Editura Evenimentul si Capital

Îngerul nostru. REFLEXUL DE CULTURĂ

Autor: | | 0 Comentarii | 713 Vizualizari

AVERTISMENT: Textul care urmează nu este pentru cei care se înfurie cînd aud de Biblie, nici pentru cei care cred doar în cele văzute și cu atît mai puțin pentru cei care cred că destinul unei țări, că e România sau oricare alta, se decide exclusiv prin puterea unor oameni, fie ei „noi înșine” sau „alții”, fie ei oameni în văzul tuturor sau acoperiți de cine știe ce ochiului nostru.

Recomand acestora, așadar, să evite rîndurile care urmează și să se bucure cum știu ei mai bine de începutul anului 2018. La Mulți Ani!

În zorii anului cel nou, încă nezoriți de ceea ce singuri ne facem, cred că merită să lansăm un gînd spre îngerul României. Veți ridica, poate, din sprîncene – cum adică „îngerul României”? Ce-i asta? Vă voi reaminti că, în tradiția biblică, se spune că Dumnezeu a dat fiecărui neam un înger. Este interpretarea pe care mulți învățați au dat-o unui text din Deuteronom (32, 8-9), care ne-a parvenit cu mici nuanțe diferite în diverse variante ale textului ebraic, grec și latin. În sprijinul citirii acestui fragment în sensul că Dumnezeu a dat fiecărui neam un înger, se citează evocările „îngerilor neamurilor” din alte cărți canonice, precum Sirah (24,12) sau Daniel (10, 13, dar și 10, 20-21) ori Isaia (24, 21-22), în care se spune că alături de regi vor fi judecați și îngerii corespunzători pentru faptele neamurilor. Există, așadar, o solidaritate între îngerul unui neam și neamul ce-i este dat în pază, pînă acolo încît îngerul poate deveni „prizonierul” neamului său, căci este „condamnat” să-l urmeze în orice face. Raportul dintre îngerul unui neam și obiectul său de activitate este complex, căci Dumnezeu dă oamenilor și liber arbitru. De altfel, tradiția solidarității îngerului cu cei dați în paza lui este solidă și veche: într-unul dintre cele mai faimoase manuscrise eseniene se descrie lupta finală dintre Fii Luminii și Fii Întunericului, iar în descrierea colosalei bătălii se arată cum, în cele două oști, alături de oamenii celor două „imperii” luptă, cot la cot cu ei, îngerii ce-i păzesc.

În admirabila sa carte „Despre îngeri”, Andrei Pleșu vorbește despre relația dintre îngeri și neamuri întrebîndu- se care să fie cauza războaielor și a urii interetnice din moment ce fiecare popor este vegheat de un înger și toți îngerii vin de la Dumnezeu? Avem, spune Andrei Pleșu, trei răspunsuri posibile. Primul, că există și îngeri căzuți, care pot prelua subtil controlul din mîinile îngerilor lui Dumnezeu și pot îndepărta popoarele de Dumnezeu, smintindu-le. Mitul esenian mai sus descris pare a susține această ipoteză; în fond, Satana e un înger. Al doilea, așa cum am anticipat, că oamenii sînt dăruiți nu doar cu îngeri protectori, ci și cu libertate. Există, din această perspectivă, o similitudine perfectă între cazul individual și cel colectiv – așa cum orice om are un înger al lui, dar acel înger nu-i poate manipula voința și nici nu-l poate proteja infinit de prostiile pe care singur le face, neamul are un înger care, însă, nu-i poate determina drumul pas cu pas. Încăpățînarea, delirul sau alte forme de orbire duhovnicească pot face un neam întreg imun la îndemnul îngeresc.

În fine, al treilea răspuns la întrebarea cum de neamurile fac altora sau își fac singure rău deși sînt vegheate de îngeri, i se pare și cel mai convingător dlui Andrei Pleșu: neamurile „pot greși nu numai întorcînd spatele îngerului, ci dimpotrivă idolatrizîndul, acordîndu-i o obediență și un cult care, în mod normal, nu se acordă decît lui Dumnezeu”. Absolutizarea propriului înger este o eroare cumplită pe care un neam o poate face și istoria ne-a dovedit cu vîrf și îndesat, cu valuri de sînge și imense suferințe cît de aspră poate fi greșeala de a lua pe îngerul neamului tău drept Dumnezeu.

