Editura Evenimentul si Capital

Ministrul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, pentru EVZ, la patru luni de mandat: „Încercăm să recâștigăm încrederea românilor - prin debirocratizare și anticorupție”

Ministrul delegat, alături de câțiva dintre participanții la Sărbătoarea Românilor, la Roma, în 6 martie FOTOGRAFII: MAE.RO
Autor: | | 10 Comentarii | 1024 Vizualizari

Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, în MAE, a vorbit într-un interviu acordat Evenimentului zilei, despre prioritățile mandatului său și șansele ca acestea să fie transpuse în practică.

Dan Stoenescu își dorește un mandat transparent în fruntea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și, printre primele măsuri, după numirea sa în funcție, în 17 noiembrie 2015, s-au numărat: lansarea unei platforme online de depunere a proiectelor de către mediul asociativ și întărirea legăturilor culturale cu comunitățile istorice din jurul României.

Bani pentru ONG-uri

La sfârșitul lunii ianuarie a fost lansată platforma online, iar ONG-urile românești din străinătate au putut depune proiecte pentru finanțare din partea statului român, în perioada 1-29 februarie. A fost elaborat și publicat un Ghid de finanțare, care să vină în sprijinul solicitanților și care să cuprindă criteriile de evaluare pentru acordarea finanțărilor nerambursabile. Ghidul a fost simplificat la maximum, fiind eliminate plafoanele și cerința ca 30% din proiect să fie decontat în primul trimestru.

Românii din jurul granițelor

A doua prioritate strategică a fost întărirea legăturilor culturale cu comunitățile istorice. Autoritățile au în vedere înființarea unor centre culturale sau de informare ale României în aceste comunități. Deja a demarat acțiunea la Ismail, în Ucraina, la Bălți, în Republica Moldova, la Cernăuți și Slatina, în Ucraina, la Corcea, în Albania, și în Valea Timocului, în Serbia.


Ambasadorii lb. române - un proiect în care studenți și absolvenți de Filologie ar preda în sate românești


„Pentru noi este foarte important ca românii din comunitățile istorice să se simtă cât mai aproape de România. Centrele de informare vor fi create în colaborare cu universități sau licee din țările vecine. Avem o comunitate importantă în regiunea Odesa, o comunitate de 150.000- 200.000 de români - chiar dacă, artificial, este divizată între români și moldoveni, noi considerăm că românii nu pot fi divizați - și ei merită să fie sprijiniți, prin înființarea unor astfel de instituții”, a precizat ministrul.

Educația, o prioritate

Ministrul Stoenescu spune că, esențială pentru românii din comunitățile istorice, este educația. „Noi trebuie să sprijinim studiul limbii române, acolo unde este nevoie: în Ucraina, Serbia, în Ungaria”, a explicat el. În Ungaria, există profesori din România, la școala din Micherechi. În Valea Timocului, din păcate, nivelul cunoașterii limbii române este scăzut și este nevoie de o implicare a noastră, dar mai ales a autorităților sârbe, pentru organizarea unor ore de limba română.

De asemenea, școlile românești din regiunea Odesa, în Barasabia istorică, au nevoie de o atenție mai mare și de un sprijin mai consistent, admite ministrul.


FOTO: Dan Stoenescu, alături de Grigore Timiș, deputat în Rada Supremă și etnic român, copreședinte al Grupului parlamentar de prietenie România-UcrainaEl spune că autoritățile de la Kiev au promis sprijin pentru deschiderea unui centru cultural la Ismail. „Sperăm să vedem și fapte, acțiuni concrete din partea autorităților vecine, în direcția aceasta, România fiind un susținător fervent al suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a precizat Stoenescu.

Comunicare româno-română

Comunicare româno-română În relațiile bilaterale cu Republica Moldova, Departamentul pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni are prioritară implementarea Spațiului Comunicațional Comun, care presupune același acces la informație în cele două țări – „o informație liberă, netrunchiată”. Nu este vorba doar despre informații în limba română, ci și în limba rusă, pentru minoritatea rusofonă din Republica Moldova, „care are nevoie de informație echilibrată și corectă în limba maternă”.

În 29 februarie, a fost creat, la MAE, Consiliul Consultativ mass-media România-Republica Moldova, la care au fost invitați specialiști în comunicare, jurnaliști, din cele două țări. Consiliul se va reuni atât la București, cât și la Chișinău, iar președintele secretariatului este Vlad Țurcanu, fost purtător de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti, care „cunoaște foarte bine spațiul mediatic de pe ambele maluri ale Prutului”.

Presa și standardele UE

Vor fi acordate, gratuit, pachete de știri pentru presa din Republica Moldova, cel mai probabil din partea agenției Agerpres. În acest context, este esențială extinderea programelor cu drepturi de autor, explică Dan Stoenescu.

Pentru ca o televiziune din România să emită și în Republica Moldova, trebuie rezolvată problema drepturilor de autor, iar pentru ca presa din Moldova să devină „cât mai liberă și mai apropiată de standardele UE”, este necesară organizarea unor stagii pentru jurnaliștii, în România - schimburi de experiență, traininguri, și anchete jurnalistice comune.

Conform datelor Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Moldova, 18 televiziuni românești au acces în țara vecină. „Mi se pare normal ca numărul lor să crească, pentru că telespectatorii să aibă acces la cat mai mult conținut vizual dn România, pentru că este important să ne cunoaștem”.

„Dialog la înălțime”

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate