Editura Evenimentul si Capital

Independenţa magistraţilor din dosarul ICA- Dan Voiculescu şi a sistemului judiciar, apărată de CSM

Autor: | | 10 Comentarii | 821 Vizualizari

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis marţi cererea de apărare a independenţei magistraţilor implicaţi în dosarul ICA şi a independenţei sistemului judiciar.

De asemenea, plenul CSM a sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului cu privire la modul în care la anumite posturi de televiziune au fost făcute afirmaţii referitoare la dosarul ICA.

Comunicatul CSM

Potrivit unui comunicat al CSM, la data de 13 august 2014, vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a solicitat Inspecţiei Judiciare efectuarea de verificări pentru a se stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în dosarul ICA (soluţionat de către Curtea de Apel Bucureşti) şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, ca urmare a apariţiei în mass-media (Antena 3, Jurnalul Naţional, Agerpres, Q Magazine, RTV, Corect News, România liberă) a unor multiple articole şi comentarii cu privire la activitatea de judecată desfăşurată la nivelul CAB, precum şi cea de urmărire penală realizată de procurorii DNA.

În urma verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară, s-a stabilit că, la data de 3 decembrie 2008, prin rechizitoriul întocmit de DNA, a fost dispusă trimiterea în judecată a lui Dan Voiculescu alături de alte 12 persoane, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti - Secţia a II-a Penală.

 

"Cauza a parcurs etapele procesuale prevăzute de lege"

 

De la data înregistrării şi până la soluţionarea definitivă, cauza a parcurs etapele procesuale prevăzute de lege şi a făcut obiectul mai multor verificări realizate de Inspecţia Judiciară. Aceste verificări au vizat durata procedurilor judiciare, precum şi respectarea dispoziţiilor legale aplicabile la repartizarea şi instrumentarea cauzei, inspectorii judiciari constatând că au fost respectate toate dispoziţiile legale.

'Pentru îndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor, magistraţii au nevoie de încrederea opiniei publice, iar afirmaţiile, opiniile şi aserţiunile prin care a fost sugerată implicarea politicului în justiţie sunt de natură a submina autoritatea judecătorească şi aduce atingere independenţei şi prestigiului sistemului judiciar. Aprecierile şi opiniile formulate ori preluate de reprezentanţii mass-media, de genul 'abuz politic şi judiciar', au pus în discuţie existenţa unei implicări directe şi fără echivoc a politicului în justiţie, ceea ce este de natură să afecteze imaginea sistemului judiciar. Astfel, prin afirmaţiile 'justiţia lui Traian Băsescu', 'condamnare plănuită' şi 'executată din Palatul Cotroceni şi din alte palate ale justiţiei', 'au avut comandă' etc., se induce ideea că magistraţii răspund la comenzi politice şi că, în consecinţă, justiţia penală în procesul în discuţie se face cu încălcarea principiului egalităţii părţilor în procesul penal, ca element esenţial al dreptului la un proces echitabil', declară CSM.

CSM mai arată că susţinerile publice în sensul cărora justiţia este influenţată de factorul politic şi că hotărârea definitivă prin care a fost soluţionată cauza este o hotărâre politică şi neîntemeiată subminează autoritatea judecătorească şi aduce atingere independenţei sistemului judiciar.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate