Editura Evenimentul si Capital

Întâlnire de taină între Vlad Voiculescu și reprezentanții Agenției Naționale de Transplant | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Vlad Voiculescu
Autor: | | 16 Comentarii | 3615 Vizualizari

Reuniunea, care a fost făcută departe de ochii presei, ar fi fost „sugerată” de Președinție

Luni, dis de dimineață, au fost chemați la Ministerul Sănătății mai mulți specialiști în transplant, la o discuție cu ministrul Vlad Voiculescu, urmând să se facă vorbire despre starea critică în care se află această activitate în România. „Mai exact, de la demararea scandalului mediatic, faptul că nu s-a mai efectuat niciun transplant de mai bine de două săptămâni - fapt fără precedent -, cu implicații grave în ceea ce privește starea pacienților. Președinția ar fi solicitat mai voalat, mai d i s c r e t , un punct de vedere, dornică să stopeze această situație. Se anunța o zi de foc, în urma căreia dacă lucrurile nu se regrupau la modul real și corect, o bombă statea să explodeze!”, a dezvăluit, în exclusivitate pentru EVZ, un apropiat al Agenției Naționale de Transplant (ANT).

Informația sursei EVZ privind sugestia Președinției era importantă pentru că reflectă o atitudine responsabilă într-un conflict exacerbat, care a produs victime colaterale. Oficial, însă, Administrația Prezidențială nu ne-a oferit un răspuns.

Premisele unei întâlniri

„În plus, ministrul transmitea, anterior, că activitatea de transplant nu a fost oprită, fiindcă finanțarea este continuă! Este adevărat că există finanțare, dar atâta timp cât în teritoriu nu se mai fac prelevări de organe, nu ai cum să-i obligi pe oameni. Tare îmi este teamă că sunt alte interese la mijloc și cineva insistă foarte mult să se transfere totul în privat”, mai spune sursa EVZ.

Graba suspectă cu care s-a decis întâlnirea

Practic, o parte dintre medicii specialiști în transplant au fost convocați la întâlnire în weekend, după mai multe zile de vacanță legală de Sf. Andrei și Ziua Națională, când presa era concetrată pe alte subiecte. Suspectă a fost și publicarea, în sfârșit, duminică seară, a Raportului inspecției Corpului de Control al Guvernului, la ANT. Raport de care se tot vorbea de vreo două săptămâni, dar pe care nu-l văzuse nimeni.

Întâlnirea s-a consumat, într-adevăr, între orele 9,00- 12,30. Au participat ministrul Vlad Voiculescu; Monica Althamer, secretar de stat; coordonatoarul de transplant de la Oradea, Carmen Pantiș; consilierul Roxana Turcu; Corina Popoviciu, Dan Luscanov, director executiv ANT; Victor Zota, coordonatorul național; Andrei Nica, director adjunct ANT; dr. Șerban Brădișteanu; Radu Deac, președinte ANT; dr. Irinel Popescu și dr. Mihai Lucan.

Discuții terminate în coadă de pește!

Ministrul ne-a solicitat un punct de vedere în ceea ce privește ieșirea din această situație. Noi am reproșat modul în care în ultima perioadă am fost jigniți și calomniați, fapt ce a dus la o psihoză în teritoriu și practic nu mai crede nimeni în noi! Am convenit că nu este bine ca populația să sufere și că trebuie să găsim variante pentru scoaterea din acest impas. Concret, însă, nu s-a decis nimic! Ni s-a promis că în această după-amiază (ieri – n.r.) Ministerul Sănătății va da un comunicat pentru a calma starea, care urmează să fie transmis și la ANT, ca să-l vedem și noi!”, ne-a declarat Andrei Nica, participant la întâlnire. Până la închiderea ediției, însă, comunicatul n-a fost dat!

Prof dr Horațiu Suciu: „Probabil și în capul acestui ministru problemele medicinei se rezolvă doar la București”

Cele mai importante personalități din domeniul transplantului s-au întâlnit ieri, în mare secret, la București. A surprins însă absența profesorului dr. Horațiu Suciu (foto), de la Târgu Mureș, supranumit „Doctorul inimilor de copii”, chirurg care a realizat, împreună cu echipa sa de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant, zece transplanturi de inimă doar anul acesta. Contactat de EVZ, chirurgul Horațiu Suciu ne-a declarat: „Nu m-a anunțat nimeni de această întâlnire. Aș fi mers, normal că aș fi mers, pentru că mă interesează să lămuresc problemele financiare legate de centrul de transplant pe care-l conduc. Nu poți pune inimi așa, pe genunchi, fără o organizare riguroasă. În fine, probabil că Târgu Mureș e mai la țară, n-are aeroport, era mai greu să ajungem. Ce mai contează că, în ultimii trei ani, doar echipa mea e cu adevărat activă în domeniul transplantului de inimă? Probabil și în capul acestui ministru problemele medicinei se rezolvă doar la București”. (Florian Saiu)

Narcis Copcă a depus la DIICOT o plângere împotriva lui Vlad Voiculescu

Managerul Spitalului Sf. Maria, dr. Narcis Copcă(foto), a declarat: „Va trebui să ne lămurim privind plecarea organelor donate din România în străinătate prin intermediul unei organizații, care de fapt era chemată, atenție, să facă un audit neoficial la Spitalul Sfânta Maria, pentru a alege dintre două centre aflate în competiție și care doresc acreditarea de transplant pulmonar, în datele de 8 și 9. Noi suntem acreditați, nu suntem în competiție sau în conflict cu nicio altă clinică. Acest audit neoficial era făcut după zicala lupul păzește oile pentru că această entitate este cea care a preluat organele din România”. Conducerea Spitalului Sf. Maria a anunțat, pe 23 noiembrie, că a depus o plângere penală împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru abuz în serviciu.Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Medicul de gardă

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate