Editura Evenimentul si Capital

S-a scris istorie în medicină! INVENŢIE COLOSALĂ. News alert

Autor: | | 0 Comentarii | 2787 Vizualizari

Arată ca o inimă adevărată. Acesta este și scopul primei inimi artificiale complet moale: să imite modelul său natural cât mai fidel posibil. Inima de silicon a fost realizată de către Nicholas Cohrs, doctorand în cadrul grupului condus de Wendelin Stark, profesor de Ingineria Materialelor Funcționale la ETH Zurich. Raționamentul pentru care natura trebuie luată ca model este clar. Pompele de sânge folosite în prezent au multe dezavantaje: piesele lor mecanice sunt sensibile la complicații, în timp ce pacientul nu are un puls fiziologic, și se pare că acest lucru are unele consecințe asupra stării de sănătate

„Prin urmare, scopul nostru este de a dezvolta o inimă artificială care are aproximativ aceeași dimensiune ca inima naturală a pacientului, și care imită inima umană cât mai îndeaproape posibil, atât în ceea ce privește forma, cât și funcția“, conform domnului Cohrs. Un model de inimă artificială care să funcționeze bine este foarte necesar: aproximativ 26 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de insuficiență cardiacă. În același timp, există o criză în domeniul transplantului cardiac, cauzată de lipsa inimilor donatoare. Pompele de sânge artificial ajută prin faptul că măresc perioada în care pacientul poate aștepta până când primește o inima donatoare sau până își revine propria sa inimă.

Inima artificială moale este făcută din silicon, folosindu-se imprimarea 3D, prin tehnica de turnare de tip ”ceară pierdută”; cântărește 390 de grame și are un volum de 679 centimetri cubi. „Este un monobloc de silicon cu o structură internă complexă“, explică domnul Cohrs. Această inimă artificială are un ventricul drept și un ventricul stâng, la fel ca o inimă umană reală, deși acestea nu sunt separate de un sept, ci de o cameră suplimentară. Această cameră se poate umfla și dezumfla, cu aer sub presiune, și are scopul de a pompa fluidul din camerele cu sânge, înlocuind astfel contracția musculară a inimii umane.

Cercetarea  merge într-o nouă direcție

Anastasios Petrou, doctorand al Product Development Group din Zurich, condus de profesorul Mirko Meboldt, a evaluat funcționarea acestei inimi artificiale moale. Tinerii cercetători tocmai ce au publicat rezultatele experimentelor efectuate, în revista științifică Artificial Organs.

Aceștia au demonstrat că inima artificială moale funcționează și se mișcă, în principiu, în același fel ca și o inimă umană. Cu toate acestea, mai este o problemă de rezolvat: inima rezistă până la aproximativ 3.000 de bătăi, până în prezent, ceea ce corespunde unei durate de activitate de o jumătate, până la trei sferturi de oră. După aceea, materialul nu mai rezistă tensiunii de lucru. Domnul Cohrs explică: „Acum am făcut un simplu test de fezabilitate. Scopul nostru nu a fost să prezentăm o inimă gata de implant, ci să mergem într-o nouă direcție în dezvoltarea de inimi artificiale.“ Desigur, rezistența materialului la tensiune și funcționarea inimii trebuie îmbunătățite foarte mult.

Inima de la Zurich care îi reunește pe cercetători

Loading...
Pagina 1 din 2


Tag-uri: inima

Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate