Întâlniri pe net: trupa Grimus a găsit succesul pe MySpace

Întâlniri pe net: trupa Grimus a găsit succesul pe MySpace

Trupa, care pregăteşte lansarea unui nou material discografic, a colaborat cu Adam Whittaker, producătorul celebrei Amy Winehouse, pe care l-a "întâlnit" pe un site de socializare.

După lansarea primului album, "Panikon" (2008), trupa Grimus pregăteşte lansarea pe piaţă a celui de-al doilea material discografic, însă nu înainte de a-şi face debutul pe scena internaţională.

Pe lângă concertele pe care şi le-au programat deja "dincolo", cum le place lor să spună, între 7 şi 10 august vor lansa, în Anglia, piesa "Started", realizată în colaborare cu producătorul Adam Whittaker.

Într-un interviu pentru EVZ, băieţii au povestit despre lansare, despre cum au ajuns să aibă concerte în străinătate şi despre lucrurile de care are nevoie o trupă românească pentru a cuceri publicul de "dincolo".

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ: Piesa aleasă pentru debutul vostru în Anglia... Grimus: E un single pe care l-am tras vara asta. Suntem foarte încântaţi de el, pentru că are un aer mai proaspăt. Dacă albumul nostru precedent avea o aură mai sumbră, acesta este optimist şi vrem să vedem care este reacţia publicului. Noi suntem foarte încrezători în capacităţile de hit ale piesei şi prima lansare va fi în Anglia, apoi în România.

De ce tocmai piesa asta? În primul rând pentru că nea plăcut nouă şi apoi pentru că le-a plăcut colaboratorilor noştri din Anglia. Ei s-au gândit că ar fi potrivită pentru lansarea de acolo. Persoana cu care vom realiza albumul, cel de-al doilea pe care îl lansăm, este din Anglia şi a crezut că piesa asta e bună pentru ceea ce vrem noi să facem. Este vorba despre Adam Whittaker, care a lucrat şi cu Amy Winhouse sau Lily Allen.

Cum aţi ajuns să colaboraţi cu el? Ne-a decoperit pe MySpace, ne-a întrebat dacă vrem să colaborăm cu el, noi am fost extrem de deschişi şi când am văzut şi ce portofoliu are... Aşa că totul a pornit de la internet, apoi a venit la Cluj, ne-a cunoscut, ne-am împrietenit şi asta a fost.

Urmează un nou proiect cu el? Da, el va fi producătorul pe următorul nostru album. Urmează să se strângă cât mai mult relaţia şi să ieşim cât mai mult spre vest cu el.

Aveţi multe concerte afară. Cum aţi ajuns la asta? Majoritatea s-au întâmplat datorită MySpace-ului. Organizatorii căutau trupe din diverse zone din România, care să le placă şi pe care să le cheme afară. Şi aşa am fost şi noi contactaţi de fiecare dată, pe mail, pe MySpace. Încercăm să ieşim "afară" cât mai mult.

Care e cel mai important concert pe care l-aţi avut până acum? Cred că cel din Anglia, de la Global Battle of the Bands, pentru că de acolo a început să curgă notorietatea. Va mai urma, acum, unul pe care noi îl considerăm foarte important, va fi în deschiderea trupei Does It Offend You, Yeah, foarte cunoscută pe dincolo şi ironia face ca noi să ne întâlnim cu ei chiar înainte de cântarea din Anglia pentru că vor veni la Chişinău. Atât ei, cât şi noi am fost chemaţi acolo la festival, fără să ştim unii de alţii.

Aveţi impresia că sunteţi mai cunoscuţi afară de cât aici? Nu. Dar la cum se derulează lucrurile aici, e mult mai mare şansa ca noi să reuşim dincolo pentru început şi apoi şi aici. Încă se ascultă muzică pe acelaşi tipar aici şi e mai greu cu nişa noastră să ajungem peste tot.

Cât de greu e să ajungi afară? Ceţi trebuie ca trupă? În primul rând trebuie să ai ceva de spus în muzică, să ai un sunet bun, să cânţi bine şi, în al doilea rând, să ai nişte contacte care pot facilita acest lucru. Ca o concluzie, să fii trupă bună şi să ai oamenii care trebuie în jur.

Ce pregătiţi pentru viitor? Albumul. Vrem să-l facem să sune bine şi, atunci când îl reascultăm pe primul, să zicem "ce slăbuţ e faţă de al doilea". Nu ştim exact când va fi gata, depinde foarte mult de ce se va întâmpla în Anglia.

Ce ar mai trebui să ştie fanii despre voi? Lehel (clape) a fost pe locul 26 la concursul de cub Rubik organizat în Cluj-Napoca. A fost prima dată când a participat şi la al doilea va fi şi mai sus. A rezolvat cubul în 50 de secunde. În rest, ne ocupăm de muzica noastră.

PROGRAM

Trupa Grimus, ocupată toată vara

Grimus s-a înfiinţat în 2005, în Cluj-Napoca, iar numele provine de la o anagramare aproximativă a cuvântului "simurgh", ce reprezintă o pasăre gigantică din mitologia persană. După mai multe concerte susţinute în zona Clujului, în 2007, trupa ajunge pentru prima oară la Bucureşti pentru un concert în Club A.

De atunci şi până în prezent, muzica lor a început să se facă auzită şi pe radiourile din Anglia şi Bruxelles, au cântat la mai multe festivaluri (Rock la Mureş, Peninsula, FelSziget, Stufstock, Fan Fest) precum şi în deschiderea unor trupe inter naţionale precum Sophie Ellis-Bextor, Moby, Rasmus.

Anul acesta vor deschide concertul trupei Europe la Festivalul Peninsula Coke Live şi pe cel al trupei Does It Offend You, Yeah atât în Chişinău, cât şi în Anglia.