Editura Evenimentul si Capital

GÂNDUL lui CRISTOIU. În Scandalul Dezinfectanților, faptele exacte de pînă acum, puține, e drept, au fost acoperite deja de cufureala delirului mediatic

Ion Cristoiu
Autor: | | 17 Comentarii | 2451 Vizualizari

În Istoria presei, cînd vine vorba de puterea celei de a patra puteri în stat, se invocă, în chip automat Cazul Watergate.

Doi jurnalişti de la Washington Post au declanşat o anchetă în urma căreia unul dintre cei mai puternici preşedinţi americani, Richard Nixon, a fost obligat să demisioneze. Pe locul al II-lea poate fi un alt caz creat tot de presa americană. Articolul lui Seymour Hersh din The New York Times, 21 decembrie 1974, în urma căruia, timp de un an – 1975, CIA a fost anchetată de Comitete prezidenţiale, senatoriale şi ale Camerei Reprezentanţilor, avînd drept efect nemijlocit înfiinţarea legendarei Comisii senatoriale de control al CIA.

Cu o lună în urmă, cînd Cătălin Tolontan a publicat primele dezvăluiri despre Afacerea Dezinfectanţilor diluaţi, puteai crede că România postdecembristă va cunoaşte, în fine, un caz de putere a presei de importanța Watergate-ului. Cîteva zile la rînd, Autorităţile au fost obligate să admită că dezvăluirile erau adevărate. Spre deosebire de atîtea campanii de presă de pînă acum, cea dusă de Cătălin Tolontan, n-a fost contrazisă de Autorităţi şi, mai ales, nu s-a încercat contracarea ei. La început, ştiind lecţia postdecembristă de contracarare a unor dezvăluiri din presă, m-am aşteptat la contraofensiva Autorităţilor.

Spre surprinderea mea, acestea nu numai că n-au dus nici o contraofensivă, dar mai mult s-au grăbit să admită cîteva adevăruri dezvăluite de presă:

 • Firma Hexy Pharma a avut monopolul contractelor cu o mare parte din spitalele din România.
 • Profitînd de acest monopol, firma a purces la diluarea dezinfectanţilor.
 • Ca urmare a măsluirii dezinfectanţilor, mulţi români au murit cu zile în spitale.
 • Nici Parchetul, nici DNA, deşi beneficiind de informări SRI, n-au mişcat un deget pentru declanşarea unor anchete vizînd Afacerea Hexy Pharma.
 • Preşedinţia, DNA, Parchetul General, SRI au scăldat-o suficient de tare ca să nu se poată bănui că firma lui Dan Condrea a beneficiat de Înalţi protectori.
 • De aici pînă la un caz Watergate nu părea a fi mai mult decît un pas. Odată făcut acest pas s-ar fi descoperit cine erau Înalţii Protectori ai firmei din statul român. Moartea lui Dan Condrea a dezvăluit o prestaţie mai mult decît dubioasă a Autorităţilor. Watergate-ul românesc părea aproape. Era suficient să se afle adevărul despre moartea lui Dan Condrea.

  S-a împlinit o lună de la declanşarea Scandalului şi aproape o săptămînă de la moartea lui Dan Condrea. Watergate-ul românesc nu numai că n-a avut loc dar, din cîte se vede, ne întreptăm spre înmormîntarea Scandalului. De ce? Cazul Watergate e un caz şcoală pentru presa în ipostaza de cîine de pază al democraţiei. Cine l-a studiat constată că în nici un moment nu numai cei doi jurnalişti, dar şi cei care li s-au alăturat, nu s-au depărtat o clipă de la datele exacte, verificabile prin confruntarea cu realitatea. În nici un moment, presa americană n-a fost tentată să publice mai mult decît ceea ce era sigur că poate dovedi cu probe solide.

  E mai mult decît semnificativ că jurnaliştii au mers pas cu pas, din treaptă-n treaptă, pentru a ajunge la Preşedinte. În nici un moment, jurnaliștii n-au lansat acuzații grozave, poate măritoare de tiraj, dar lesne de contrazis. Dacă, de exemplu, în prima fază a anchetei, atît cei doi, cît și ceilalți jurnaliști din presa americană, l-ar fi acuzat pe Richard Nixon, în absența probelor, președintele ar fi reacționat de îndată și ancheta ar fi murit de ridicol. În nici un moment nici cei doi şi nici ceilalţi jurnalişti nu s-au lăsat furaţi de senzaţionalul ieftin.

  Presa americană a aplicat principiul căruia eu îi spun al buldogului care apucă strîns cracul pantalonului. O dată apucat cracul, proprietarul nu mai scapă. O dată descoperit şi stabilit drept adevăr un fapt, Presa se concentrează pe el şi nu se lasă pînă cînd acela nu-şi face efectul.

  Pagina 1 din 2  Alte articole din categoria: Opinii EVZ

  evz.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  infoactual.ro
  unica.ro
  fanatik.ro
  dcnews.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE Şi
  FACEBOOK
  evz.ro

  Articole salvate