Editura Evenimentul si Capital

INFORMAŢIA IGNORATĂ care ar fi putut SALVA vieţile MILITARILOR români UCIŞI în Afganistan. Publicată detaliat înainte de tragedie de un cotidian britanic, neluată în seamă de forţele aliate

Ceremonia militară şi religioasă de comemorare pentru cei doi eroi, în Afganistan. foto Iulian Cadulencu, MAPN
Autor: | | 25 Comentarii | 8608 Vizualizari

The Independent publica recent o amplă analiză care includea un puternic şi îngrijorător semnal de alarmă cu privire la revigorarea celor trei importante organizaţii teroriste care activează pe teritoriul Afganistanului. Jurnaliştii britanici, citând surse militare NATO, explicau că situaţia din Afganistan - locul de naştere al jihadismului modern – nu este nici pe departe sub control, aşa cum trâmbiţaseră recent americanii celebrând cinci ani de la lichidarea lui Osama bin Laden, fondatorul Al-Qaeda. Dimpotrivă, The Independent sublinia că există posibilitatea ca Vestul să fie atras din nou într-un conflict pe care îl considera lichidat.

E drept că materialul din The Independent punea accent pe renaşterea Al-Qaeda din propria cenuşă, dar conţinea avertismente demne de luat în seamă şi cu privire la talibani sau ISIS.

Al-Qaeda se întăreşte din nou în Afganistan, unde se află în plină ascensiune alte două temute organizaţii teroriste - ISIS şi talibanii. Astfel, trei dintre cele mai sângeroase grupări teroriste ale lumii acţionează, cu o oarecare lejeritate, într-una din cele mai însângerate zone de pe glob, târând din nou Vestul într-un conflict pe care îl considera surmontat, arată o amplă analiză realizată de publicaţia britanică The Independent. Oficialii americani au respins însă constant relatările potrivit cărora al-Qaeda prinde putere. Apoi, recent, tonul declaraţiilor s-a schimbat brusc. Generalul maior Jeff Buchanan, comandantul adjunct al forţelor SUA din Afganistan, a declarat că “dacă anul trecut, informatorii noştri estimau că, în Afganistan, mai sunt între 50 şi 100 de membri ai al-Qaeda, în ultima vreme numărul acestora a crescut brusc, într-o singură tabără de pregătire fiind identificaţi cel puţin 150 de membri. A fost destul de tulburător să aflăm că, în Afganistan, al-Qaeda se trezeşte la viaţă”.

Tabăra de care vorbea generalul american se afla în districtul Shorabak, din Kandahar şi a fost nevoie de 63 de raiduri aeriene şi două zile de lupte intense pentru distrugerea ei. Ulterior, autorităţile au estimat că este vorba despre cel mai mai mare complex al-Qaeda descoperit pe teritoriul Afganistanului – cu o suprafaţă de cel puţin 30 de kilometri pătraţi.

O altă recentă evaluare indica faptul că luptători al-Qaeda sunt, în prezent, activi în cel puţin 20 de provincii. La fel ca în cazul al-Qaeda, oficialii occidentali au încercat la începutul acestui an să nege întărirea grupării ISIS pe teritoriul Afganistanului. Potrivit analizei din independent.co.uk, temuta organizaţie teroristă care face ravagii în Siria ar număra, în acest moment, cel puţin 3000 de luptători care i-au jurat credinţă lui Abu-Bakr al-Baghdadi.

Pe de altă parte, talibanii continuă să cucerească noi teritorii, să formeze “guverne din umbră” şi să organizeze atacuri chiar în inima capitalei Kabul. Speranţa că gruparea va purta discuţii pentru găsirea unei soluţii de pace cu guvernul afgan s-a năruit de multă vreme", scria The Independent

Unul dintre cei mai respectaţi comandanţi ai trupelor americani, generalul John Nicholson, fost şef al forţelor aeriene şi numit recent liderul militarilor americani din Afganistan, a subliniat că pericolul major este reprezentat de o posibilă alianţă între talibani şi Al-Qaeda. Nicholson a susţinut în faţa Senatului american că, în lumina noilor incidente deosebit de violente din teren, trebuie să reevalueze propunerea anterioară de retragere a peste 5500 de militari americani din Afganistan.

La doar câteva zile de la publicarea acestor informaţii, la capătul a doi ani de liniște în care România nu a mai avut parte de pierderi de vieți omenești în Teatrele de Operații NATO, o veste șocantă a venit din Afganistan: doi dintre militarii trupelor de elită ale Armatei României au fost împușcați mortal de doi indivizi îmbrăcați în polițiști afgani.

Militarii români îi instruiau pe poliţiştii afgani, într-un poligon din apropiere de Kandahar, situată în afara bazei multinaționale în care sunt cazați militari români, americani, britanici etc. Perimetrul zonei era asigurat de militarii români.

În jurul orei 10.45, doi dintre afganii veniți la instrucție au deschis focul. Militarii români au acţionat conform procedurilor din teatrul de operaţii: au ripostat cu foc, ucigându- i pe agresori şi au asigurat zona. Veterani care au luptat în Afganistan amintesc de faptul că, în ultimul timp, forțele poliției afgane nu mai stau împreună cu militarii NATO, așa cum o făceau în trecut, ci în oraș. Polițiștii vin doar să se alăture forțelor NATO când au loc misiuni de patrulare sau alte activități. În acest context, talibanilor le este mai ușor să pună mâna pe uniforme, pe legitimații și să se prezinte în locul celor adevărați pe care, de multe ori, îi omoară.

Mai multe detalii despre drama din Afganistan puteţi afla accesând Capcana talibanilor. Militarii români, împușcați în poligonul de instrucție al poliției afgane
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate