Editura Evenimentul si Capital

Încadrarea defrişărilor ilegale în categoria ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, aprobată de Comisia Juridică din Senat

Autor: | | 1 Comentarii | 237 Vizualizari

Senatorii din Comisia Juridică au dat aviz favorabil propunerii legislative care prevede ca defrişarările ilegale pe suprafeţe mai mari de un hectar să intre în categoria ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.

Prin propunerea legislativă a PNL este completat articolul 3 al Legii privind siguranţa naţională cu două noi litere (j prim şi litera j secund) în sensul că sunt încadrate în categoria ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale "defrişările ilegale pe suprafeţe mai mari de un hectar, reducerea fără aprobări legale a consistenţei unui arboret cu mai mult de 50% faţă de prevederile amenajamentului silvic în vigoare, exploatarea fără amenajament silvic a pădurilor încadrate în tipurile T1 şi T2, stabilite conform normelor tehnice de amenajare a pădurilor". 
 
Prin amendamentul adoptat în Comisia juridică, articolul 3 este completat şi cu litera m), care are următorul conţinut: "orice acţiuni sau inacţiuni care lezează interesele economice, strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondului forestier, cinegetic şi piscicol, apelor şi altor asemenea resurse, precum şi monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecinţe la nivel naţional sau regional". 
 
În expunerea de motive a propunerii de lege, iniţiatorii susţin faptul că domeniul silvic este unul în care inegalităţile şi abuzurile "s-au acumulat an după an". 
 
"Tăierile ilegale şi defrişările masive sunt principalele probleme, care s-au perpetuat în absenţa unor reglementări legale clare şi actualizate, precum şi prin complicitatea şi iresponsabilitatea celor care ar trebui să protejeze pădurea şi să aplice legea", se arată în documentul citat. 
 
Iniţiatorii actului normativ reamintesc faptul că, potrivit Curţii de Conturi, valoarea tăierilor ilegale raportate în urma controalelor se ridică la cinci miliarde de euro, "cifră care în realitate este şi mai mare". 
 
"În ultimii opt ani s-a tăiat ilegal de două ori mai mult decât s-a putut regenera sau împăduri, iar această proporţie este numai partea de tăiere ilegală care a putut fi cuantificată. S-au încercat măsuri de stopare prin activităţi de control, care însă şi-au demonstrat ineficienţa. Curtea de Conturi vorbeşte chiar despre încurajarea şi perpetuarea infracţiunilor la regimul silvic, respectiv tăieri şi comercializări ilegale de lemn", se mai arată în expunerea de motive. 
 
De asemenea, iniţiatorii propunerii de lege afirmă că introducerea tăierilor ilegale printre vulnerabilităţile la adresa siguranţei naţionale înseamnă că instituţiile statului - MAI, MApN, SRI "vor putea interveni, alături de Ministerul Mediului, pentru realizarea securităţii naţionale şi reducerea corupţiei din sistem şi pentru reducerea jafului". 
 
Legea are un caracter organic, iar Senatul o va dezbate şi supune votului plenului în calitate de Cameră decizională. Propunerea legislativă a fost adoptată de către Camera Deputaţilor în şedinţa din 7 octombrie. 

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate