Editura Evenimentul si Capital

Inedit: Cum a decurs Prima ediție a Festivalului Internațional ''George Enescu'', în anul 1958 | VIDEO

S-a desfășurat între 4 și 22 septembrie 1958
Autor: | | 0 Comentarii | 430 Vizualizari

Prima ediție a Festivalului s-a bucurat de participarea marelui muzician Yehudi Menuhin. Sosit în România la 15 septembrie 1958, violonistul american a susținut un recital care a cuprins partitele nr. 6 în mi major și nr. 4 în re minor de Bach și sonata pentru vioară solo de Bala Bartok

Festivalul a fost inaugurat la 4 septembrie 1958, la sala Ateneului, prin concertul orchestrei simfonice a Filarmonicii ''George Enescu'', dirijată de George Georgescu. În program s-au aflat lucrări importante semnate de marele muzician George Enescu — Simfonia I în mi bemol major și Rapsodia I în la major.

Inaugurat la trei ani de la moartea lui Enescu

Prima ediție a Festivalului Internațional ''George Enescu'' s-a desfășurat între 4 și 22 septembrie 1958, găzduită fiind de Ateneul Român și Teatrul de Operă și Balet din București. Inaugurarea s-a dorit a fi impresionantă, girată organizatoric de președintele Academiei din acea vreme, Traian Săvulescu. Potrivit Agerpres, Inaugurat la trei ani de la moartea lui George Enescu, ca semn al recunoașterii geniului marelui compozitor român, Festivalul și concursul internațional ''George Enescu'' a adus la București unele dintre cele mai mari nume ale muzicii contemporane: dirijorii Sir John Barbirolli, Carlo Felice Cillario și Carlo Zecchi, violoniștii Yehudi Menuhin și David Oistrah, pianiștii Claudio Arrau, Monique Haas sau Halina Czerny-Stefanska. Acestora li s-au alăturat numele cele mai importante ale artei interpretative românești, precum Maria Fotino, Valentin Gheorghiu, Ștefan Gheorghiu, Ion Voicu, Radu Aldulescu, Vladimir Orlov sau dirijorii Alfred Alessandrescu, Constantin Bugeanu, Mircea Cristescu, George Georgescu și Constantin Silvestri.

Oaspeții străini

Primul dintre oaspeții străini care a sosit în România, la 3 septembrie, David Oistrach declara Agenției AGERPRES: ''Sunt fericit că am venit din nou în București, de data aceasta cu prilejul unui însemnat eveniment în viața internațională muzicală — Concursul și festivalul internațional "George Enescu". Această mare sărbătoare muzicală va contribui la întărirea prieteniei între muzicienii țărilor lumii. Alegerea mea în juriul concursului internațional "George Enescu" m-a bucurat foarte mult, deoarece sunt convins că acest concurs este una dintre cele mai importante întreceri ale tinerilor muzicieni din ultimii ani. Prin participarea lor la această manifestare a culturii românești, muzicieni din numeroase țări ale lumii aduc mărturia înaltei lor prețuiri pentru arta marelui muzician român.''

Sosit în România la 15 septembrie 1958, violonistul american Yehudi Menuhin a susținut un recital care a cuprins partitele nr. 6 în mi major și nr. 4 în re minor de Bach și sonata pentru vioară solo de Bala Bartok. Un alt moment cheie al festivalului i-a reunit în interpretarea Concertului pentru două viori și orchestră de Bach pe violoniștii Yehudi Menuhin și Davis Oistrach și pe dirijorul român George Georgescu.

Conferință de presă

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate