ÎNCEPUT de AN ȘCOLAR, la Constanța, cu POMENI și LIPSURI

ÎNCEPUT de AN ȘCOLAR, la Constanța, cu POMENI și LIPSURI

Anul școlar 2017-2018 începe, în județul Constanța, cu zeci de școli fără autorizație sanitară, fără apă curentă și condiții improprii de desfășurare a cursurilor dar și cu școli care arată “excelent”. Îngrijorător este însă fenomenul abandonului școlar. Dacă la nivel județului Constanța abandonul ar fi 1%, sunt zone defavorizate în care abandonul școlar atinge și 25-30 de procente, potrivit inspectorului general școlar Petrică Miu.

Cel puțin 35 de școli din județul Constanța încep, luni, anul școlar fără autorizație sanitară de funcționare. Alte 12 unități de învățământ sunt în curs de autorizare. Potrivit șefului Inspectoratului Școlar  Județean (ISJ) Constanța, Petrică Miu, membru PSD, numit pentru a treia oară în funcție, toate școlile din județ vor începe anul școlar cu profesori la clasă. Directorii de școli vor lucra inclusiv sâmbătă pentru a ridica, de la Constanța, compendiile de clasa V-a. Copiii din municipiul Constanța au primit deja rechizitele școlare de la primărie,  inspectorul general anunțând că, în perioada următoare, vor primi și tablete. 

Cheia rezolvării tuturor problemelor din învățământul constănțean este “o bună comunicare” atât în sistem cât și cu administrația locală. Inspectorul general  Petrică Miu i-a asigurat, de altfel, pe directorii de școli că relaționează “excelent” cu primarul Constanței, Decebal Făgădău și cu președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu.  Dar și cu șefii Jandarmeriei și ai Poliției cu care a convenit să comunice direct în caz de incidente în școli. Și problema școlilor fără apă curentă poate fi rezolvată datorită președintelui CJ care promite amplasarea unor puțuri de apă în curtea unităților școlare. Numai în zona de sud a județului sunt 10 școli fără apă curentă și WC uscat în curte. 

Abandonul școlar este în creștere în județul Constanța, mai ales în zonele cu populație săracă. “La Cuza vodă abandonul școlar este îngrijorător. Mai multe ONG-uri și-au anunțat intenția să vină în ajutor. Important este să îi aduci la școala pe copii. Măcar până în clasa a IV a. La Castelu abandonul a ajuns la 25-30%, m-a anunțat viceprimarul.. Este cutremurător. Și la Dobromir și Văleni. Pentru abandon trebuie implicați toți factorii pentru că nici cu laptele, cornul și mărul nu mai vor să vină la școală”, spune inspectorul general școlar al județului Constanța, Petrică Miu.

Ne puteți urmări și pe Google News