbil – n.n.]… Nu vreau să aud! Eu am…plătesc câte 1.000 de euro în fiecare lună, am datorii pe la bănci… Vreau să vând, să plătesc datoriile… Eu am…

om afaceri: Îi cel mai bine!

BANU MIHAI : Da, mă!

om afaceri: Da, mă! Da’ parcă mă zgârâie aşa pe cap!

BANU MIHAI : Mai am 100.000 de euro de plătit! …[neinteligibil – n.n.]…Ce dracu! Vând ce am de vândut…casa aia vreau s-o dau la cineva în chirie…îmi iau o căsuţă mai mica şi stau cuminte. …[neinteligibil – n.n.]…de toţi banii pe care i-am dus eu acasă! Să vă stea vouă în gât !

om afaceri: Aşa zice? Că i-ai dus acasă?

BANU MIHAI : Da! Eu îs…[neinteligibil – n.n.]…Ce să duci, bă? Da’ ce? Eu îs tâmpit la cap?

om afaceri: Ei…! Da’ adevăru-i că nu i-ai dus toţi… 270.000 de euro…

BANU MIHAI : Da’ nu mă interesează! Eu nu ştiu ce-o fost..

om afaceri: La partid …[râde – n.n.]…

BANU MIHAI : Nu mă interesează! Nu ştiu ce-o fost, ce n-o fost, nu mă interesează! De trecut, numai de bine! Nu ştiu! Nu mă interesează discuţiile astea! Am uitat subiectul ăsta!

om afaceri: Nu-i…Da’ eu…dacă ştiu că…mă plimba în fiecare marţi la Bucureşti…

BANU MIHAI : Păi ce să-i fac, mă? Dacă ăsta-i omul? Nu mă interesează pe mine de el! Nu mă interesează!

Deputatul Banu a ciupit și el

Fragmentul de dialog relevă că între Banu Mihai şi Berca Gabriel au existat discuţii contradictorii cu privire la destinaţia finală a sumelor de bani luate de la omul de afaceri, în sensul în care inculpatul Banu Mihai ar fi fost acuzat că şi-a însuşit personal o parte din bani, aspect negat de acesta.

Inculpatul Banu Mihai insistă asupra faptului că nu trebuie să mai vorbească despre bani nici acum şi nici în viitor şi chiar îşi manifestă supărarea în legătură cu subiectul discuţiei. Din nou, inculpatul recunoaşte tacit primirea unor sume de bani în numele lui Berca Gabriel dar repetă că nu mai vrea să discute acest aspect, că nu mai este interesat de subiect: 

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
18:52 UPDATE. Trupul Stelei Popescu, depus la Teatrul „Constantin Tănase”. Sute de oameni, APLAUZE și FLORI pentru MAREA ACTRIȚĂ 18:08 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 18:08 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 14:43 Stela Popescu. CE PENSIE JENANTĂ AVEA marea actriță… Vom ști vreodată să ne respectăm valorile? 14:16 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 14:10 Ion Iliescu, foarte afectat de moartea marii actriţe Stela Popescu 13:55 Oana Pellea, MESAJ la moartea Stelei Popescu:„Putea fi salvată (...) Doamne, cât de nepăsători, indiferenți și grăbiți trecem...” 13:30 Cum își iau RĂMAS bun de la STELA Popescu colegii de la ”CONSTANTIN TĂNASE” 13:26 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 13:26 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 13:25 Stela Popescu. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 13:23 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 13:22 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 13:07 Tamara Buciuceanu, ÎN LACRIMI după moartea Stelei Popescu: „Cel mai trist moment din viața mea” 12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 12:03 CONTROVERSE după trecerea în neființă a Stelei Popescu. Putea fi evitată MOARTEA acesteia? Un cunoscut medic vorbește STAREA ACTRIȚEI la ultima ieșire 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Articole salvate