Editura Evenimentul si Capital

Incredibil! Iată cine apără în Bulgaria GRANIŢA cu Turcia! O poveste ruptă dintr-un film

Autor: | | 3 Comentarii | 1342 Vizualizari

Sute de civili în haine militare se camuflează în pădurile Bulgariei pentru a împiedica intrările ilegale din Turcia: sunt gardienii graniţelor. După bariera de sârmă ghimpată şi ciment construite în 2013, autorităţilor de frontieră şi agenţilor Frontex li s-au adăugat volunarii Uniunii Militare a Veteranilor Bulgari "Vasil Levski" şi mişcarea naţională "Şipka".

Se mişcă în tăcere, sunt bine antrenaţi, comunică între ei cu walkie talkie şi fluierături care imită păsările în deasa vegetaţie a munţilor Strandia, pe o bucăţică de pământ, aproape de Marea Neagră. Comandantul lor este Vladimir Ruscev, fost ofiţer al armatei bulgare, la pensie. MIşcarea sa are 800 de voluntari efectivi şi mii de susţinători. De patru ani se autofinaţează şi pe rând, zilnic, în grupuri de 30-40 de persoane patrulează o parte din cei 230 de km ai graniţei cu Turcia.

Cine sunt voluntarii

În rândurile lor găseşti veterani,studenţi, muncitori cu diferite meserii. Uneori contează şi pe câteva femei, un vânzător de flori, doi tâmplari. Cel ce se ocupă cu pregătirea lor face vara pe salvamarul. Şi mai sunt mulţi alţii care nu doresc să-şi decline domiciliul, numele şi profesia.

Toţi se îmbracă la fel, cu haine de camuflaj, cagule... Se spune că ISIS ar fi pus un premiu pe capetele lor. Şi se tem şi de guvernul bulgar, care până acum n-a luat nicio măsură împotriva lor, dar în imaginarul colectiv acesta reprezintă bârlogul corupţiei, al complotiştilor şi  al celor care acceptă ingerinţa străină.

După 10 ani de la intrarea în UE, Bulgaria e cea mai săracă ţară europeană, caracterizată şi printr-un şomaj sufocant. Aceşti voluntari s-au distanţat de grupurile de extremă dreapta,  ei se consideră partizani. Nu vor să fie etichetaţi drept vânători de migranţi, ei spun că doresc doar să apere frontiera unde mafia gestionează traficul de fiinţe umane, droguri şi arme.

În realitate vor să blocheze pe oricine se găseşte în păduri şi are de gând să traverseze Bulgaria. Multe organizaţii nonguvernamentale declară că mişcarea lor se află undeva pe la limita legalităţii, deoarece umblă mascaţi, înarmaţi cu cuţite şi obiecte contondente. Până acum semnalările de violenţe suferite de refugiaţi au fost imputate autorităţilor şi chiar la Harmanli, tabăra de refugiaţi care găzduieşte 3000 de oameni, nimeni n-a reclamat abuzuri din partea mascaţilor din păduri. ''Când îi prindem, chemăm poliţia. A apăra patria trebuie să fie o datorie de onoare pentru orice cetăţean bulgar - declară comandantul Ruscev, citând art. 59 din Constituţie.

La marginile Europei

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate