Editura Evenimentul si Capital

Când trebuie depuse declarațiile pe venit si ce impozite plătiți in 2015

Pe 25 mai, ziua depunerii declarațiilor pe venit, oficiile fiscului sunt extrem de aglomerate FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 0 Comentarii | 8381 Vizualizari

Anul de care ne mai departe doar o zi vine cu un calendar încărcat de plăți pentru taxe și impozite, pe care este bine să îl aveți în vedere. Întârzierile înseamnă bani în plus, în contul penalităților.

Anumite termene de plată au o ritmicitate lunară, care este ușor de urmărit. De asemenea, în lunile mai, iulie, septembrie se depun declarațiile privind venituri trimestriale și se fac plăți trimestriale. Data de 25 a fiecărei luni este un reper în privința plăților și depunerii de declarații: în această zi se depun declarațiile privind obligațiile de plată, se face plata impozitului pe profit aferent lunii anterioare și se depun deconturile de TVA. Iată cum arată calendarul celor mai importante datorii fiscale pe care le aveți pentru anul viitor. Informații complete găsiți pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală: www.anaf.ro.

Pe 12 ianuarie deveniți neplătitori de TVA

În această zi, persoanele juridice pot depune declarația pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA, formularul 096. În fiecare lună a anului, de regulă în prima decadă a lunii respective, la o dată ce poate fi consultată pe site-ul ANAF, este termen pentru depunerea acestei declarații.

15 ianuarie – zi încărcată pentru micii producători de vin și bere

Pe 15 ianuarie, cei care realizează băuturi alcoolice în gospodărie trebuie să depună o declarație pentru înregistrarea gospodăriei ca producătoare de băuturi alcoolice pentru consum propriu. În aceeași zi se depune declarația pe propria răspundere de înregistrare a producției de bere (în 2014). Și tot pe 15 ianuarie se depune declarația privind producția de vinuri liniștite (în semestrul anterior), realizată și comercializată ca mic producător.

În aceeași dată vor depune declarația privind venitul estimat/norma de venit – fomularul 220, cei care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor (chirii).

25 ale lunii – plata impozitului pe profit și a depunerii decontului pe TVA

Pe data de 25 ianuarie, persoanele juridice depun decontul de TVA și decontul special de TVA pentru luna precedentă. În fiecare dată de 25, se vor depune aceste deconturi.

Și tot atunci se depune declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat, obligații lunare sau care au alte termene. Este vorba de formularul 100. Tot pe 25 se plătește impozitul reținut la sursă în luna precedentă. Lunar, pe data de 25 a fiecărei luni sau în jurul acestei date, trebuie depusă această declarație de cei vizați și făcută plata impozitului.

25 martie - plata impozitului pe chirii și achivități independente

Pe data de 25 martie se face plata anticipată a impozitului pe venit (pentru primul trimestru din 2015). Acesta este datorat de cei care realizează venituri din chirii, din activități indepedente și din activități agricole unde impunerea se face în sistem real. Pentru celelalte trimestre din an, plățile se vor face pe 25 iunie, 25 septembrie și 21 decembrie. La aceleași termene se face plata contribuțiilor sociale trimestriale.

30 aprilie – persoanele juridice depun situațiile financiare

Alte termene pentru depunerea acestor situații sunt 30 aprilie și 1 iunie.

25 mai - ziua depunerii declarațiilor pe venit de cei cu drepturi de autor

Data de 25 mai este una din cele mai importante din an. Persoanele fizice care lucrează cu drepturi de autor depun declarația privind veniturile realizate anul trecut în România sau în străinătate, pentru fiecare categorie și sursă de venit. Formularele care trebuie completate sunt 200 și 201. Tot până pe 25 mai, inclusiv, trebuie depusă declarația privind virarea a 2% din impozitul pe venit – formular 230 (persoane fizice și juridice).

La aceeași dată, se va depune declarația privind venitul estimat/norma de venit, pentru anul 2015. Tot în această zi, se depune declarația privind venitul realizat din activități agricole pe bază de norme de venit – formularul 221.

Ziua taxei pe stâlp

Tot pe 25 mai, companiile trebuie să achite prima tranșă a „taxei pe stâlp”. În 2015, nivelul taxei va fi redus de la 1,5% la 1%. Cea de-a doua tranșă se va achita pe data de 25 septembrie. La aceeași dată, se face plata contribuției trimestriale pentru medicamente (aferentă primului trimestru al anului). Pentru următoarele două trimestre din an plățile vor fi efectuate pe 25 august și 25 noiembrie.

25 iunie – zile de plată pentru jocurile de noroc

În această zi, companiile achită taxa anuală pentru autorizația de exploatare a jocurilor de noroc, pentru trimestrul următor. Și tot pe 25 iunie, companiile plătesc impozitul pe reprezentanță (prima rată), cea de-a doua rată urmând să fie achitată pe 21 decembrie.

27 iulie – zi de plată pentru cei din turism

Pe această dată se face plata anticipată a 50% din impozitul pentru venituri din închirierea în scop turistic a camerelor din propria locuință.

25 octombrie – impozitul pe venitul agricol

În această zi, persoanele fizice care realizează venituri din activități agricole plătesc anticipat 50% din impozitul pe venit (prima rată). Cea de-a doua rată se va achita pe data de 15 decembrie.

25 noiembrie – se depune declarația privind veniturile realizate în străinătate de persoane care realizează activități în România.

25 decembrie – se face plata pentru licența de organizare a jocurilor de noroc pentru anul 2015..

Impozitele pe casă

Dacă în calitate de angajați plătim taxe la bugetul de stat, ca proprietari suntem datori primăriilor. Impozitele pe casă și mașină pot fi achitate în două tranșe la administrațiile financiare, până pe 31 martie și, respectiv, 30 septembrie. Neplata la timp se penalizează cu o amendă de 0,02% din debit, pentru fiecare zi de întâziere.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate