Incredibila aventură a lui Avram Iancu, primul om care a înotat pe Dunăre 2.860 de kilometri, in 89 de zile

Incredibila aventură a lui Avram Iancu, primul om care a înotat pe Dunăre 2.860 de kilometri, in 89 de zile

Bibliotecarul din Petroşani care şi-a propus să traverseze înot Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Negră, fără costum de neopren sau alte mijloace ajutătoare, a stabilit un record mondial, după ce a ajuns, sâmbătă, la Sulina

Dragi prieteni, este ultima zi. Este atacul final asupra ţintei pe care mi-am propus-o. Înot de 89 de zile, este a 89-a zi, a 89-a dimineaţă, îi mulţumesc lui Dumnezeu că este o vreme absolut excelentă, condiţii absolut excelente de înot pentru ultimii 25 de kilometri. Sper din tot sufletul să ajung la final. Vă mulţumesc că aţi fost alături de mine şi sunt convins că veţi fi alături de mine şi în aceşti ultimi 25 de kilometri. Doamne ajută, prieteni!”, a spus Avram Iancu, sâmbătă dimineața, înainte de ultima etapă a cursei. La capătul a 2.860 de kilometri, la Sulina, Avram Iancu a fost aşteptat de o mare muțime de fani, care îl aplaudau și-i strigau numele, pe fondul melodiei „We are the champions” a trupei Queen.

Respectul unui mare om al Deltei, Ivan Patzaichin

„Efortul pe care l-a făcut a adus un imens plus de imagine pentru Delta Dunării și România, în anul în care se împlinesc 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană”, a ținut să-l felicite campionul olimpic Ivan Patzaichin, prezent la ceremonie. De fel din Petroșani, Avram Iancu a plecat pe data de 20 iunie din Donaueschingen (Germania), impunându-și să înoate zilnic câte 50 de kilometri, fără materiale ajută- toare și de protecție. „Cea mai mare problemă a fost hipotermia. În Germania și Austria am avut foarte mult de furcă cu acest dușman. Apoi, cele 65 de baraje — 50 în Germania, 12 în Austria, unul în Slovacia și două în România — au fost din nou obstacole și la propriu, și la figurat”, a mărturisit el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Valorile universal valabile, ca suport fizic

Antrenamentele pentru a face față acestei spectaculoase curse au început cu mai mult timp în urmă. Chiar și traversarea Canalului Mânecii de anul trecut, o premieră pentru un sportiv din România, se poate număra printre ele. „Dincolo de o condiție fizică desăvârșită, trebuie să găsesc energia necesară pe care o pot obține gândindu-mă la valori universal valabile, la tot ceea ce înseamnă frumos, la familia mea, la fetițele mele, la poporul meu, la compatrioții mei minunați care, de când am intrat în țară, m-au susținut într-un mod extraordinar”, a exclamat Avram Iancu.

Argument pentru lectură

Bibliotecar de profesie, Avram Iancu s-a angajat în această spectaculoasă aventură după ce a recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre”, de Jules Verne, propunându- și, de altfel, și un alt obiectiv: îndemnul la citit adresat tinerilor. Întrebat dacă a reușit, înotătorul a răspuns: „Cu siguranță. (...) Cel puțin la biblioteca din Petroșani s-au dat toate exemplarele (din volumul ‘Pilotul de pe Dună- re’ — n.r.) și sunt semnale că sunt oameni care au început să citească cel puțin acest roman. Am fost surprins că unii oameni au compus poezii inspirați de această parcurgere a Dunării înot”. „Cine știe ce cărți voi mai citi la iarnă’’, a glumit polisportivul când s-a pus problema următorului proiect.

Cine este Avram Iancu

Născut pe data de 18 februarie 1976, în localitatea Petroșani, județul Hunedoara, Avram Iancu face sport de la vârsta de 10 ani. A fost campion al României la karate kyokushin, tineret, s-a clasat pe primele patru locuri la competițiile de triatlon la care a participat în perioada 1999 — 2013, a fost campion și vicecampion la competițiile de ciclism montan la care a participat în perioada 2011 — 2013 și s-a clasat printre primii trei concurenți la categoria lui de vârstă la competițiile de alergare montană din perioada 2013 — 2016