Ingineriile financiare prin care statul îi „stoarce” de bani pe micii întreprinzători

Ingineriile financiare prin care statul îi „stoarce” de bani pe micii întreprinzători

Majorarea salariului minim brut pe economie este una dintre măsurile prin care, de fapt, statul strânge mai mulți bani la buget. O altă modifi care a Codului Fiscal, însă, pune în pericol existența pe piață a mii de fi rme private mici și mijlocii, prin schimbarea cotei de impozitare. Guvernul își asigură, însă, ritmic banii necesari fi nanțării sistemului bugetar și liniștea publică

Viorela Crăciun, patron al unei firme de construcții, specializată pe învelitori, acoperișuri, ne-a declarat că este îngrijorată de schimbarea din Codul Fiscal. „Mă afectează modificarea cotei de impozitare! Mă aflu în situația în care, după 20 de ani de activitate, parcă de abia acum îmi înfiițez societatea. De ce? Pentru că, dacă până acum, oricare ar fi fost cifra de afaceri, plăteam impozitul de 16% din profit, această deducere standard a rămas în vigoare doar pentru societățile cu afaceri de peste 500.000 de euro pe an. Cum nu mă încadrez în această categorie, trebuie să plătesc un impozit de 3% pe tot ce facturez, deci din venit. Normal, ca să mă pot dezvolta, să ajung la cifra de 250.000 – 300.000 de euro anual, am reinvestit câștigul, nu l-am trimis la stat. Acum, dacă facturez o lucrare, iar clientul nu-mi plătește timp de trei luni (n.r. – termenul legal de raportare), eu sunt obligată să plătesc impozitul de 3% pe ceva ce nu am. Pe stat, în schimb, nu-l interesează dacă eu am încasat sau nu”. Pe de altă parte, pentru că a lucrat tot timpul legal, interlocutoarea noastră apreciază faptul că mult „balast fiscal” va fi eliminat.

„Dacă vrei impozit mai mic, angajezi! ”

Statul a venit, însă, și cu un balon de aer pentru angajatori. Ca să plătești un impozit mai mic, adică, de 2-1%, trebuie să angajezi unul, respectiv, doi muncitori permanenți, cu salariul minim pe economie. S-a calculat că pentru doi angajati, trebuie să ai o cifră de afaceri undeva în jurul sumei de 56.000 de lei (15.000-20.000 de euro), ceea ce ar fi egal cu un impozit de 3% pe an.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pentru mine este o măsură bună. Am o afacere în confecționarea de mobilă, care se ridică la circa 300.000 de euro pe an. Până acum, m-am lovit de concurența neloială. Nu numai că mulți așa-ziși patroni lucrau cu muncitori plătiți la negru, dar facturau tot felul de chestii, vezi Doamne, pentru dezvoltarea firmei, când, de fapt, îi foloseau doar în interes propriu. Așa s-au fofilat ani de-a rândul”, ne povestea Gheorghe Iordache.

Majorarea prețului nu e o soluție, deși e mai comod

Investitorul ne-a declarat, în continuare, că pentru el va fi chiar o relaxare fiscală. Pentru cei serioși, care lucrează la vedere. Pentru ceilalți, este doar o formulă de a-i obliga să intre în legalitate. Să declare și să plătească la zi asigurările sociale. „Sunt lucruri care au fost gândite din timp de către stat! Va fi principalul beneficiar, având în vedere că o să știe exact pe ce sume se bazează la buget. Este nevoie, însă, să treacă ceva vreme, să văd cum vor funcționa lucrurile. După părerea mea, calitatea managerului va fi foarte importantă. Măsura la îndemână ar fi majorarea prețului. Dar dacă piața nu suportă? Atunci trebuie să regândești întreaga activitate”, a conchis Gheorghe Iordache.

Număr mare de angajați pentru afacerile mari

În ceea ce privește impozitarea firmelor, Ioniță este de părere că, dacă ai o cifră de afaceri de 100.000 de euro sau până în această sumă, te avantajează plata impozitului de 3% pe orice facturezi. Nu ești interesat să angajezi. „La peste 100.000 de euro, însă, managerul iese mai bine dacă are mai mulți angajați cu program complet. Ca să ajungă să plătească 1% impozit. Cel mai greu o să fie, însă, pentru societățile cu o cifră de afaceri undeva între 400.000 și 500.000 de euro. Aici revin iarăși la calitățile manageriale!”, a concluzionat Anca Ioniță.

Statul colectează imediat banii din sectorul privat

Potrivit modificării cotei de impozitare, dacă o firmă nu plătește impozitele până la data de 25 a lunii, ANAF-ul îi trimite somație și după 15 zile, îi blochează conturile. În acest fel, statul adună foarte repede banii de la firmele private! Și aceasta, cunoscut fiind că societățile plătesc minim trei taxe: asigurările sociale pentru angajați și TVA-ul, în fiecare lună, plus impozitul pe profit, de 3% sau 16%, odată la trei luni.

Părerea specialistului

Anca Ioniță, expert contabil, cu o experiență îndelungată în domeniu, consideră că „majorarea salariului minim pe economie reprezintă, normal, costuri suplimentare, care vor afecta orice societate privată, indiferent de domeniul de activitate. Pe de o parte, plătești angajatul mai mult, dar și impozitul va fi mai mare. Toate acestea se vor reflecta în valoarea produsului finit. În această situație, patronul va fi obligat fie să mărească prețul fie să se perfecționeze ca manager. Efectele acestor modificări nu se vor vedea imediat, dar există, cu siguranță, o presiune care se va pune pe firmele mici. Dacă nu se vor converti la legalitate, statul le va închide, vor da faliment… Cred, totuși, că majoritatea o să plătească!”.