Editura Evenimentul si Capital

Ministrul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, pentru EVZ, la patru luni de mandat: „Încercăm să recâștigăm încrederea românilor - prin debirocratizare și anticorupție”

Ministrul delegat, alături de câțiva dintre participanții la Sărbătoarea Românilor, la Roma, în 6 martie FOTOGRAFII: MAE.RO
Autor: | | 10 Comentarii | 1011 Vizualizari

Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, în MAE, a vorbit într-un interviu acordat Evenimentului zilei, despre prioritățile mandatului său și șansele ca acestea să fie transpuse în practică.

Dan Stoenescu își dorește un mandat transparent în fruntea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și, printre primele măsuri, după numirea sa în funcție, în 17 noiembrie 2015, s-au numărat: lansarea unei platforme online de depunere a proiectelor de către mediul asociativ și întărirea legăturilor culturale cu comunitățile istorice din jurul României.

Bani pentru ONG-uri

La sfârșitul lunii ianuarie a fost lansată platforma online, iar ONG-urile românești din străinătate au putut depune proiecte pentru finanțare din partea statului român, în perioada 1-29 februarie. A fost elaborat și publicat un Ghid de finanțare, care să vină în sprijinul solicitanților și care să cuprindă criteriile de evaluare pentru acordarea finanțărilor nerambursabile. Ghidul a fost simplificat la maximum, fiind eliminate plafoanele și cerința ca 30% din proiect să fie decontat în primul trimestru.

Românii din jurul granițelor

A doua prioritate strategică a fost întărirea legăturilor culturale cu comunitățile istorice. Autoritățile au în vedere înființarea unor centre culturale sau de informare ale României în aceste comunități. Deja a demarat acțiunea la Ismail, în Ucraina, la Bălți, în Republica Moldova, la Cernăuți și Slatina, în Ucraina, la Corcea, în Albania, și în Valea Timocului, în Serbia.


Ambasadorii lb. române - un proiect în care studenți și absolvenți de Filologie ar preda în sate românești


„Pentru noi este foarte important ca românii din comunitățile istorice să se simtă cât mai aproape de România. Centrele de informare vor fi create în colaborare cu universități sau licee din țările vecine. Avem o comunitate importantă în regiunea Odesa, o comunitate de 150.000- 200.000 de români - chiar dacă, artificial, este divizată între români și moldoveni, noi considerăm că românii nu pot fi divizați - și ei merită să fie sprijiniți, prin înființarea unor astfel de instituții”, a precizat ministrul.

Educația, o prioritate

Ministrul Stoenescu spune că, esențială pentru românii din comunitățile istorice, este educația. „Noi trebuie să sprijinim studiul limbii române, acolo unde este nevoie: în Ucraina, Serbia, în Ungaria”, a explicat el. În Ungaria, există profesori din România, la școala din Micherechi. În Valea Timocului, din păcate, nivelul cunoașterii limbii române este scăzut și este nevoie de o implicare a noastră, dar mai ales a autorităților sârbe, pentru organizarea unor ore de limba română.

De asemenea, școlile românești din regiunea Odesa, în Barasabia istorică, au nevoie de o atenție mai mare și de un sprijin mai consistent, admite ministrul.


FOTO: Dan Stoenescu, alături de Grigore Timiș, deputat în Rada Supremă și etnic român, copreședinte al Grupului parlamentar de prietenie România-UcrainaEl spune că autoritățile de la Kiev au promis sprijin pentru deschiderea unui centru cultural la Ismail. „Sperăm să vedem și fapte, acțiuni concrete din partea autorităților vecine, în direcția aceasta, România fiind un susținător fervent al suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a precizat Stoenescu.

Comunicare româno-română

Comunicare româno-română În relațiile bilaterale cu Republica Moldova, Departamentul pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni are prioritară implementarea Spațiului Comunicațional Comun, care presupune același acces la informație în cele două țări – „o informație liberă, netrunchiată”. Nu este vorba doar despre informații în limba română, ci și în limba rusă, pentru minoritatea rusofonă din Republica Moldova, „care are nevoie de informație echilibrată și corectă în limba maternă”.

În 29 februarie, a fost creat, la MAE, Consiliul Consultativ mass-media România-Republica Moldova, la care au fost invitați specialiști în comunicare, jurnaliști, din cele două țări. Consiliul se va reuni atât la București, cât și la Chișinău, iar președintele secretariatului este Vlad Țurcanu, fost purtător de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti, care „cunoaște foarte bine spațiul mediatic de pe ambele maluri ale Prutului”.

Presa și standardele UE

Vor fi acordate, gratuit, pachete de știri pentru presa din Republica Moldova, cel mai probabil din partea agenției Agerpres. În acest context, este esențială extinderea programelor cu drepturi de autor, explică Dan Stoenescu.

Pentru ca o televiziune din România să emită și în Republica Moldova, trebuie rezolvată problema drepturilor de autor, iar pentru ca presa din Moldova să devină „cât mai liberă și mai apropiată de standardele UE”, este necesară organizarea unor stagii pentru jurnaliștii, în România - schimburi de experiență, traininguri, și anchete jurnalistice comune.