Așadar, putem avea trei feluri de defecțiuni în relația cu îngerului nostru. Prima, aceea în care îngerul trimis nouă este subminat de un înger căzut, excede puterilor noastre. Putem, doar, să ne rugăm să nu se întîmple asta. A doua, ține și de noi și de înger – să ne luăm răgazul să-l ascultăm din cînd în cînd, să-i prețuim travaliul la care, în fond, îl supunem cu exercițiul libertății noastre și să nu-l obosim prea tare, căci îi poate scădea vigilența, răbdarea și, în cele din urmă, puterea. A treia, ține doar de noi. Să nu uităm că îngerul României este doar un înger! Unul printre alții, o creatură net superioară nouă, dar inferioară Creatorului Judecător.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
07:15 Dubii spulberate. Da, STATUL PARALEL EXISTĂ! Un document exploziv demască INFILTRĂRILE LA NIVEL ÎNALT ale SRI şi ale Parchetului General 07:11 Dezvăluire epocală! Evenimentul zilei a identificat MOMENTUL ZERO al celebrului PROTOCOL SECRET între SRI şi Parchetul General 18:48 Cazul lui Ghiţă a atras atenţia la Bruxelles. KOVESI, PROTEJATA SERVICIILOR? „Anticorupția în România: Cauză sau Cruciadă?” BREAKING NEWS 13:08 Dezvăluirile EVZ generează EFECTE ISTORICE. Ce fel de protocoale aveau SRI şi DNA? Se apropie MAREA DESECRETIZARE 10:04 Cristoiu, INFORMAȚII NOI despre celebra poză a lui Ghiţă cu Kovesi: „Am fost manipulat” 09:14 Cristoiu, NOI DETALII despre poza lui Ghiță: „Cred că NU a arătat-o până acum că NU are APROBARE” 22:35 „Şi Voiculescu avea relaţii cu SRI”. Ghiţă a lansat dezvăluirea chiar la Antena 3. Reacţia lui Dan Voiculescu a venit imediat 22:18 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Andronic și Cristoiu AU FOST FILAȚI înainte de interviul cu Sebastian Ghiță 21:46 Ghiță, în DIRECT la Antena 3: „Imaginea este, de fapt, O FILMARE”. Informații de ULTIMĂ ORĂ 21:36 Socrul lui Ghiţă confirmă vizita Laurei Kovesi în casa din Ploieşti. DEZVĂLUIRI SENZAȚIONALE 20:42 Interviul de la Belgrad, episodul 2. Şefa DNA, oaspete în casa lui Ghiţă. „Doamna Kovesi este alături de o doamnă frumoasă...” VIDEO 18:51 Sebastian Ghiţă despre ultima seară în România: „Georgian Pop mă trăgea de ureche” 17:44 Cristache i-a răspuns lui Știrbu după atacul la adresa emisiunii pe care o realizează la TVR 16:49 Scandal IMENS după interviul cu Ghiță. Șefa TVR, la AUDIERI. Reacția HALUCINANTĂ: Televiziunea publică e o HAZNA 16:38 Sebastian GHIȚĂ, interviu cu Cristoiu: „M-am dus ultima oară la K2, căutând să mă mai uit o dată în ochii lui Coldea.” 16:38 Sebastian Ghiță, în dialog cu Ion Cristoiu: „Nu am plecat cu cheile softurilor statului pentru că ele nu există” 16:10 Interviul de la Belgrad, episodul 2. DNA a oferit prima REACȚIE după dezvăluirile din Evenimentul zilei 08:53 INTERVIUL de la Belgrad. Momentul în care Sebastian Ghiță îi prezintă lui Cristoiu O IMAGINE despre care se va vorbi mult 08:17 Udrea reacționează după ce Ghiță i-a arătat FOTOGRAFIA cu Kovesi doar lui Cristoiu. „E de toată jena (...) De ce pana mea...” 00:00 Coldea despre procurorii lui Kovesi: „Ăştia de la DNA au înnebunit”. Sebastian Ghiță în dialog cu Ion Cristoiu

Articole salvate