Editura Evenimentul si Capital

Încălcare gravă a separării puterilor în stat, Judecătorească și Executivă | Proteste anti-Guvern

Puterea Judecătorească
Autor: | | 3 Comentarii | 630 Vizualizari

Disputele din stradă se mută deja în alte sfere ale staului de drept, întrucât judecând după efectele pe care le au Ordonanțele de Urgență, cu numărul 13, din 31 ianuarie, acestea duc la încăierarea puterilor în România

Puterea Judecătoarească s-a încăierat la propriu cu puterea Executivă. Parlamentul, Guvernul - reprezentând puterea Executivă, adică cea care are dreptul de a emite și schimba legi s-a luat la trântă cu puterea Judecătorească – adică – procurorii și judecătorii care trebuie să pună în aplicare actele normative, fără a le comenta, așa cum prevede Constituția. Pentru a explica acest lucru EVZ a cerut un punct de vedere de la juriști, avocați și procurori asupra unor modificări aduse de ordonanță și a efectelor acestora.


Culisele modificării legislaţiei penale: Condamnaţii cu suspendare au ratat graţierea | Proteste anti-Guvern

Klaus Iohannis a trântit Codurile penale pe masa CCR | Proteste anti-Guvern

PNL, USR şi PMP încearcă să răstoarne Guvernul | Proteste anti-Guvern

Încălcare gravă a separării puterilor în stat, Judecătorească și Executivă | Proteste anti-Guvern

Modificarea pe șest a Codului Penal a scos în stradă românii. „Fie noapte, fie zi, protestăm! Vrei să vii?“ | Proteste anti-GuvernFOTO: Puterea ExecutivăIată care sunt efectele Ordonaței 13, din 31 ianuarie:

● Favorizarea unui membru de familie și afini până la gradul ll Avocat Florin Șurghie:

Acest lucru era prevăzut de textele anterioare ale Codului. Dacă o persoană ar fi pusă în situația de a transporta la spital o persoană care este frate, rudă și despre care știe că a săvârșit o infracțiune, ce ar face. L-ar lăsa în suferință sau l-ar transporta la spital, moment în care ar fi acuzat de favorizarea infractorului, adică a fratelui?

Avocat Florea Constantin, fost procuror: E o decizie corectă, e în consensul CCR care a dat mai multe decizii în acest sens și, mai mult, procurorii nu vor mai putea obliga rudele și afini să facă denunțuri împotriva membrilor familiei.

● Emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative

Avocat Florin Șurghie: Până acum, acest aspect era o prevedere superfluă, dacă cineva se constiuia, se aduna, așa cum se întâmplă acum în Capitală, și cineva dădea un ordin – acel ordin se putea transforma în OU, iar acea ordonanță era favorabilă unor persoane- cei care au emis puteau fi inculpați că ar fi favorizat infractorii, toți cei care au participat la emiterea actului, cei care au dat legea – deci implicit sute de mii de persoane erau favorizate de legiuitor, care nu avea un interes în emiterea legii și o impunea starea de fapt.

Avocat Florea Constantin: era cea mai mare tâmpenie, care le permitea magistraților să facă abuzuri. Acest aspect modificat face concret separația puterilor în stat, executivul de legislativ.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate