Editura Evenimentul si Capital

Întâlnirea Trump-Putin: pasul în spate, în retragere, al lui Putin, singura șansă a dialogului real. Pulsul planetei

Autor: | | 3 Comentarii | 2237 Vizualizari

Întâlnirea la vârf Trump-Putin de la Helsinki pleacă de la premize deloc favorabile.

Nu mai e vorba despre prima întâlnire, de context, de cunoaștere, ci despre o reuniune de lucru în condiții dure, care discută două concepte alternative, uitarea divergențelor din trecut și trecerea la afacerile noi, la noile înțelegeri, sau discutarea cauzelor profunde ale diferențelor și recunoașterea reciprocă a responsabilităților, în special pe cele ale lui Putin, desigur. A ignora problemele trecutului, a le pune deoparte și a face o înțelegere de viitor, cu riscul de a reveni la același punct, nu mai e o opțiune azi. Problemele reale și confruntarea reală trebuie abordată coerent și responsabil, pentru un dialog real, nu pentru un photo opportunity.

Lansarea dialogului poate fi utilă. E și fezabilă la Helsinki. Soluții miraculoase, însă nu există. Divergențele de comportament în relațiile internaționale sunt cel mai complicat aspect de discutat, pentru că e vorba de manieră și respect. Ordinea liberală și promovarea principiilor și valorilor - idealismul liberal al SUA până la Trump -, se confruntă cu realismul și interesul național dominant în gândirea și abordările Rusiei.

Și dificultatea nu vine doar de la confruntarea idealism-realism, mai degrabă filosofică, ci de la gesturi foarte concrete, absente în spațiul relațiilor ruso-americane: nediscutarea și nedezbaterea victoriei și consecințelor Războiului Rece pentru Rusia, precum și căderea în mirajul soft power-ul lui Nye, al alegerii raționale a modelului cel mai competitiv și mai bun, alături de utopia lui Francis Fukuyama privind sfârșitul istoriei și descoperirea sistemului optim.

Rusia crede despre SUA că e subiectul influențelor statului profund, anti- rus, care domină gândirea establishmentului și blochează politicienii și chiar pe Președinte. Nu există așteptări de apropiere sau posibilitatea unor Târguri Mari și cuprinzătoare, care să deblocheze relația prin acordul președinților. Și în SUA, pe baza documentelor existente și a majorității Congresului, de toate culorile, Rusia e inamicul geopolitic numărul 1, subiect al unei lungi liste de reproșuri: interferență în alegeri, social media utilizată și războiul informațional pentru a diviza politic SUA și aliații(sponsorizate de către statul rus), atacuri cibernetice la infrastructura critică, anexarea Crimeii, agresiunea militară din Estul Ucrainei, susținerea lui Bashar al Assad inclusiv în impunitatea în fața utilizării armelor chimice asupra propriei populații, subminarea Occidentului și a lumii bazate pe valori liberale, așa cum o știm.

Trump aduce puține noutăți în dezbatere, poate doar revenirea la jocul realismului dur și pur, a mâinii de fier și a utilizării instrumentului militar pentru descurajare și apărare, a deciziei de a utiliza forța armată, confruntare deschisă fără probleme, cu asumarea voinței de a utiliza instrumentul militar în orice moment. Abordarea sa împinge spre conflict, nu oferă soluții la criză.

Totuși, vestea bună este că ambele părți optează pentru evitarea confruntării, gestionarea relației de competiție și confruntare, când apare, prin dezescaladare sau limitarea spațiului de luptă. Dar realismul dur și pur impinge lucrurile la limită nu rareori, la zona de contact din Flancul Estic. O altă problemă majoră se dezvoltă la nivel strategic prin alterarea sistemului de control al armamentelor: de la încălcarea de către Rusia (cu acuzații reciproce) a Tratatului INF – forțele cu rază medie din Europa, la expirarea Strat 3 (Strat 2 revăzut) în 2021, Tratatul privind rachetele balistice, la ieșirea SUA din Tratatul ABM (Rachetelor anti-balistice) și a Rusiei din Tratatul CFE (Forțele Convenționale în Europa), controlul armamentelor este în aer, cât de curând.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: trump, putin, intalnire, sua, rusiaStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X