Conform datelor Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Moldova, 18 televiziuni românești au acces în țara vecină. „Mi se pare normal ca numărul lor să crească, pentru că telespectatorii să aibă acces la cat mai mult conținut vizual dn România, pentru că este important să ne cunoaștem”.

„Dialog la înălțime”

„Ideea campaniei mi-a venit când l-am însoțit pe premierul român în vizită oficială la Paris. Într-o cursă a Tarom, mai mulți români au venit la mine să mă întrebe lucruri legate de diaspora, ce face Guvernul pentru românii din străinătate. Am vorbit cu ei și m-am gândit că, dacă tot merg cu avionul la Madrid sau la Roma, de ce să nu avem un dialog deschis și direct cu românii, inclusiv în aer? Am colaborat atât cu compania aeriană națională, cât și cu companii low-cost și m-am întâlnit cu românii din străinătate și în acest mod. De obicei, însoțitoarea de bord anunță că în avion se află ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, care este dispus să discute cu cei interesați despre problemele lor. Cei care doresc, sunt invitați să anunțe membrii echipajului, se înscriu pe o listă și apoi se așează lângă mine și discutăm despre problemele lor. Este un mod plăcut și foarte util de folosire a timpului pe perioada zborului.”Jumătate dintre românii care muncesc în străinătate s-ar întoarce acasă

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni va crea o platformă online, prin care românii din diferite bresle să se cunoască. Nu va fi o simplă bancă de CV-uri, dă asigurări Dan Stoenescu, ci o modalitate prin care românii pot intra în contact și pot colabora.

Oportunități de investiții

Vor fi organizate sesiuni de informare cu privire la oportunitățile din România - „în agricultură, de pildă există oportunități enorme, cu fonduri europene, de care românii din diaspora nu știu”. Mulți români din străinătate au lucrat în agricultură, au expertiză și, în România, acest domeniu poate aduce profit. Dacă românii sunt informați cum pot beneficia de aceste fonduri europene, poate ar lua în considerare să se întoarcă și să-și deschidă mici afaceri, a declarat ministrul.


FOTO: De Ziua Națională a României, în SpaniaÎmpreună cu Registrul Comerțului, vor exista sesiuni de informare privind înființarea unor firme în România; împreună cu Ministerul Economiei și Ministerul Fondurilor Europene, va fi lansat un proiect privind investițiile românilor din diaspora în țară și se ia în considerare sistemul 1+1, pentru fiecare euro investit de românul din diaspora, statul să pună un euro.

„Mai mult de jumătate din românii cu care am discutat și-au exprimat dorința de a se întoarce în România. Însă nu oricum, ci așteaptă ca statul român să le ofere oportunități, pentru ca ei să investească în România sau să se întoarcă la pensie. Noi sperăm să dezvoltăm cât mai multe programe în folosul lor”, ne-a spus Dan Stoenescu.

Românii mai speră

Ministrul susține că mesajele pe care i le transmit românii din afara granițelor sunt, în general, pozitive, de speranță, cu toate că „unii sunt nemulțumiți de corupție și ar dori ca reformele în România să aibă loc într-un ritm mai alert”.

A fost primită foarte bine de diaspora inițiativa privind comisia de tăiat hârtii, care va reduce birocrația; transparentizarea execuției bugetare, prin care toți cei interesați pot vedea cum s-au cheltuit banii de către fiecare instituție de stat, dar și înființarea noului Minister pentru Consultare Publică și Dialog Civic.

Votul prin corespondență, vot istoric

O problemă foarte importantă în acest an este informarea românilor cu privire la votul prin corespondență. Este un moment de cotitură pentru sistemul legislativ din România, pentru că avem o nouă lege electorală, care permite, pe lângă votul clasic, la misiunile diplomatice, și alte modalități.

Vor exista noi secții de vot. La fiecare 100 de alegători din aceeași localitate se poate crea o nouă secție de vot sau se va putea vota prin corespondență.

Împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, s-a demarat procesul de informare a românilor din străinătate. „Am început la Viena, prin întâlniri cu membrii comunității românești din Austria, apoi cu cei din Germania, Italia, Spania și voi continua, pentru că românii din străinătate trebuie să știe care sunt drepturile lor”, a precizat Stoenescu. El a adăugat că românii trebuie să se înscrie în registrul electoral, pentru a evita problemele din 2014.

Promovare în presă și la ambasade

„Dorim să semnăm parteneriate cu instituții massmedia, pentru a promova acest vot, vom lucra în mediul online și vom organiza întâlniri cu românii din toată lumea, în strictă colaborare cu Autoritatea Electorală.

În opinia ministrului, legea votului este foarte utilă, perfectibilă, desigur, dar istorică, pentru că este prima oară când românii pot vota fără să se mai deplaseze la secția de vot, ci doar la poștă. Mulți consideră că acest vot le facilitează accesul la un drept fundamental, în special cei care se află departe de o secție de votare. Este o modalitate utilizată în multe state, în UE, în SUA și în alte părți ale lumii. „Sper ca românii să înțeleagă să se înscrie în număr cât mai mare în Registrul Electoral, începând cu 1 aprilie până cu 48 de ore de la începerea campaniei electorale. Vor avea la dispoziție lunile aprilie, mai, iunie, iulie, august și câteva zile din septembrie, timp va fi suficient”, a conchis ministrul.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate