Editura Evenimentul si Capital

„Sistemul este capabil de eliminarea fizică a unor persoane.” Ingrid Mocanu are DEZVĂLUIRI DURE. Puterea cuvântului

Autor: | | 12 Comentarii | 11887 Vizualizari

A avea dosar penal la DNA înseamnă, practic, că „devii o țintă a tuturor, nu mai ești băgat în seamă, nu ți se mai deschide nicio ușă, toți te blamează”, spune Ingrid Mocanu în partea a doua a interviului acordat Evenimentului zilei. Și dă un exemplu concret: a învățat în pușcărie, a dat examen pentru Baroul București și a intrat, dar, de doi ani de zile, decanul Baroului, Ion Dragne, refuză să o primească, „pe motiv de DNA. Și nu numai”.

- Ileana Ilie Ungureanu: Spuneți că doamna Kovesi e personalizarea Sistemului și că în spatele domniei sale se găsesc foarte mulți. Când a început binomul să-și facă simțită prezența?

- Ingrid Mocanu: Problema a plecat din 2005, de la acea hotărâre a CSAT, de a deveni corupția o faptă de siguranță națională. Interceptările pe mandat de siguranță au devenit un sport național. SRI-ul a primit dreptul să intercepteze pe oricine dorea, când dorea. Ce au făcut cu ce au auzit? Pe unii i-au șantajat.

- Vorbiți mai ales de SRIul acela cu domnul Coldea.

- Dar și cu domnul Maior, pentru că știa ce se întâmpla acolo. Doar că pe vremea domnului Morar era alt fel, pentru că el nu era o doar o emanație a Sis temului, avea și o personalitate proprie, era un alt tip de procuror. Trecea prin propriul filtru dosarele SRI-ului. SRI-ul scria chiar și rechizitorii. Poate că procurorii Doru Ţuluş și Mihaela Iorga nu luau ca atare ce le dădea SRI-ul, dar existau procurori în DNA care făceau așa. După ce a plecat Morar, care într-adevăr mai punea puțin piciorul în prag, rechizitoriile au devenit adevărate povești. Procurorii nu răspund pentru ceea ce scriu în acele rechizitorii, judecătorii nu răspund pentru ce scriu în sentințe, și atunci fiecare poate să facă orice.

- Și așa a devenit justiţia «câmp tactic» pentru SRI?

-Sistemul acesta, adică SRI-ul, împreună cu DNAul, s-au infiltrat în instanțe, pentru că fără instanțe erau conștienți că nu puteau face nimic. Așa a apărut „câmpul tactic” - o formă de presiune pe ceilalți judecători care nu doreau să răspundă ordinelor. Au construit prin șantaj Sistemul acesta înfiorător care prefigurează dictatura.

- Ați fost scoasă din sediul DNA având cătuşe la mâini. Credeți că judecata dvs. nu se face ca la carte?

- Există decizii CEDO care spun că nu ai voie să încalci prezumția de nevinovăție, iar una din formele de încălcare este exact asta de a scoate public persoane cu cătușe la mâini. După aceea e foarte greu pentru un judecător să aibă o imagine corectă și trebuie să fie și foarte puternic ca să nu se lase influențat. DNA-ul s-a folosit de toate aceste tertipuri, mai ales în cazul femeilor – vezi și Olguța Vasilescu, Alina Bica, femeia gravidă în luna a-8-a. Motivarea lor a fost că a-i lăsa în libertate pe Mocanu, Georgescu, Bica etc, ar produce oprobiu public. Opinia publică - vezi, Doamne! - ar fi oripilată. După 2015, după ce au scos cu cătușe pe toată lumea de acolo să nu fie oripilată opinia publică, încrederea în Justiție a scăzut cu vreo 17%.

- Ați câștigat la CEDO 3.000 de euro pentru condițiile de detenție. Ați reușit să luați de la stat acești bani?

-I-am recuperat de la Ministerul Finanțelor, adică de la dvs. și cetățenii României. M-am gândit că de ce să plă- tească poporul procesul pe care l-am câștigat eu și m-am dus la MF și le-am zis să se îndrepte spre persoanele vinovate. Nu i-a interesat.

- Cu mintea și experiența de acum, există lucruri mai rele ca arestul?

- Ai ajuns acolo, practic ești o scursură a societății, ai fost gata marginalizat. Pentru că probabilitatea să fii condamnat în momentul în care s-a deschis o măsură preventivă este foarte mare. De-aia și dispuneau măsurile alea, ca să pună presiune pe judecătorii care judecau în continuare fondul să dispună condamnări de orice fel. Sunt foarte multe persoane nevinovate în pușcărie. La Târgșor găsești oameni nevinovați, care nu că doar au fost arestați, ci condamnați. Eu mă uitam în dosarele femeilor ălora și mă cruceam, nu-mi venea să cred.

- Pe de altă parte, sunt destui care preferă să facă pușcărie, dar să aibă conturile pline.

- Problema arestului, și a condamnării în general, este foarte constrângătoare dacă te știi nevinovat. Am întâlnit și persoane care și-au asumat să comită o faptă și să se îmbogățească, să facă pușcărie, dacă se întâmplă, și după aia să-și vadă linistite de viață. Era o doamnă care își făcea calcule și spunea că dacă ar trebui să trăiască din muncă cinstită ar fi făcut banii furați în 20 de vieți, așa și-a asumat că dacă o prinde asta e. Zicea că nu e ea atât de proastă încât să-i găsească ăștia banii ascunși.

- La nivel psihic v-a afectat faptul că ați tot auzit la televizor că sunteți o mafioată?

- M-a revoltat. Îmi sună în cap izbitura aia de ușă metalică. Zgomotul ăla... sigur că nu sunt condiții bune, dar lipsirea de libertate în sine este cumplită. Să auzi ușa că se închide în urma ta, tu știindu-te nevinovat, mai groaznic de atât nu există. Dacă faci un cancer îți spui că este voia lui Dumnezeu - mă duc să mă tratez, merg la medici buni care au grijă de mine și am șanse să fiu salvată -, dar să știi că nu ai luat un leu toată viața ta, și să fii pus în imposibilitate să te aperi, e mai rău decât o boală incurabilă. Ce rol educativ al pedepsei? Păi în momentul în care trimiți un om nevinovat la pușcărie nu faci altceva decât să scoți din el cele mai negre frustrări, îl faci să urască pe toată lumea din jur și să devină un om înrăit. Asta faci, îl înrăiești.

- Cum ați făcut față și linșajului mediatic?

Cel mai tare mă dureau, și acum trebuie să recunosc, emisiunile. Efectiv nu știam ce să fac, nu mă mai puteam uita la niciun post. Cum să spună că suntem niște penali că nu am știut să eva luăm, mă enervam foarte tare. Dacă societatea mă respinge zicem că cetățenii nu sunt informați, sunt manipulați, dar de la mijloacele de informare am avut pretenții. Foarte puțini și-au pus semne de întrebare dacă o fi sau nu o fi real, pentru că mergeau cu valul. Din momentul în care m-am hotărât să vorbesc am suportat mai ușor al doilea dosar față de primul. Nu mai era atât de înverșunată mass-media, nu mă mai vedea infractoarea nr. 1, care era cu mafia de la ANRP.

„Cine are curaj să zică: da, vă achit, că v-am arestat degeaba, am fost proști?!”

​-Vă considerați victima unei răzbunări?

- Mă consider, cel puțin într-un dosar, o victimă colaterală. Victima principală fiind, de fapt, Horia Georgescu. Noi, ceilalți, am intrat la pachet cu el. Și ce să vezi, toate ANRP-urile astea au picat - evident, „aleatoriu” - la judecătorul Horia Șelaru, fostul consilier al Codruței Kovesi.

- Dar credeți că e cineva care dorește cu orice preț să vă vadă în spatele gratiilor?

- Acum e foarte posibil, pentru că am devenit dintr-o anonimă o țintă personală.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X