Editura Evenimentul si Capital

Instituțiile susțin Antena 3. Iohannis și Cioloș plătesc pe Facebook

Președintele Iohannis își pierde simpatizanții din mediul virtual FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 6 Comentarii | 1255 Vizualizari

După ce președintele Iohannis a afirmat că trebuie găsită o „soluție convenabilă” pentru televiziunile Trustului Intact, și alte instituții ale statului au intervenit în favoarea Antenei 3. Pe rețelele de socializare, situația este diferită

CSM a criticat declarațiile făcute mier curi de șeful statului și de premier în cazul Antenelor. „Astfel de manifestări riscă să exceadă cadrul constituțional în materia înfăptuirii justiției în România, prezentând un potențial de afectare a independenței și prestigiului acesteia prin deviere de la principiile statului de drept”, a susținut președintele CSM, judecătorul Mircea Aron.


FOTO:Premierul Cioloș, mai puțin taxat pe rețelele sociale decât șeful statului FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚCiorbea, îngrijorat de libera exprimare

Spre deosebire de CSM, comisia de cultură a Senatului și Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, au intervenit în favoarea Antenelor. Ciorbea a anunțat că va verifica abuzurile ANAF. „Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a (...) Constituției României, privind libertatea de exprimare și dreptul la informație”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului. Ciorbea susține, însă, că acest control nu urmărește „să pună în discuție” hotărârile judecătorești.

Mircea Badea vrea să-l salveze pe președinte

În același timp, pe pagina de Facebook a președintelui Iohannis s-a declanșat un val de critici împotriva șefului statului. Un apel la retragerea like-urilor a făcut ca, în circa 20 de ore, peste 17.000 de aprecieri să fie pierdute, din totalul de 1,73 de milioane. „Îmi retrag like-ul pe care vi l-am dat din toată inima. Dacă aș putea, mi-aș retrage și votul! M-ați dezamăgit și cred că sunteți o rușine pentru România”, a scris Alina Vasiliu, declanșatoarea protestului online. Mircea Badea însuși a făcut un apel la susținerea paginii prezidențiale, dar efectul nu a fost cel așteptat. Și premierul Cioloș a fost criticat pe pagina sa de Facebook, dar în termeni mult mai ponderați. „Circul din Parlament a fost completat de declarațiile halucinante făcute de către Iohannis. Deci, domnule Cioloș, alegeți!”, l-a somat pe premier Mihai Pahonțu. Peste 700 de persoane au apreciat atitudinea sa. „Unii interpretează căutarea echilibrului ca o ezitare sau o slăbiciune”, i-a răspuns Cioloș.

Astăzi, atât simpatizanții Antenei 3, cât și cei care cer ca acest post de televiziune să nu se plaseze deasupra legii, vor organiza mitinguri. Un alt front al conflictului dintre ANAF și Antena 3 este cel legat de schimbarea legislației actuale, care nu permite închirierea bunurilor confiscate. Miercuri, premierul Cioloș i-a spus fostului ministru Eugen Teodorovici că nu va da OUG în acest sens, după ce un astfel de act legislativ, emis de premierul Ponta, a fost respins la CCR. Nici ieri premierul nu-și schimbase poziția. În schimb, senatorul PSD Liviu Pop a inițiat un proiect de lege prin care bunurile confiscate ar putea fi transferate către autoritățile publice locale.

CNA acuză ANAF, Agenția se apără

CNA s-a adresat ANAF, agenție cu care are deja un protocol încheiat, în care își manifestă preocuparea pentru situația creată și a propus o întâlnire. Tot ieri, ANAf a susținut că, la sediul Intact de pe șoseaua București-Ploiești, s-a deplasat un singur autoturism. „În Șoseaua București-Ploiești s-a deplasat, la ora 14.30, un singur echipaj format din 4 executori fiscali. Au fost legitimate doar 4 persoane, pentru a li se înmâna notificările”, susține ANAF. În comunicat se mai arată că a fost folosit un aparat de fotografiat „numai pentru identificarea imobilelor din strada Gîrlei nr. 1D, respectiv din strada Gîrlei nr. 1 B”.

Băsescu: „Sluga lui Voiculescu”

Fostul șef al statului l-a atacat dur pe Klaus Iohannis. Președintele a declarat că actualul șef al statului a avut o declarație premeditată în fața presei.”Iohannis s-a dus direct la grupul unde se afla jurnalistul de la Antena 3. Mi se pare jalnic. Un președinte trebuie să fie un martir al presei. Pe Iohannis, dacă ar fi avut o poziție corectă, îl costa că l-ar fi terfelit lacheii lui Voiculescu”, a spus Traian Băsescu la RTV. „Iohannis trebuia să rămână șef al statului și nu o slugă a lui Voiculescu. Avea obligația să susțină justiția. Eu pentru această susținere a justiției am plătit mult”, a mai spus Băsescu.

Critici externe

Pe site-ul postului de radio Deutsche Welle, pagina în limba română, a fost publicat un comentariu extrem de dur la adresa președintelui Iohannis. „V-ați permis deci, din poziția de șef de stat, să atacați justiția”, scrie Petre Iancu, în comentariul intitulat „Adio și n-am cuvinte, domnule președinte!”. New York Times a preluat o știre Associated Press. „Primministrul a apărat miercuri ordinul de evacuare al sediilor unei televiziuni private cu emisie la nivel național, dar a recunoscut că termenul de cinci zile pentru aceasta este prea scurt”, se arată în relatarea din N.Y.Times.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate