Înşelătoriile momentului în România. Topul noilor metode folosite de escrocii care profită de naivitatea oamenilor

Înşelătoriile momentului în România. Topul noilor metode folosite de escrocii care profită de naivitatea oamenilor

Noul trend în materie de furturi din locuinţă: nu se escaladează geamul, se bate la uşă. Metoda este pusă în aplicare de hoți de câțiva ani și funcționează mai ales la persoanele vârstnice și singure. Jurnaliștii de la postul Romania TV au explicat care sunt cele mai noi escrocherii.

Metoda "termopanul" sau "reabilitarea termică"

În aceste cazuri, infractorii acţionează, cel mai des, în echipe de câte doi. Ei abordează, pe stradă, persoane trecute de 65 de ani, cărora le spun că reprezintă firme specializate în montarea de fereste termopan şi au nevoie să facă măsurători şi să verifice locul în care vor amplasate, în condiţiile în care primăria va demara lucrări de reabilitare a blocurilor din zonă, scrie ph-online.ro. După ce intră în casă, unul dintre hoţi simulează că face măsurători în faţa proprietarului, în timp ce complicele său fură din locuinţă tot ce găseşte la îndemână.

Metoda "rude în străinătate"

Ne puteți urmări și pe Google News

Hoţii îşi caută, iniţial, victimele, în pieţe, magazine ori în faţa cabinetelor medicale, de unde aleg persoanele în vârstă care povestesc despre faptul că au copii în străinătate. După ce îşi aleg o victimă, infractorii o urmăresc până acasă. Câteva zile mai târziu, infractorii revin la uşa acesteia şi o anunţă că au un pachet din partea rudei din străinătate, cerându-i, în acest sens, o sumă modică. În acest fel însă, hoţii văd unde îşi ţine victima banii. Înainte să plece, unul dintre indivizi îi cere proprietarului un pahar cu apă şi îi fură banii până când acesta se întoarce de la bucătărie.

Metoda "oala de inox"

Hoţul sună la uşa victimei cu pliante luate dintr-un supermarket, care conţin oferte la oale din inox. În timp ce explică victimei care sunt avantajele achiziţionării vaselor respective, infractorul intră în casă şi cere o cană cu apă. În momentul în care rămâne singur, acesta fură ce apucă.

Metoda "pomana"

Infractorii vin la uşile bătrânilor sub pretextul că dau de pomană, după care, profitând de neatenţia acestora, fură din locuinţă.

Alte trei metode prin care hoţii te fură, după ce-ţi bat la uşă

Poliţiştii arată cum îi păcălesc hoţii pe proprietarii de locuinţe: "Este important să cunoaşteţi metodele prin care persoanele certate cu legea reuşesc de cele mai multe ori să facă victime în rândul unor oameni de bună credinţă:

- metoda „falsul angajat" prin care infractorii pretind ca sunt reprezentanți ai unor companii de gaz, apă sau electricitate;

- metoda „deratizare" care presupune oferirea unor servicii de acest gen de către falşi angajaţi ai unor firme cu acest profil sau

- metoda „străinul" utilizată de regulă de infractorii care motivează că nu sunt din localitate, folosind ca pretext faptul că au o urgenţă medicală şi nu au bani romaneşti asupra lor, solicitând în acest mod victimelor să le schimbe sumele de bani în valută. Astfel, reuşesc să ia banii lăsând în schimb drept garanţie o geantă în care afirmă că se află valută sau bunuri de valoare promițând că se vor întoarce".