În scandalul închisorilor secrete ale CIA s-a ajuns la șpăgile luate de oficiali români | Pușcăriile secrete

În scandalul închisorilor secrete ale CIA s-a ajuns la șpăgile luate de oficiali români | Pușcăriile secrete

România este acuzată la CEDO că a găzduit centre pentru interogarea și torturarea deținuților acuzați de terorism

Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) a plătit României „milioane de dolari” pentru a găzdui pe teritoriul său închisori secrete, a declarat miercuri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului avocata cetăţeanului saudit Abd al Rahim al-Nashiri. Acesta a depus o plângere la CEDO împotriva României cu privire la deţinerea sa într-un centru secret al CIA, relatează Agerpres. Pe teritoriul României au existat închisori ale CIA în perioada 2003-2005 cu „încuviinţarea şi complicitatea” guvernului de la Bucureşti, a declarat Amrit Singh în instanţă, în ziua deschiderii cazului. Acuzaţia este respinsă de autorităţile de la Bucureşti. României i se impută că a permis CIA să tortureze pe teritoriul său suspecţi de terorism în cadrul unui program secret de extrădări în timpul preşedinţiei lui George W. Bush.

Pronunţarea, peste câteva luni

Agentul guvernamental al României la CEDO, Catrinel Brumar, a spus în faţa instanţei că este nevoie de mai mult decât de „indicii şi speculaţii pentru a stabili responsabilităţile statului”. Ea a afirmat că o anchetă este în curs de desfăşurare. CEDO a anunţat că se va pronunţa în câteva luni dacă România a permis cu bună ştiinţă închisori secrete ale CIA pe teritoriul său şi dacă a eşuat în a împiedica acte de tortură împotriva lui Abd al Rahim al-Nashiri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Torturat la Bucureşti

Avocata Amrit Singh a declarat prin telefon pentru Associated Press că argumentele României sunt „confuze şi de negare”. Ea a spus că al- Nashiri a fost încătuşat, privat de somn, supus la zgomote şi lumini puternice, lovit şi hrănit forţat la o închisoare CIA din Bucureşti în 2004. Clientul său se află în prezent în custodia SUA la centrul de detenţie de la Guantanamo.

Cine este acuzatorul României

Abd al-Rahim Al Nashiri este, potrivit „New York Times”, un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Arabia Saudită, fiind unul din cei 17 deținuți de mare valoare deținuți de SUA. Începând din ianuarie 2010, Grupul operativ Guantanamo l-a recomandat pentru urmărirea penală. La 30 iunie 2016, el fusese ținut la Guantanamo timp de nouă ani de nouă luni, fiind acuzat de crime de război. Cât timp a fost în închisoarea CIA din România, Abd al-Rahim al-Nashiri, considerat ca fiind cel care planifica operaţiunile teroriste ale al-Qaeda, a fost unul dintre cei mai dificili deținuți, potrivit unui Raport al Senatului SUA. Nashiri ar fi fost supus la torturi greu de imaginat, ajungând sa fie hrănit rectal. În octombrie 2004, o evaluare psihologică a lui Nashiri, realizată la centrul secret de detenţie din România, a fost folosită de CIA pentru a începe discuţia la cel mai înalt nivel despre încheierea programului închisorilor secrete. În februarie 2008, directorul Central Intelligence Agency, gen. Michael V. Hayden, a confirmat public că a fost folosită simularea înecului pe trei prizonieri Al-Qaeda: Abd al-Rahim al-Nashiri, Abu Zubaydah și Khalid Shaikh Mohammed.

Mita de la CIA pentru ai noştri a fost de milioane de dolari

The Washington Post scria în iarna anului trecut că agenții CIA din România i-au mituit pe „omologii” săi de la București. Conform ziarului american, citat de Flux 24, în 2003, după ce ambasadorul american în România a aflat că CIA folosește o închisoare secretă în țara lui gazdă, acesta a intenționat să-și informeze superiorii din Departamentul de Stat. Șeful unității CIA din România i-a transmis diplomatului că aşa ceva nu este posibil și că „nimeni din Departamentul de Stat, inclusiv Secretarul de Stat, nu este informat” despre închisoare. În acea perioadă, ambasador în România era Michael Guest. Scandalul a ajuns la Departamentul de Stat, secretarul de stat Richard Armitage convocândul pe Guest pentru a pune batistă pe ţambal.

Potrivit unor surse citate de Washington Post, numele de cod al centrului de detenție construit de CIA în România era „BLACK” („NEGRU”). Polonia avea culoarea „albastru”, Lituania, „violet”, iar Thailanda, „verde”

Pretenția părții române, o sumă din şapte cifre

În privința mitei, pretenția părții române a fost o sumă din şapte cifre, scria Washington Post. Dar de la Washington au primit cu un milion de dolari în plus. Un pasaj al raportului Senatului american despre activitatea CIA arată că, în 2003, în statul în care a existat „Detention Site Black”, CIA a dat bani „până la cele mai înalte niveluri ale Guvernului” pentru a-și asigura „cooperarea și sprijinul”. Aceasta menţiune, „Detention Site Black”, apare în privinţa României.

„În 2003, Sediul Central al CIA a cerut Stației CIA din (…) să identifice căi de sprijin pentru (…) în (…) pentru a le demonstra lui (…) și celor mai înalte straturi ale Guvernului [țării, blurat] că apreciem mult cooperarea și sprijinul lor pentru programul de detenție. Stația a răspuns cu o listă de nevoi de (x) milioane de dolari. Sediul central al CIA a transmis Stației cu (y) milioane de dolari mai mult decât s-a cerut pentru scopurile acestei finanțări. Deținuții CIA au fost transferați la Detention Site Black din statul (…) în toamna anului 2003”, se arată în raport.

În dreptul cifrelor, este blurat un singur caracter, din punctul de vedere al spațiului de redactare. Asta înseamnă că suma trimisă de CIA (x+y) variază între 2 și 18 milioane de euro, susține Flux 24.