Intenție de legiferare contra pacienților. Politicienii vor să dea bani mai puțini în cazurile de malpraxis

Intenție de legiferare contra pacienților. Politicienii vor să dea bani mai puțini în cazurile de malpraxis

Limitarea daunelor morale în cazurile de malpraxis, pe care politicienii încearcă să o facă prin lege, este o „șmecherie” pentru a reduce cheltuielile spitalelor și ale medicilor, în defavoarea pacienților, spune deputatul Daniel Fenechiu. Asociația Pacienților este împotrivă!

Medicul Traian Ursu, renumit ortoped la Spitalul Foișor din București, învinuit pentru că, în timpul unei operații de hernie de disc din 2005, a provocat paralizia unui pacient de 35 de ani, a fost obligat de instanța de judecată, prin verdictul definitiv din 2011, să plătească în solidar cu unitatea spitalicească despăgubiri de 500.000 de euro. În acest caz daunele morale au fost cuantificate de judecători la suma de 400.000 de euro. În cazul celebrului medic Naum Ciomu, de la Spitalul Panduri, din București, care a secționat penisul unui pacient, instanța a acordat despăgubiri de 500.000 de euro. Aceeași sumă a fost acordată de instanță și în cazul ginecologului Sorin Pletea, de la Spitalul de Urgenţă din Piteşti, pentru că din cauza erorii pe care a comis-o când a asistat la nașterea unui copil, acesta a murit doi ani mai târziu. Acestea au fost cele mai mari daune acordate de judecători în cazuri de malpraxis, în rest despăgubirile variind între 4.000 de euro și 200.000 de euro.

Ofensivă pentru limitare

Acum, printre politicienii României bate vântul schimbării. Aceștia nu mai vor să mai lase pe mâna judecătorilor decizia referitoare la banii pe care să-i primească rudele ori victimele greșelilor medicale. Magistrații analizează fiecare caz în parte și decide în funcție de particularitățile lui. Politicienii vor să decidă „la grămadă”, stabilind o sumă maximă pentru despăgubirile morale. În proiectul inițiat de senatorul Ion Todirașcu și votat deja de Senat, se limitează aceste despăgubiri la maximum 60 de câștiguri salariale medii brute pe economie, adică la aproximativ 32.000 de euro. Pacienții din România, indiferent de forma lor de asociere, speră ca acest proiect să nu devină lege, ci să fie picat la Camera Deputaților. Ministerul Sănătății lucrează de vreo doi ani la un proiect viabil pentru reglementarea cazurilor de malpraxis, deoarece actuala lege este favorabilă firmelor de asigurări (în general, prin asigurare nefiind acoperite decât daunele materiale, nu și morale), nefiind prevăzute nici clauze de anterioritate, nici asigurarea pentru evenimente multiple.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se invocă eliminarea blocajului

Deși a dat aviz negativ proiectului senatorului Todirașcu, Ministerul Sănătății, la rândul său, intenționează - conform surselor EVZ-, același lucru: să plafoneze limitele maxime pentru despăgubirile morale. Reglementarea unor limite rezonabile este argumentată de minister cu discrepanțele semnificative între sumele acordate de instanțe care ar fi inechitabilă pentru pacienții afectați de malpraxis. Dar și cu faptul că în unele cazuri, despăgubirile sunt atât de mari, încât există riscul de apariție a blocajelor financiare în domeniul sanitar. Reglementarea unitară a cuantumului despăgubirilor morale (inclusiv limite maxime) ar urma să fie adoptată prin Hotărâre a Guvernului României.

„Ne reîntoarcem la comunism”

„Este un abuz să limitezi administrativ cuantumul daunelor. În general, daunele nu pot niciodată acoperi în mod real prejudiciul efectiv, când discutăm de durere, de suferință. Nu poți stabili prin lege cât costă un picior, un plămân, ori durerea generată familiei de moartea unui pacient. Tocmai acesta e rolul judecătorului să stabilească în concret o despăgubire justă. Limitarea făcută de legiuitor nu e justă pentru că îngrădește posibilitatea de a obține o despăgubire echitabilă. Ne întoarcem la comunism, când se respingeau daunele morale pe motiv că banii nu se câștigă decât prin muncă!”, susține avocatul deputat Daniel Fenechiu.

„Nu vrem limitarea despăgubirilor prin lege. Să decidă judecătorul!”

Președintele Asociației Na ționale pentru Protecția Pacien ților, Vasile Barbu (foto), a declarat pentru Evenimentul zilei că pacienții sunt total împotriva impunerii unei limite maxime pentru despăgubirile morale în cazurile de malpraxis. „Noi suntem în mare parte de acord cu proiectul care se află în lucru la Ministerul Sănătății, dar cu unele mici amendamente, pe care le-am discutat cu noul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Cât privește proiectul politicienilor care a trecut de Senat și impune o limită de 30.000 de euro la despăgubiri nu suntem de acord cu așa ceva”, ne-a declarat sursa citată.

FOTO: Vasile Barbu

Proiect de pe timpul lui Raed Arafat

„Clar este că nu vrem limitarea plafonului maxim pentru acordarea daunelor morale, indiferent cine e inițiatorul legii. Vrem să decidă judecătorul! O asemenea limitare prin lege nu există nicăieri în Europa, cu o singură excepție - Franța, unde despăgubirile morale în caz de malpraxis au fost limitate la 20.000 de euro”, a mai precizat Vasile Barbu. Acesta a amintit faptul că de doi ani de zile se lucrează la proiectul noii legi privind malpraxisul și că forma la care s-a ajuns sub coordonarea lui Raed Arafat este împotriva intereselor pacienților. „Acum e un alt ministru care ne-a cerut punctul de vedere și am discutat. Săptămâna viitoare vom trimite la Minister câteva amendamente pe care le facem la proiectul Ministerului. De exemplu noi vrem ca din comisia pentru malpraxis să facă parte un medic legist și negocierea între părți să se facă de la prima faza a dosarului”, a mai subliniat președintele ANPP.