Editura Evenimentul si Capital

Informaticienii din Justiție o CONTRAZIC pe Olguța Vasilescu

Lia Olguța Vasilescu
Autor: | | 3 Comentarii | 3035 Vizualizari

După ce ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că „salariile IT-iştilor din justiţie sunt între 16.000 şi 20.000 de lei”, Asociația Națională a Informaticienilor din Justiție (A.N.I.J.) a reacționat la aceste declarații.

„Salariile IT-iştilor din justiţie, ca să ştim despre ce vorbim, sunt între 16.000 şi 20.000 de lei. Adică 200 de milioane şi 160 de milioane. În ceea ce priveşte IT-iştii de la Casa de Pensii sau de la ANPIS sau ANAF sau celelalte instituţii, nu cred că ar trebui să fie o diferenţă de salarizare. Dacă facem legea unitară de salarizare, atunci trebuie să acordăm salarii egale la muncă egală, pentru că e mai grav dacă mâine cade sistemul Casei de Pensii şi nu se mai pot plăti pensiile, sau de la şomaj, decât dacă aş mai fi eu prin vreo instanţă. Nu mai sunt, dar dacă aş fi, nu ar fi atât de grav decât să nu îşi mai încaseze oamenii pensia”, a declarat Olguţa Vasilescu, potrivit digi24.ro.

Asociația Națională a Informaticienilor din Justiție (ANIJ) a transmis un comunicat de presă prin care arată că „drepturile salariale ale specialiștilor IT din cadrul Ministrului Justiției sunt stabilite conform legii nr. 284/2010, Anexa nr. VI, cap. VIII, Secțiunea a 6-a, art. 23 la nivelul salariului de bază al unui judecător de judecătorie. Astfel salariul de încadrare al unui specialist IT de la nivelul instanțelor judecătorești și al parchetelor este de aproximativ 9000 lei, funcție de vechimea în specialitate și în instanță, sumă la care se adaugă sporurile de care beneficiază întregul personal auxiliar al instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea. Această sumă reprezintă salariul brut, din care se scad contribuțiile și impozitul pe venit”.

„Excepții de la acest calcul, în sensul unor drepturi ușor mai mari, sunt cele câteva funcții de șefi serviciu și directori din aparatul ministerial. Valorile salariale vehiculate de doamna ministru, situate între 16000 și 20000 lei sunt total false, în condițiile în care acestea nu sunt încasate nici de un judecător al ICCJ, mai ales că formularea doamnei ministru conduce la ideea ca aceste valori ar reprezenta venituri nete încasate”, se mai arată în comunicat.

ANIJ precizează că este injustă „comparația făcută cu specialiștii IT ai altor instituții este injustă, având în vedere complexitatea infrastructurii, a aplicațiilor sofware, a numărului de utilizatori, dimensiunea parcului tehnic și cerințele de disponibilitate ale infrastructurii. La nivel național cei aproximativ 500 de specialiști IT asigură servicii pentru aproximativ 17000 de magistrați, grefieri și alte categorii de personal. Parcul tehnic numară peste 45000 de stații de lucru, servere, imprimante, UPS-uri și echipamente de comunicații care necesită un efort de administrare deosebit. Catalogăm aceste declarații, făcute de doamna ministru, ca fiind total false și considerăm că au fost făcute fie dintr-o lipsă gravă de informare, fie voit pentru a prejudicia imaginea acestei categorii profesionale, care alături de corpul magistraților și al grefierilor a depus eforturi deosebite pentru a asigura calitatea actului de justiție la nivelul impus de partenerii europeni ai României”.

„De asemenea constatăm că aceste declarații contravin flagrant declarațiilor anterioare ale reprezentaților cabinetului Grindeanu, inclusiv ale doamnei ministru Vasilescu, care asigurau că niciun venit în plată nu va scădea prin aplicarea acestei legi. Specialiștii IT nu au solicitat creșteri salariale ci au tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că prin aplicarea noii grile, veniturile lor vor scădea cu peste 50%”, se mai precizează.

„Redăm, în continuare, articolul de lege menționat mai sus pentru o mai bună percepție a caracterului fals și injust al declarațiilor doamnei ministru:

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate